Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: batman »

To pewnie wynika z numerycznej precyzji tego debugera, albo i w ogole MT5 (ciekawe jaka jest w MT4?). W ogole komputery nie licza dokladnie, tylko z okreslona precyzja (uzywajac np 4 albo 8 bitow na liczbe zmiennaprzecinkowa).

Zastanow sie czy napewno potrzebujesz az takiej dokladnosci - jesli nie, to zaokraglaj wyniki do np 6tego miejsca po przecinku. Np tak: x=MathRound(x*1000000)/1000000.
Pewnie zaraz ktos cos madrzejszego napisze ;)

Awatar użytkownika
thisredone
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: thisredone »

o ile wiem w mql5 istnieje również funkcja NormalizeDouble() służąca do zaokrąglania zmiennych double. Też polecam to rozwiązanie

kru
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kru »

thisredone pisze:o ile wiem w mql5 istnieje również funkcja NormalizeDouble() służąca do zaokrąglania zmiennych double. Też polecam to rozwiązanie
dzieki. to rozwiazuje problem bo wcale nie potrzebuje takiej precyzji. takie liczby wynikały z dzielenia.

Awatar użytkownika
candleelephants2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: candleelephants2 »

witam ostatnio troszkę myślałem nad martyngałem - czyt ma ktoś jakieś doświadczenia w programowaniu w oparciu o taką technikę?
Np czy ktoś mógłby zapuścić backtesty na takich zasadach:

kapitał 2000zł
TP:20 SL:40
WE na każdej półgodzinnej świecy wzrostowej (gramy tylko wzrosty) dajmy na to od godz 8:00 do 18:00. Kolejny warunek to trzeba było by dodać określający kierunek trendu na m30(tylkop trend zwrostowy) - niewiem może przecięcie EMA 34 z170 i odpowiednie rozgrupowanie? niewiem jak ten warunek określić, może ktoś pomoże.
A no i jeśli się dana pozycja nie zakończy to nie otwieramy kolejnej.

zasady zarządzania kapitałem: wchodzimy w pozycję 0,01 jeśli tp - to kolejna pozycja również jest 0,01.
jeśli SL to kolejna pozycja jest na 0,02, kolejny SL to 0,04 itd. Podwajamy stawke po SL.

Na parze EuR/USD, żeby jak najmniejszy Spread.

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
gdzieś jest to drzewo.

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Moze cos zle licze - ale przy takim systemie, przy dzwigni 1:100 na jeden mikrolot potrzebujesz okolo 30 PLN. Jak operacje podwojenia stawki wykonasz 5 razy, to wyprztykasz sie z kasy: 1+2+4+8+16+32=63 mikroloty. A 63*30PLN=1890 PLN. Przy dzwigni 1:500 dasz rade podwoic 7 razy. Przetestuj na danych historycznych, czy to bezpiecznie - zeby Ci calej kasy nie zrzarlo jak bedzie dluzszy trend w przeciwnym kierunku.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
candleelephants2
Gaduła
Gaduła

2/3^7 = to daje ok 9/10000 na zaliczenie MC z tego co piszesz przy dźwigni 1:500. Jestem ciekawy jak wyglądała by krzywa kapitału po testach. Niestety sam nie potrafię tego jeszcze robić.

Zawsze można jechać testy od większej kwoty. Pytanie tylko po jakim czasie zrobimi statystycznie 100% a po jakim MC.
gdzieś jest to drzewo.

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

candleelephants2 pisze:2/3^7 = to daje ok 9/10000 na zaliczenie MC z tego co piszesz przy dźwigni 1:500
Chyba nie zrozumialem tego zdania ;) Zakladasz rowne prawdopodobienstwo, ze za kazdym razem kurs moze pojsc w gore lub w dol? Z moich "badan" wynika, ze jak jest trend, to jest trend i wtedy najbardziej prawdopodobne jest, ze sie utrzyma (choc kiedys oczywiscie stanie lub zawroci).
candleelephants2 pisze: Niestety sam nie potrafię tego jeszcze robić.
To sie naucz - to nie takie trudne. Tu i w ogole w necie jest duuuuzo informacji o tym jak uzywac MT4, jak testowac strategie itp.

No w kazdym razie ja sie ucze ;)

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Prędzej czy później będzie MC.

Ja polecam piramidowanie a nie żadne martyngały czy gridy. Tylko w piramidowaniu macie tą przewagę, że pozycja jak traci to tylko jedna a jak zyskuje to wszystkie razem. Druga sprawa to czy podoba wam się ryzykowanie całości depozytu w każdej akcji, żeby osiągnąć małą korzyść.
Więcej w tym temacie już sami musicie zbadać, bo to czyste zyski z praktycznie każdego dłuższego ruchu na FX.

Odnosząc to do realnego świata i gospodarki to w co inwestowalibyście ?
w firmę przynoszącą coraz to większe zyski
czy
w upadającego bankruta ?

Inny przykład:
Jak z kasyna wyjść z 5 mln $ ?
Otóż należy podwajać stawkę przy każdej wygranej i tak kilka razy. Jednak to przykład ekstremalny.

