Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Dobry Jezu pisze:Paweł to ja mam garść pytań.

1) Czy możesz wrzucić któregoś razu obrazki z wejściami w konsoli? Te wejścia które pokazałeś dzisiaj to zagrywki z ładnym trendem i w sumie tak myślę (nie kwestionując niczego ani nic Ci nie odejmując, ani nie atakując i nic nie zarzucając :) ), że z trendem to wszystko zarabia...

2) Czy możesz wrzucić parę nieudanych trejdów - takich w których ewidentnie była lipa?

3) Czy możesz któregoś razu opowiedzieć jak patrzysz na duży obrazek - w sensie co Ci mówi jak się przełączysz na M5 gdzie jest sufit, a gdzie podłoga (S/D z większych TF)?

4) W zasadzie Twój styl gry tak sobie wyobrażam, że widzisz ruch ceny na H4, lub H1 (pod kątem np. S/D) i włączasz się w ten ruch - w te dążenie ceny do któregoś bieguna, tylko że włączasz się na M5 i łapiesz te małe falki, no bo przecież w taki sposób porusza się cena. Tak mniej więcej to wygląda?

5) Generalnie jak widzisz, moje pytania bardziej dotyczą całego kontekstu, a nie samej techniki wejścia z M5. I wbrew pozorom to jest o wiele trudniejsze.

pozdro
1) Pewnie, że mogę tylko boję się ilości pytań po takim screenie :wink: Co do tego, że w trendzie wszystko zarabia to może i tak. Tylko o trendzie wiesz po tym jak się wydarzy w tym jest problem. Poza tym na tak małych ruchach ja traktuję wszystko jak "trend". Niegrywalne dla mnie konsolidacje są w nocy jak cena trzyma się w 10 pipsowym range'u. Jakbym jednak musiał to grać to po prostu brałbym wierzchołki.

2) Jak wrzucam to wrzucam wszystko. Dzisiaj np. to -10 było okropnym błędem. Będę jeszcze na pewno nie raz coś tutaj wstawiał więc na pewno się napatrzycie na moje błędy.

3) To jest najcięższa rzecz i najcięższe pytanie. Nie wyznaczam stref SD więc to akurat raczej nie. Co nie znaczy, że nie byłby to dobry pomysł - ja po prostu nie zmieniam zwycięskiego składu :wink:

Szczerze mówiąc to nie wiem na co patrze a co sobie dopowiadam. Bardzo długo grałem i chyba patrzyłem tak samo i dostawałem po dupie a moje konto stało na BE. Teraz czasem widzę, że coś to pullback a czasem wiem, że to już reversal. Jak się bardzo długo patrzy na wykresy to wszystkie razem zaczynają na siebie nachodzić (nie wiem jak to określić). Czasem po prostu widać, że zachowanie na jednym TF'ie jest częścią planu budowania sytuacji na innym TF'ie. No i oczywiście wielkość świeczek zawsze ma znaczenie. Każda świeczka opowiada jakąś historię. Spadkowe momentum kojarzy mi się z paniką a wzrostowe z chciwością itd.

Na pewno rysuję sobie różne linie tak jak w wypadku gry na Price Action. Reszta to dynamika reakcji. Czasem kierunek nada mi M15 a czasem H1. H4 i D1 są dla mnie trochę za duże żeby podejmować za ich sprawą jakieś decyzję, ale zawsze wiem gdzie się znajduję w ich kontekście. Bo to małe TF'y muszą swoim zachowaniem ostatecznie zrealizować plan dużych TF'ów.

Rzadko zdarzają się takie dni jak dzisiaj, że tak długo mogę sobie grać w jedną stronę. Taka gra jest łatwa i czytelna dlatego takie screenshoty staram się wrzucać. Przeważnie trzeba reagować i zmieniać strony dość często.

4) Ten screen mógł być mylący. To nie jest tak, że włączam się w ruch i biorę wszystkie "falki". Akurat w tym wypadku tak było, że ruch był długi. Czasem po prostu widać, że cena nie zamierza iść dalej. Jeżeli chodzi o obserwowanie większych TF'ów jak H1 i H4 to tam raczej zawsze chcę się upewnić czy nie kupuję albo sprzedaję w złym miejscu którym nie widzę powiedzmy z M5 - tylko tyle. Jak idziesz ulicą i patrzysz jakie masz ładne buty to od czasu do czasu musisz podnieść głowę żeby nie wejść w słup :shock:

