1) Pewnie, że mogę tylko boję się ilości pytań po takim screenieDobry Jezu pisze:Paweł to ja mam garść pytań.
1) Czy możesz wrzucić któregoś razu obrazki z wejściami w konsoli? Te wejścia które pokazałeś dzisiaj to zagrywki z ładnym trendem i w sumie tak myślę (nie kwestionując niczego ani nic Ci nie odejmując, ani nie atakując i nic nie zarzucając), że z trendem to wszystko zarabia...
2) Czy możesz wrzucić parę nieudanych trejdów - takich w których ewidentnie była lipa?
3) Czy możesz któregoś razu opowiedzieć jak patrzysz na duży obrazek - w sensie co Ci mówi jak się przełączysz na M5 gdzie jest sufit, a gdzie podłoga (S/D z większych TF)?
4) W zasadzie Twój styl gry tak sobie wyobrażam, że widzisz ruch ceny na H4, lub H1 (pod kątem np. S/D) i włączasz się w ten ruch - w te dążenie ceny do któregoś bieguna, tylko że włączasz się na M5 i łapiesz te małe falki, no bo przecież w taki sposób porusza się cena. Tak mniej więcej to wygląda?
5) Generalnie jak widzisz, moje pytania bardziej dotyczą całego kontekstu, a nie samej techniki wejścia z M5. I wbrew pozorom to jest o wiele trudniejsze.
pozdro

2) Jak wrzucam to wrzucam wszystko. Dzisiaj np. to -10 było okropnym błędem. Będę jeszcze na pewno nie raz coś tutaj wstawiał więc na pewno się napatrzycie na moje błędy.
3) To jest najcięższa rzecz i najcięższe pytanie. Nie wyznaczam stref SD więc to akurat raczej nie. Co nie znaczy, że nie byłby to dobry pomysł - ja po prostu nie zmieniam zwycięskiego składu

Szczerze mówiąc to nie wiem na co patrze a co sobie dopowiadam. Bardzo długo grałem i chyba patrzyłem tak samo i dostawałem po dupie a moje konto stało na BE. Teraz czasem widzę, że coś to pullback a czasem wiem, że to już reversal. Jak się bardzo długo patrzy na wykresy to wszystkie razem zaczynają na siebie nachodzić (nie wiem jak to określić). Czasem po prostu widać, że zachowanie na jednym TF'ie jest częścią planu budowania sytuacji na innym TF'ie. No i oczywiście wielkość świeczek zawsze ma znaczenie. Każda świeczka opowiada jakąś historię. Spadkowe momentum kojarzy mi się z paniką a wzrostowe z chciwością itd.
Na pewno rysuję sobie różne linie tak jak w wypadku gry na Price Action. Reszta to dynamika reakcji. Czasem kierunek nada mi M15 a czasem H1. H4 i D1 są dla mnie trochę za duże żeby podejmować za ich sprawą jakieś decyzję, ale zawsze wiem gdzie się znajduję w ich kontekście. Bo to małe TF'y muszą swoim zachowaniem ostatecznie zrealizować plan dużych TF'ów.
Rzadko zdarzają się takie dni jak dzisiaj, że tak długo mogę sobie grać w jedną stronę. Taka gra jest łatwa i czytelna dlatego takie screenshoty staram się wrzucać. Przeważnie trzeba reagować i zmieniać strony dość często.
4) Ten screen mógł być mylący. To nie jest tak, że włączam się w ruch i biorę wszystkie "falki". Akurat w tym wypadku tak było, że ruch był długi. Czasem po prostu widać, że cena nie zamierza iść dalej. Jeżeli chodzi o obserwowanie większych TF'ów jak H1 i H4 to tam raczej zawsze chcę się upewnić czy nie kupuję albo sprzedaję w złym miejscu którym nie widzę powiedzmy z M5 - tylko tyle. Jak idziesz ulicą i patrzysz jakie masz ładne buty to od czasu do czasu musisz podnieść głowę żeby nie wejść w słup

Nie widzę tam jednak zaczynających się ruchów. Gdybym tak robił co 12min. zmieniałbym zdanie przez jakiś pullback, który wyglądałby jak zaczynający się ruch. Wartościuje wejścia na podstawie niskich TF'ów a 90% wejść robię z M1. Głównie na podstawie PA. Czasem cena nie robi już górek/dołków, czasem zrobi failed high/low, czasem jest tam jakiś istotny breakout, czasem cokolwiek innego co rzuci się w oczy. Każdy trade jest inny i chociaż bym chciał nie umiem podać listy zasad, które musi spełnić wykres żeby trade się udał. Musisz patrzeć na wykresy tak długo aż zaczniesz po prostu widzieć kto kogo oszukuję tym razem. Moja technika zakłada, że więcej pieniędzy można zarobić dzięki tym którzy mieli racje niż tym którzy jej nie mieli.
Generalnie to skomplikowane bo dużo rzeczy opiera się na doświadczeniu. Na początek polecam walkę z dużymi TF'ami i próbę zbudowania przewagi np. dzięki RR Ratio.
5) Spoko, mam nadzieję, że COKOLWIEK rozjaśniłem. Tylko sam wiem z doświadczenia, że mógłbym nagrać tysiąc filmików jak gram, napisać milion postów opisujących to i pewnie nawet jedna osoba nie zaczęłaby grać lepiej. Z systemem jest tak, że nie wystarczy go poznać - trzeba z nim trochę przejść.