Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

Ja bym to oznaczył tak...
To wszystko zależy od Twojej strategii i podejscia do MM, ryzyka które chcesz ponieść. Naprawde polecam przesunac troche wykres w lewa strone i zaczac sprawdzac poszczegolne teorie - czyli np czy brac body swiecy czy nie itd. i wybrac opcje ktora Tobie najbardziej pasuje.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
ikswezsutram
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ikswezsutram »

dzięki wielkie za pomoc :564:

Awatar użytkownika
Dobry Jezu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dobry Jezu »

Czy to jest prawidłowe zagranie S/D?
Wyznaczyłem sobie strefę na M5, wyższe Tf nie wydawały poczucia, że ładuję się pod pociąg. Ktoś to grał? Ktoś ma pomysł czemu nie zadziałało?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Bart-ek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Bart-ek »

Z mojej strony powiem tyle ,że nie należy brac każego poziomu supply czy demand. Musimy je troszkę selekcjonowac. Dla mnie liczy się jak cena "wystrzeliła z poziomu " , jak długo była w strefie i jak daleko cena się oddaliła.
Te czynniki wpływają na siłę poziomu ,a co za tym idzie zwiększa się prawdopodobieństwo naszej wygranej.

Tak jak chłopaki mawiali wcześniej - trzeba wiedziec co się dzieje na wiekszych interwałach.

Z mojej strony to tyle.

5 !

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Dobry Jezu pisze:Czy to jest prawidłowe zagranie S/D?
Wyznaczyłem sobie strefę na M5, wyższe Tf nie wydawały poczucia, że ładuję się pod pociąg. Ktoś to grał? Ktoś ma pomysł czemu nie zadziałało?

Jak poszukasz na początku to żeby znaleźć poziom muszą być spełnione warunki. Podstawowe to silny ruch z poziomu i mały okres czasu spędzony w tej strefie. A tu ani jeden z tych warunków nie został spełniony. Dodatkowo nie patrz w ten sposób: "O nie jestem pod supply to sprzedam." Bądź wybredny. A mam wrażenie że na siłę szukasz wejść. Ja naprzykład dzisiaj nie miałem żadnego wejścia co prawa był na kablu rano ale go przegapiłem. Oczywiście można trzaskać 20-30 transakcji dziennie na niższych tf ale wolę się skoncentrować na jakości nie na ilości. Faktycznie można szukać teraz shortów na edku ale moim zdaniem wyżej.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Dobry Jezu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dobry Jezu »

dzięki za cenne uwagi...

Adam możesz napisać ile czasu dziennie zajmuje Cie granie tym stylem i czy jest on mocno obciążający czasowo? Staram się wypracować model Long Term ale z dość ciasnym stopem. Tak wiem, że to trochę się kłóci ze sobą ale myślę, że jest w tym paradoksalnie potencjał.

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

Wskazowka techniczna, Uwaga! to tylko sposób w jaki ja to widzę!
Bądź wybredny. A mam wrażenie że na siłę szukasz wejść.
Ja dzis tez chyba na sile - mimo ze warunki nie sprzyjajace...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2011, 17:26 przez gutek04, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Dobry Jezu pisze:Adam możesz napisać ile czasu dziennie zajmuje Cie granie tym stylem i czy jest on mocno obciążający czasowo?
Głównym trzonem strategii jest rozpoznawanie poziomów nierównowagi. Teraz jak chcesz grać zależy od Ciebie. Sam opracowałem kilka systemów wejść w oparciu o te same zasady ale z innym celem. Jedna jest na skalp, druga na piramidowanie, trzecia na swing z precyzją na małych TF i ostatnia na sam swing trading. Więc wszystko zależy jak chcesz grać. Jeśli chodzi o sposób, który preferuje to wejścia mające na celu zgarnąć dzienny trend. Na analizę dziennie potrzebuję 4-5 wejść na wykresy średnio po 5-10 minut jeśli jest wejście to dłużej. Też zależy czy będę piramidować bo wtedy nawet cały dzień siedzę przed monitorem.

Dobry Jezu pisze:Staram się wypracować model Long Term ale z dość ciasnym stopem. Tak wiem, że to trochę się kłóci ze sobą ale myślę, że jest w tym paradoksalnie potencjał.
Moim zdaniem kompletnie się to nie kłóci.
trading is waiting
--

AK

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

gutek04 pisze:Ja dzis tez chyba na sile - mimo ze warunki nie sprzyjajace...
Ale Ty z innego powodu. Każdy ruch można wytłumaczyć za pomocą s/d, zl itd (jak zwał tak zwał) i to kuszące żeby łapać wszystkie pipsy. Oczywiście można próbować tylko, że jest to strasznie męczące w dodatku często prawdopodbieństwo wygranej spada a wtedy zaufanie do systemu również się zmniejsza. Dlatego lepiej koncentrować się na podstawach i nie komplikować. (Mówię to z własnego doświadczenia :) )
trading is waiting
--

AK

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

admkowal pisze:
gutek04 pisze:Ja dzis tez chyba na sile - mimo ze warunki nie sprzyjajace...
Ale Ty z innego powodu. Każdy ruch można wytłumaczyć za pomocą s/d, zl itd (jak zwał tak zwał) i to kuszące żeby łapać wszystkie pipsy. Oczywiście można próbować tylko, że jest to strasznie męczące w dodatku często prawdopodbieństwo wygranej spada a wtedy zaufanie do systemu również się zmniejsza. Dlatego lepiej koncentrować się na podstawach i nie komplikować. (Mówię to z własnego doświadczenia :) )
Kto by nie chciał wszystkich pipsów :wink:

Co do osób zmagających się z rynkiem. Drodzy przyjaciele,

Nie zadawajcie sobie pytań "jak?" zadawajcie pytania "dlaczego?".

Pamiętajcie, że "reakcja na poziom" nie oznacza reakcji aktualnie tworzącej się świeczki (o ile nie jesteś już bardzo doświadczony) tylko tego co za nią. Tylko gotowe świeczki mówią prawdę. Aktualna świeczka jest iluzją a mijający czas przybliża ją do pokazania prawdy.

Jak już wyznaczycie poziom w danym miejscu to zastanówcie się czy może ktoś nie czeka na ludzi, którzy go tam właśnie wyznaczyli.

Jeżeli nie wiecie kto w danej transakcji będzie w Wami przegrywał to najprawdopodobniej Wy będziecie przegrywać z nim.

Ciągle kwestionujcie to co widzicie i to w co wierzycie aż do momentu kiedy ta rzecz udowodni ponad wszelką wątpliwość, że jest słuszna zachowując w głowie świadomość, że to nadal nie będzie miało 100% skuteczności.

Każde działanie, które wynika z Waszego planu niezależnie od rezultatów jest słuszne jak i każde działanie, które nie wynika z Waszego planu niezależnie od rezultatów jest niesłuszne.

Wystarczy jeden trader z dowolnego miejsca na świecie żeby zrujnować Waszą świetną analizę. W związku z tym dobra analiza jest dobra tak długo aż już nie jest.

Jeżeli trading zacznie sprawiać Wam przyjemność znaczy, że jesteście na dobrej drodze.

I co najważniejsze. Każda z tych rad sprawdza się dla mnie, ale nie musi dla Was.

ODPOWIEDZ