A w temacie programowania.
Próbowałem kiedyś kilka razy zrobić system półautomatyczny, bo cały jako automat jest absurdem z powodu różnej zmienności rynku i potrzeby ciągłego dopasowywania się do jego zmian. Wyszło na to, że poprzestałem tylko na prostych skryptach, które tylko stawiają siatkę zleceń i liczą średnioważony SL, jednak tego nawet już aktualnie nie używam, bo wystarcza porozstawiać zlecenia i zamykać je na ekstremum lokalnych. Dłuższych trendów nie ma rynku i trzeba zadowolić się marnymi rajdami po 150 pipsów. Ja od robota wymagam tylko czegoś takiego, żeby potrafił utrzymać zyskowność przy małym DrawDown i cały czas był obecny na rynku ze zleceniami. Efektem jest piramidowanie blokowe przy realizacje zysku z funkcji ekstremum lokalnego a SL średnioważony na pozycjach + mała premia za ryzyko. To teraz i tak się nie sprawdza i manualnie muszę sam zarządzać pozycjami, bo trendów brak a korekty są większe jak 38% całego ruchu. Jako, że były korekty to na GbpUsd postawiłem czysto mechaniczny system na Envelopes z początku wydawał się być czystym grallem, ale jednak chwilowo większe trendowe ruchy sprowadzają go do parteru. Założenia są proste kupujesz na czerwonej a sprzedajesz na niebieskiej na H4 na GbpUsd na innych parach to nie działa, bo wystarczy piramidować w trendach. Często wykorzystuje się to, że od 16 do 19 jest czysty trend w jedną stronę podczas sesji USA.

I powiem wam jeszcze jedno. Od kilku lat zajmuje się FX i aktualnie to nie potrzebuję nic więcej jak zerkać kilka razy na dzień na zlecenia , bo jestem ze zleceniami prawie cały czas na rynku i trochę je modyfikować. A jak są dłuższe trendy to tylko wieczorem porozstawiać zlecenia. Nie ma się co wysilać. Trzeba podejść racjonalnie do sprawy i korzystać ze sprawdzonych zasad:
-piramidowanie daje przewagę
-na sesji USA jest ładny ruch w jednym kierunku
-większość skutecznych analiz opiera się o D1
-nie przesadzać z lewarem, czyli prawie zawsze poniżej 1:50 a więcej to jak już perfidnie widać co jest grane
-w czasie szerokiej konsolidacji chwilowo zająć się rajdami góra-dół
-RR prawie zawsze powyżej magicznego 1 a najlepiej 1,5
-broker z małym spreadem to podstawa
-jeśli rynek różnicuje zmienności a do tego jest bardzo hermetyczny to SL trzeba także zarządzać przez kontrolę ryzyka wielkością ekspozycji
i wiele innych.
Jak wprowadzicie w życie te kilka zasad to rozwój rachunku z 100 $ do górnej granicy 50 lotów nie będzie żadnym problemem. Rynek wbrew pozorom jest losowy tylko w pewnych chwilach, ale jak przychodzi do tworzenia trendów to robi to z mistrzowską dokładnością.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
candleelephants2
Gaduła
Gaduła

batman pisze:Chyba nie zrozumialem tego zdania Zakladasz rowne prawdopodobienstwo, ze za kazdym razem kurs moze pojsc w gore lub w dol? Z moich "badan" wynika, ze jak jest trend, to jest trend i wtedy najbardziej prawdopodobne jest, ze sie utrzyma (choc kiedys oczywiscie stanie lub zawroci).
Założyłem że rynek jest losowy w tych obliczeniach dlatego 2/3 szansy na TP, przy SL 40 oraz TP 20 podniesione do potęgi 7 (bo tyle mam szans przed MC). Żeby mnie te trendy nie zrujnowały jak piszesz to dlatego zaproponowałem również aby system działał tylko w momencie trendu wzrostowego warunkowanego przez przecięcię i rozgrupowanie średnich na określoną ilość pkt.
batman pisze:To sie naucz - to nie takie trudne. Tu i w ogole w necie jest duuuuzo informacji o tym jak uzywac MT4, jak testowac strategie itp.
chyba będę musiał;)

Szwajcar pisze:A jak są dłuższe trendy to tylko wieczorem porozstawiać zlecenia.
Szwajcar a jak indetynfikujesz trendy, na jakim TF choćby w tej sesji USA an a jakim dokonujsz wejść?

Będę musiał te piramidowanie przetrawić bo sporo pozytywnego słyszałem. Niestety za nic nie mogę wymyślić co będzie dla mnie najskuteczniejsze przy WE na m15 z SL 10-20pip, i TP 20-60 - Sztywny TP-SL, stosowanie BE, dzielenie pozycji, zabezpieczanie pozycjami przeciwstawnymi czy teraz może piramidowanie:)
a może jakiś mix?

Pozdrawiam
gdzieś jest to drzewo.

dav
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: dav »

Witam

Proszę o pomoc.
W mt4 modyfikuje skrypt buy - zmieniam wartość 0,1 lota na 0,2 i gdy daje kompiluj to wyskakuje error "brak dostępu", gdy daje zapisz to samo: error "acces refuse" (brak dostępu).
Pewnie robię jakiś banalny błąd, gdyż jestem całkiem zielony w tej dziedzinie.

Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc,
pozdrawiam.

ODPOWIEDZ