Też tak nie napisałem. Napisałem "zabezpieczając zyski" gdzie cudzysłów gra kluczową rolę. Początkujący gracze są przerażeni wizją oddania nawet 1zł rynkowi. Nie chronią kapitału tylko boją się przegranej.Paweł myślałem, że początkujący gracze nie chronią swoich kapitałów.
Ja też. Powiem więcej - mogę podać mnóstwo przykładów gdzie nie ustawianie stop-lossu wcale uchroniło przed stratami.Mogę również podać wiele przykładów w których przesuniecie na BE uchroniło przed stratami.
Moje przykłady mówiły o szukaniu płynności przez banki a nie o optymalnych miejscach ustawiania stop-lossu
Masz rację. Nie neguję stawiania SL'u nad/pod ekstremum. Zachęcam jednak do brania profitów zanim cena się tam cofnie.W takim razie jeżeli nie powyżej/poniżej lokalnego extremum to gdzie ustawiać te SL?Jeżeli zawiesimy je gdzieś sporo powyżej/poniżej to nie dość że nasze potencjalne ryzyko zwiększa się to i jednocześnie ciężko znaleźć jakiś logiczny punkt odniesienia co do konkretnego umiejscowienia SL.
Znowu masz rację (częściowo)Dobrym pomysłem wydaje się używanie jedynie awaryjnego SL-a gdzieś w sporej odległości od extremum a pozycje zamykać w momencie gdy ciało świecy zamknie się powyżej/poniżej extremum a nie sam cień.

Stanowczo odradzam tak grać dopóki nie jest się systematycznie zarabiającym graczem tradującym z wykluczeniem emocji.
Jeżeli chodzi o mnie to mam dwie główne wersje wydarzeń.Przylączam się do wątpliwości poprzedników. Gdzieś "trzeba" tego stopa dać. Pytanie, Paweł - to Ty byś zrobił w obu sytuacjach, które pokazałeś? Przypuszczam, że wcześniej byś wziął profit w jakimś demand czy wsparciu a może przeczekałbyś pullback? Co jeśli ten pullback wyraźnie przebiłby ostatnią górkę? Szukałbyś wyjścia z mała stratą w stylu es/pipa?
1)Mój SL wynosi 10p z tego powodu, że ATR M5 to przeważnie 8p na moim ulubionym EUR/USD. (a M5 to najwyższy TF z którego traduje)
2)Zdarza się też, że mój SL wynosi 20p w bardziej ruchliwych momentach lub kiedy nie jestem w stanie namierzyć optymalnego wejścia (Gram wtedy albo połową pozycji albo korzystam z zysków z dnia.)
Zupełnie nie obchodzi mnie w jakim miejscu będzie on stał technicznie rzecz biorąc. Jeżeli widzę, że trade nie reaguję po otwarciu pozycji to prawdopodobnie za chwilę mnie w nim nie będzie. Jeżeli trade się cofa to prawdopodobnie za chwilę mnie w nim nie będzie. Czasem oczywiście popełniam błędy i po tym jak wyjdę muszę od razu wejść spowrotem. Decyzję na tym etapie podejmowane są poprzez obserwowanie PA. Chroni mnie to jednak przed większymi stratami.
Pytania mile widziane - nadal.[/quote]