Nie widzę tam jednak zaczynających się ruchów. Gdybym tak robił co 12min. zmieniałbym zdanie przez jakiś pullback, który wyglądałby jak zaczynający się ruch. Wartościuje wejścia na podstawie niskich TF'ów a 90% wejść robię z M1. Głównie na podstawie PA. Czasem cena nie robi już górek/dołków, czasem zrobi failed high/low, czasem jest tam jakiś istotny breakout, czasem cokolwiek innego co rzuci się w oczy. Każdy trade jest inny i chociaż bym chciał nie umiem podać listy zasad, które musi spełnić wykres żeby trade się udał. Musisz patrzeć na wykresy tak długo aż zaczniesz po prostu widzieć kto kogo oszukuję tym razem. Moja technika zakłada, że więcej pieniędzy można zarobić dzięki tym którzy mieli racje niż tym którzy jej nie mieli.

Generalnie to skomplikowane bo dużo rzeczy opiera się na doświadczeniu. Na początek polecam walkę z dużymi TF'ami i próbę zbudowania przewagi np. dzięki RR Ratio.

5) Spoko, mam nadzieję, że COKOLWIEK rozjaśniłem. Tylko sam wiem z doświadczenia, że mógłbym nagrać tysiąc filmików jak gram, napisać milion postów opisujących to i pewnie nawet jedna osoba nie zaczęłaby grać lepiej. Z systemem jest tak, że nie wystarczy go poznać - trzeba z nim trochę przejść.

Awatar użytkownika
Dobry Jezu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dobry Jezu »

dzięki za wyczerpującą odpowiedź!!!

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Dlaczego fale Elliott'a "działają"?

Obrazek

Pewnie dlatego, że na czerwonej linii są stop-lossy ludzi grających na breakout po tym jak zobaczyli ruch w górę i przestawili stop na BE.

Ale mogę się mylić i prawdą może być to: "Według teorii fal Elliotta ceny akcji zmieniają się zgodnie z cyklami bazującymi na ciągu składającym się z liczb Fibonacciego: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, ..."

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

paweldobkowski pisze:Dlaczego fale Elliott'a "działają"?

Obrazek

Pewnie dlatego, że na czerwonej linii są stop-lossy ludzi grających na breakout po tym jak zobaczyli ruch w górę i przestawili stop na BE.

Ale mogę się mylić i prawdą może być to: "Według teorii fal Elliotta ceny akcji zmieniają się zgodnie z cyklami bazującymi na ciągu składającym się z liczb Fibonacciego: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, ..."
Co za perła. Ja nie jestem wieprzem i bardzo prosiłbym o fatygę w miarę możliwości czasowych i chęci o jakieś screeny z realnego rynku odnośnie tej kwestii.

Ja to rozumiem ale mam jakieś spaczenia z przeszłości i nie mogę wbić sobie do świadomości tych faktów - a co się z tym wiąże...operacyjnie nie posługuję się nimi w tradingu...gdzieś na drodze analizy te rzeczy się gubią a IMHO są kluczowe. Kluczowe.

Tak wiec poproszę o kilka przykładów z realnego rynku odnośnie zachowań spekulantów. Co i jak gdy zje komuś SL, co gdy BE (dla mnie to to samo ale kurczę BE jest ZA openem...i może inaczej wykres się maluje wtedy?) itd. itp.

Awatar użytkownika
Cancer0s
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Cancer0s »

paweldobkowski pisze:Pewnie dlatego, że na czerwonej linii są stop-lossy ludzi grających na breakout po tym jak zobaczyli ruch w górę i przestawili stop na BE.

Proszę rozrysuj mi to ;) gram zupełnie inaczej...

Rynek często porusza się może nie w falach Elliotta, ale w ruchu 5cio falowym.

Bardzo rzadko przy silnym ruchu impulsowym takie sytuacje jak przedstawiłes na rysunku mają miejsce. Już częściej cena nurkuje niżej...lub dużo niżej wtedy układ zostaje zanegowany.

Btw. Wracając do tego zagrania na EU. To teoretycznie był poziom DBD, chociaż na M1 powiedzmy wyglądał trochę lepiej.
Świetny trade! Aczkolwiek czy na takie speedy należy grac?
Zapraszam na moją nową stronę -> klik w "WWW". Codzienne analizy i komentarze.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Spekulant83 pisze:
paweldobkowski pisze:Dlaczego fale Elliott'a "działają"?

Obrazek

Co za perła. Ja nie jestem wieprzem i bardzo prosiłbym o fatygę w miarę możliwości czasowych i chęci o jakieś screeny z realnego rynku odnośnie tej kwestii.

