Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Będę musiał Was rozczarować ale niestety nie znam miejsca w którym SL jest bezpieczny :wink:
Paweł myślałem, że początkujący gracze nie chronią swoich kapitałów.
Też tak nie napisałem. Napisałem "zabezpieczając zyski" gdzie cudzysłów gra kluczową rolę. Początkujący gracze są przerażeni wizją oddania nawet 1zł rynkowi. Nie chronią kapitału tylko boją się przegranej.
Mogę również podać wiele przykładów w których przesuniecie na BE uchroniło przed stratami.
Ja też. Powiem więcej - mogę podać mnóstwo przykładów gdzie nie ustawianie stop-lossu wcale uchroniło przed stratami.

Moje przykłady mówiły o szukaniu płynności przez banki a nie o optymalnych miejscach ustawiania stop-lossu
W takim razie jeżeli nie powyżej/poniżej lokalnego extremum to gdzie ustawiać te SL?Jeżeli zawiesimy je gdzieś sporo powyżej/poniżej to nie dość że nasze potencjalne ryzyko zwiększa się to i jednocześnie ciężko znaleźć jakiś logiczny punkt odniesienia co do konkretnego umiejscowienia SL.
Masz rację. Nie neguję stawiania SL'u nad/pod ekstremum. Zachęcam jednak do brania profitów zanim cena się tam cofnie.
Dobrym pomysłem wydaje się używanie jedynie awaryjnego SL-a gdzieś w sporej odległości od extremum a pozycje zamykać w momencie gdy ciało świecy zamknie się powyżej/poniżej extremum a nie sam cień.
Znowu masz rację (częściowo) :wink: Wielu profesjonalistów gra w taki sposób. Ustawia katastroficzny SL, który jest dużo większy niż starta jaką chcieliby przyjąć. Nie sugerują się oni jednak tym gdzie jest ekstremum tylko maksymalną ewentualną stratą na jaką są gotowi.

Stanowczo odradzam tak grać dopóki nie jest się systematycznie zarabiającym graczem tradującym z wykluczeniem emocji.
Przylączam się do wątpliwości poprzedników. Gdzieś "trzeba" tego stopa dać. Pytanie, Paweł - to Ty byś zrobił w obu sytuacjach, które pokazałeś? Przypuszczam, że wcześniej byś wziął profit w jakimś demand czy wsparciu a może przeczekałbyś pullback? Co jeśli ten pullback wyraźnie przebiłby ostatnią górkę? Szukałbyś wyjścia z mała stratą w stylu es/pipa?
Jeżeli chodzi o mnie to mam dwie główne wersje wydarzeń.

1)Mój SL wynosi 10p z tego powodu, że ATR M5 to przeważnie 8p na moim ulubionym EUR/USD. (a M5 to najwyższy TF z którego traduje)
2)Zdarza się też, że mój SL wynosi 20p w bardziej ruchliwych momentach lub kiedy nie jestem w stanie namierzyć optymalnego wejścia (Gram wtedy albo połową pozycji albo korzystam z zysków z dnia.)

Zupełnie nie obchodzi mnie w jakim miejscu będzie on stał technicznie rzecz biorąc. Jeżeli widzę, że trade nie reaguję po otwarciu pozycji to prawdopodobnie za chwilę mnie w nim nie będzie. Jeżeli trade się cofa to prawdopodobnie za chwilę mnie w nim nie będzie. Czasem oczywiście popełniam błędy i po tym jak wyjdę muszę od razu wejść spowrotem. Decyzję na tym etapie podejmowane są poprzez obserwowanie PA. Chroni mnie to jednak przed większymi stratami.

