Wsparciem i trendem

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bud fox
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bud fox »

Widzę, że dyskusja zeszła trochę na boczny tor :)

Polbanda zdałem sobie sprawę z kolejnej rzeczy z którą sobie nie radzę: z akceptacją strat.

Zachedżowałem swoją pozycję (dla bezpieczeństwa) po czym ruch poszedł po mojej myśl (hedge naturalnie zamknąłem).

Zysk był 5 kronie wyższy niż strata z odwrotnej pozycji a mimo to strata bardziej mnie wkur*** niż zysk cieszy.
Życzę wszystkim wolności i sukcesów!

polbanda

Nieprzeczytany post autor: polbanda »

bud fox pisze:Widzę, że dyskusja zeszła trochę na boczny tor :)

Polbanda zdałem sobie sprawę z kolejnej rzeczy z którą sobie nie radzę: z akceptacją strat.

Zachedżowałem swoją pozycję (dla bezpieczeństwa) po czym ruch poszedł po mojej myśl (hedge naturalnie zamknąłem).

Zysk był 5 kronie wyższy niż strata z odwrotnej pozycji a mimo to strata bardziej mnie wkur*** niż zysk cieszy.
Jestem zwolennikiem takiej gry, która jest przyjazna Twojej psychice. Ja nie lubię być wycinanym na szumie, a Ty nie lubisz w ogóle straty. Uważam, że nie można grać bez strat. Ja obserwuję rynek i patrzę, czy aktualna sytuacja może ulec odwróceniu. Jeżeli tak - zamykam zyskowne pozycje i trzymam stratne dotąd, aż rynek ją przerobi na zysk, albo deifnitywnie powie, że to już niemożliwe. Wtedy miomo wszystko nie zamykam straty, a buduję nową piramidę zysków. Przy korekcie staram się zamknąć stratną pozycję z jak najmniejszą stratą dodatkowo otwierając pozycję krótką aby wcześniej niezamkniętą stratę pokryć zyskiem z korekty mając jednocześnie w tym samym czasie pozycje długie do których rynek mnie przekonał.

Staraty muszą być w rubryce "floating", ale niekoniecznie w bilansie zamkniętych transakcji. Mówisz, że osiągnąłeś RR 1:5 skoro pięc razy więcej zarobiłeś niż straciłeś. Przecież to bardzo dobry wynik.
Pamiętaj: liczy się ogólny bilans tego, co masz w polu balance. Na tym się skup, aby ciągle rosło.

Trzeci test:
Obrazek
nalezy zwrocic uwage na wyzsze momentum spadkow
Ostatnio zmieniony 08 lip 2011, 10:47 przez polbanda, łącznie zmieniany 1 raz.

blacky
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: blacky »

polbanda pisze: TAK dzisiaj będzie wyglądała AT
Obrazek
klasyczne odwrócenie trendu .... :D

Awatar użytkownika
bud fox
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bud fox »

Masz rację Polbanda wszystko zależy od stylu gry, a straty trzeba przyjąć jako koszty tego biznesu i zbytnio się nimi nie przejmować.

Uważam też że wszystko zależy od aktualnie zajętej pozycji, każdy trejd to osobna historia, do jednej będzie pasować jedna strategia do innej odmienna. Wszystkie możliwe wejścia w pozycje: uśrednianie, otwieranie odwrotnej pozycji, piramidkowanie są dobre o ile pasują do danego zagrania, stylu gry, i akceptacji ryzyka.

Pozdrawiam!
Życzę wszystkim wolności i sukcesów!

polbanda

bud fox pisze:Masz rację Polbanda wszystko zależy od stylu gry, a straty trzeba przyjąć jako koszty tego biznesu i zbytnio się nimi nie przejmować.

Uważam też że wszystko zależy od aktualnie zajętej pozycji, każdy trejd to osobna historia, do jednej będzie pasować jedna strategia do innej odmienna. Wszystkie możliwe wejścia w pozycje: uśrednianie, otwieranie odwrotnej pozycji, piramidkowanie są dobre o ile pasują do danego zagrania, stylu gry, i akceptacji ryzyka.

Pozdrawiam!
jest w tym troche
-intuicji
-techniki
-statystyki
-fundamentow
-doswiadczenia
:)

i spisku:P
Obrazek

Q600
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Q600 »

EUROFRANEK walczy z MA100 H1

Obrazek

polbanda

Q600 pisze:EUROFRANEK walczy z MA100 H1

Obrazek
Obrazek
KUPIŁEŚ NA OPORZE
DONT TRY IT AGAIN :-)

poważnie;;; mozesz mioec problemy z tą pozycją

Q600
Gaduła
Gaduła

Ale to dzisiaj na przebiciu - no i przebilo, ale sie zwalilo. Wczoraj zamkanlem :)

A bardziej powaznie - jaka mialbym tu zajac pozycje? albo w ktorym miejscu stawiac buystopa np?

polbanda

na oporze stawia się przecież sell stopa raczej niż buy stopa
buy stopa moglbys postawic jak by przebilo do gory i wtedy

taki przyklad
Obrazek

Q600
Gaduła
Gaduła

Jeszcze jasno - wczorajsze zamknalem. Dzisiaj jest otwarte.
buystopa ustawilem na wczorajszym pinem uwazajac ze jak go przebije to pojdzie wyzej.

Z pozioma kreska - rozumiem - nie pomyslalem wczesniej o tym.

Ale zobacz - cena dochodzi do kolka i juz za chwile mamy nastepne opory... duzo pipsow straconych... wkurza mnie to ze pipsow sie tyle traci...
Ostatnio zmieniony 08 lip 2011, 11:18 przez Q600, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