Ja to rozumiem ale mam jakieś spaczenia z przeszłości i nie mogę wbić sobie do świadomości tych faktów - a co się z tym wiąże...operacyjnie nie posługuję się nimi w tradingu...gdzieś na drodze analizy te rzeczy się gubią a IMHO są kluczowe. Kluczowe.

Tak wiec poproszę o kilka przykładów z realnego rynku odnośnie zachowań spekulantów. Co i jak gdy zje komuś SL, co gdy BE (dla mnie to to samo ale kurczę BE jest ZA openem...i może inaczej wykres się maluje wtedy?) itd. itp.
Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się tak, że cena cofnęła się do Twojego SL po czym ruszyła w "Twoją" stronę? Jeżeli tak, to myślisz, że jesteś jedyny? Zapewniam Cię, że nie.

Wcześniej o tym pisałem (chyba). Banki operują wielkimi pozycjami, których punkt realizacji nie jest obojętny. Dlatego główne zwroty cen występować będą w miejscach gdzie zgromadzone jest najwięcej zleceń SL. Dzięki temu banki mogą zrealizować swoje ogromne zlecenia.

Jak grasz wystarczająco długo to zaczynasz zauważać dynamiczne reakcję na pewne poziomy na wykresie. Dodatkowo moja droga rozwoju uraczyła mnie względną przyjemnością grania long-term korzystając z PA i "sprytnego" lokowania stop-loss'ów. Umieszczanie stop-loss'ów w technicznych punktach jak ekstrema czy bezmyślne przesuwanie ich na BE to podstawowe zachowania łączące wszystkich początkujących. Ta wiedza nie jest "tajemna" i każdy początkujący gracz to robi i część wieloletnio zmagających się z rynkiem doświadczonych graczy również.

Dwa najistotniejsze przykłady:

1) SL w technicznym punkcie:
Obrazek

Wchodzisz gdzieś w okolicach zielonej strzałki i ustawiasz SL nad ekstremum. Świetny pomysł!

2) Przesuwanie SL na BE:
Obrazek

Wchodzisz na breakout konsolidacji i przestawiasz szybko SL na BE "zabezpieczając zyski". Świetny pomysł!

Te sytuacje nie zawsze są tak transparentne (niestety).

Pytania mile widziane.

Awatar użytkownika
Cancer0s
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Cancer0s »

Paweł myślałem, że początkujący gracze nie chronią swoich kapitałów. Wszystko zależy od punktu siedzenia...co i jak grasz. Mogę również podać wiele przykładów w których przesuniecie na BE uchroniło przed stratami.

Tu jak widać są dwie szkoły :)
Zapraszam na moją nową stronę -> klik w "WWW". Codzienne analizy i komentarze.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Cancer0s pisze:Mogę również podać wiele przykładów w których przesuniecie na BE uchroniło przed stratami.
To podawaj. O to chodzi - o dyskusję. Nie ma jednej prawdy i Paweł wielokrotnie to podkreślał. Jednak jest coś takiego jak prawdopodobieństwo. I koncentrujemy się na tym co w ogólnym rozrachunku daje profit a nie na tym co też od czasu do czasu działa.
Cancer0s pisze:Tu jak widać są dwie szkoły
Może nie szkół ale podejść jest tylu co inwestorów.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Nowisz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Nowisz »

W takim razie jeżeli nie powyżej/poniżej lokalnego extremum to gdzie ustawiać te SL?Jeżeli zawiesimy je gdzieś sporo powyżej/poniżej to nie dość że nasze potencjalne ryzyko zwiększa się to i jednocześnie ciężko znaleźć jakiś logiczny punkt odniesienia co do konkretnego umiejscowienia SL.

Dobrym pomysłem wydaje się używanie jedynie awaryjnego SL-a gdzieś w sporej odległości od extremum a pozycje zamykać w momencie gdy ciało świecy zamknie się powyżej/poniżej extremum a nie sam cień.

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

paweldobkowski pisze: Te sytuacje nie zawsze są tak transparentne (niestety).
Pytania mile widziane.
Przylączam się do wątpliwości poprzedników. Gdzieś "trzeba" tego stopa dać. Pytanie, Paweł - to Ty byś zrobił w obu sytuacjach, które pokazałeś? Przypuszczam, że wcześniej byś wziął profit w jakimś demand czy wsparciu a może przeczekałbyś pullback? Co jeśli ten pullback wyraźnie przebiłby ostatnią górkę? Szukałbyś wyjścia z mała stratą w stylu es/pipa?

pozdrawiam
The irresistible force met the immovable object

ODPOWIEDZ