Pytania mile widziane - nadal.[/quote]

Nowisz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Nowisz »

Masz rację. Nie neguję stawiania SL'u nad/pod ekstremum. Zachęcam jednak do brania profitów zanim cena się tam cofnie.
I w tym kierunku raczej trzeba się raczej rozwijać:)

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

moje 3 pesos dot. stop-loss dla skalpu na niskich TF :

o ile gramy o typowe skalperskie10 pips w jednym impulsie
to proponuje przesuwac szybko stopa na be

da to nam komfort ze nie wywali nas z transakcji na minusie gdy nastapi reakcja rynku na szybki ruch do ktorego sie podpinamy, jak rowniez
zwalnia z myslenia co robic gdy cena zawraca i wchodzi w strefe straty - wtedy jedyna opcja to re-enter a nie kiszenie minusa. dodatkowo czesto zamykam transakcje gdy widze ze ruch nabral dynamiki i swieca M1 jest znacznie wieksza od poprzednich. taka reakcja czesto wywoluje re-akcje w postaci cofki o pare pips a dla nas te pare pips to juz 1/4-1/2 zysku netto.

jezeli chcemy wejsc z malym stopem ale w ruch powiedzmy 20-30-40 pips , np. zlapalismy koniec korekty i targetem jest oddalony o te 20-40 pips supres/sd to nalezy uwzglednic ze cena nie dojdzie tam w jednym impulsie (moze w jednym ale statystycznie zrobi to w 2 lub wiecej) i dlatego nie spieszyc sie z szybkim BE.

podziekowal

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

Bardziej mi chodziło o informację odnośnie tego co się dzieje z ceną gdy wyłapany zostaje SL z BE na przykładzie Twojego rysunku. Wcześniej nie zastanawiałem się nad tymi kwestiami aż tak bardzo. Teraz to zbaraniałem obserwując wykresy. Coś mi się stało z IQ chyba wstyd w ogóle o to pytać.

Załóżmy, że rysunek to EUR/USD i grali na breakout...ok jakaś tam świeczka przebiła poziom i tam pootwierali pozycję później SL przesunęli na BE, kurs szedł dalej i później część zaczęła realizować zyski, pojawili się sprzedający także wiedząc o tym...nastąpiła korekta i dotknęła BE...i nastąpiło odbicie. Co fakt dotknięcia ceny o ich BE robi z tą ceną. No zgłupiałem. Wbiło mi się do głowy, że cena powinna spaść jeśli to były duże pozycje przewyższające aktualną w tym miejscu podaż...zamknięcie ich oznaczałoby zwiększenie podaży bo EUR jest sprzedawane a kupowane USD.

EDIT:

Czy skoro to BE "a nie już SL"...cena odbija o wielkość kasowanych BE (od otwarcia do poziomu BE) i wtedy podłączają się cwaniaki do odbicia mając swoją płynność po korekcie?
Ostatnio zmieniony 10 lip 2011, 23:01 przez Spekulant83, łącznie zmieniany 2 razy.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

Dobrym pomysłem wydaje się używanie jedynie awaryjnego SL-a gdzieś w sporej odległości od extremum a pozycje zamykać w momencie gdy ciało świecy zamknie się powyżej/poniżej extremum a nie sam cień.
Z pierwszą częścią zdania sie zgadzam, z drugą niekoniecznie. Słyszałeś o tzw. świecach łączonych? Zerknij na tzw formacje przenikania to nic innego jak młot czy pin bar (zalezy od nazewnictwa) tyle że zbudowany z dwóch świec... Tak czy siak ja stosuje zasadę "Uznaje pozycję za stratną dopiero wtedy jak 2 następujące po sobie świece zamykają sie pod/nad moim extremum."

Warto poczytać... szczególnie fragment jak kształtują się świece ;)
http://www.daytradingcoach.com/daytradi ... pplydemand

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Spekulant83 pisze:Bardziej mi chodziło o informację odnośnie tego co się dzieje z ceną gdy wyłapany zostaje SL z BE na przykładzie Twojego rysunku. Wcześniej nie zastanawiałem się nad tymi kwestiami aż tak bardzo. Teraz to zbaraniałem obserwując wykresy. Coś mi się stało z IQ chyba wstyd w ogóle o to pytać.

Załóżmy, że rysunek to EUR/USD i grali na breakout...ok jakaś tam świeczka przebiła poziom i tam pootwierali pozycję później SL przesunęli na BE, kurs szedł dalej i później część zaczęła realizować zyski, pojawili się sprzedający także wiedząc o tym...nastąpiła korekta i dotknęła BE...i nastąpiło odbicie. Co fakt dotknięcia ceny o ich BE robi z tą ceną. No zgłupiałem. Wbiło mi się do głowy, że cena powinna spaść jeśli to były duże pozycje przewyższające aktualną w tym miejscu podaż...zamknięcie ich oznaczałoby zwiększenie podaży bo EUR jest sprzedawane a kupowane USD.

EDIT:

Czy skoro to BE "a nie już SL"...cena odbija o wielkość kasowanych BE (od otwarcia do poziomu BE) i wtedy podłączają się cwaniaki do odbicia mając swoją płynność po korekcie?
Masz rację. Zdrowy rozsadek podpowiada, że skoro ludzie wychodzą z pozycji na BE to cena powinna przyspieszać w dół (jeżeli chodzi o ten obrazek). Mówimy jednak o tym, że banki szukają płynności i z tych punktów mogą realizować swoje duże pozycje. Jest też szansa, że mogą gdzie chcą a robią tak po prostu przeciwko graczom. Jest też szansa, że to wszystko to bajka.

Tutaj głównie chodzi o pattern a kogo tak naprawdę obchodzi dlaczego on działa?

Co do kwestii stawiania SL'i to nie ma recepty. Trzeba znać siebie i swój system i dobrać to co działa - po prostu. Nie ma najlepszych rozwiązań.

EDIT: A! Dla jasności. Krytykuję BE i Trailing Stop. Choć sam czasem przesuwam stop na BE, ale to ze słabości lub po prostu idę spać albo muszę odejść od komputera (wtedy najczęściej na mały plus).

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

paweldobkowski pisze:
Spekulant83 pisze:Bardziej mi chodziło o informację odnośnie tego co się dzieje z ceną gdy wyłapany zostaje SL z BE na przykładzie Twojego rysunku. Wcześniej nie zastanawiałem się nad tymi kwestiami aż tak bardzo. Teraz to zbaraniałem obserwując wykresy. Coś mi się stało z IQ chyba wstyd w ogóle o to pytać.

EDIT:

Masz rację. Zdrowy rozsadek podpowiada, że skoro ludzie wychodzą z pozycji na BE to cena powinna przyspieszać w dół (jeżeli chodzi o ten obrazek). Mówimy jednak o tym, że banki szukają płynności i z tych punktów mogą realizować swoje duże pozycje. Jest też szansa, że mogą gdzie chcą a robią tak po prostu przeciwko graczom. Jest też szansa, że to wszystko to bajka.

Tutaj głównie chodzi o pattern a kogo tak naprawdę obchodzi dlaczego on działa?
Ale to w sumie zgadzałoby się. Czyli jak łapie SL/BE to cena przyspiesza a oni uzyskują płynność bo wtedy w zależności od zajmowanej pozycji przez instytucję (long lub short) dana waluta tanieje a oni mogą taniej kupić i wtedy gdy to się dzieje składają zlecenia.

Piszesz, że mogą w dowolnym miejscu także ale raczej robią to na newralgicznych poziomach bo nie dość, że mogą lepszy OPEN uzyskać wycinając SLe to w dodatku raczej szukają technicznych poziomów w obawie o obsuwy kapitału. Wydaje mi się, że czynią to głównie spekulanci najgrubszego kalibru czyli banki inwestycyjne itd. Tam gdzie cena nagle zawróci nie docierając do poziomu to np. działania POLSKI :) Zainterweniowali ostatnio żeby osiągnąć lepszy kurs EUR/PLN w celu spłacenia długu zagranicznego ale zrobili to prostacko nie szukając poziomu, może ta prostackość wynikała z tego, że przewalutowali kwotę TRANSZY/RATY w ciągu chwili gdy złotówka gwałtownie się umocniła. A trwało to kilkadziesiąt minut po czym kurs wrócił. Także wywołali tym popłoch i wyprzedaż - i przy tak grubych sumach zyskali kilkaset milionów złotych. OK. Tak czy siak poziomów szukają raczej SPEKULANCKIE INSTYTUCJE. Ci związani z rządami raczej nie patrzą gdzie to robią.

To jest tak cholernie ważna kwestia, że zacznę drążyć jak kret cyborg.

Jedna rzecz mnie tylko niepokoi. Mianowicie odbicie się kursu od ważnego poziomu LOW jakiegoś poziomu czy to S/D czy S/R co do pipsa jak za dotknięciem różdżki.

Bo kiedy widać, że wycięto SL i tam stawiane są zlecenia? Po długim wicku który przekracza jakiś poziom i cena odbija.

A co się dzieje gdy idealnie odbija od poziomu co do prawie pipsa? Albo ledwie zbliżając się do tego poziomu? Co tam się dzieje? To nie jest wycięcie SLi...co w takich miejscach zachodzi? Mówi się, że bronią poziomu...no ale jak - dokładając zlecenia w nadziei, że kurs się odbije a cała rzesza traderów na całym globie zacznie podążąć za ich czynem i uniesie lub zdołuje kurs?

Paweł korzystasz przy scalpingu z MarketDepth?

--------------

Niezłe scalpy na kablu wchodziłyby na Kablu od rana. Znów macane poziomy są. Niestety poziomy bardzo szerokie...na dużej przestrzeni porozstawiane są grube zlecenia i tam problemy są. Mam problem z jego sytuacją techniczną do daytradingu natomiast. Dzienny cel 20 pipsów został zrealizowany już. ALE...bardzo pomogłoby mi gdyby był wskaźnik dla JFOREX który w boxie pokazuje początek świeczki z H4 i koniec jej - na wykresie M5. Tak to liczyć trzeba świeczki. Zna ktoś taki indicator?
Ostatnio zmieniony 11 lip 2011, 09:39 przez Spekulant83, łącznie zmieniany 1 raz.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

zacznę drążyć jak kret cyborg.
:shock:

:D
A co się dzieje gdy idealnie odbija od poziomu co do prawie pipsa? Albo ledwie zbliżając się do tego poziomu? Co tam się dzieje? To nie jest wycięcie SLi...co w takich miejscach zachodzi? Mówi się, że bronią poziomu...no ale jak - dokładając zlecenia w nadziei, że kurs się odbije a cała rzesza traderów na całym globie zacznie podążąć za ich czynem i uniesie lub zdołuje kurs?
Nie rozumiem o jaki poziom Ci chodzi. Jakbyś miał jakiś screenshot to na pewno Ci powiem co uważam.
Paweł korzystasz przy scalpingu z MarketDepth?
Nie, nie korzystam.

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Z wycinaniem SL jest tak, że to jest robione dla czystego zysku.

Duży spekulant kieruje kurs do tych poziomów. Jako, że tam są SL, czyli zlecenia pozwalające mu się wypróżnić z zyskiem to tworzy się chwilową nierównowagę na rynku i skupuje na maxa w jednym kierunku. Potem jak SL zaczynają działać to one pchają kurs jeszcze dalej a spekulant opróżnia się z pozycji przekładając w drugą stronę pozycję i zarabia też na powrocie kursu do równowagi.

skalpel_szczecin

Nieprzeczytany post autor: skalpel_szczecin »

to o czym mowisz widac dokładnie w momencie klasycznych korekt 50 % - cena jak w zegarku dochodzi do tego poziomu pozniej leci spowrotem w swoim kierunku

ODPOWIEDZ