Wsparciem i trendem

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
polbanda

Nieprzeczytany post autor: polbanda »

bud fox pisze: konsolidacja
ponieważ już na tej cenie długo się tam pocili wcześniej

poza tym malo WAŻNYCH danych w przyszlym tyg dla tej pary
Obrazek

bo śmieci to dużo
Obrazek

więc możliwe, że aż do 7 lipca z tą pozycją poczekasz...

Luknij tutaj :
http://www.forexpeacearmy.com/forex_new ... p?id=15338
Masz reakcję na dane które pojawią się w następny piątek. Widać, że pary jenowe przy danych z rynku pracy USA wykonują największe strzały ("Spike").
Ostatnio zmieniony 01 lip 2011, 22:27 przez polbanda, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cancer0s
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Cancer0s »

Pytanie jest co się stanie jeśli będzie zmiana trendu ;) Kiedy zamykasz pozycje? np. masz - 500 pipsów cena cały czas idzie w złym kierunku...co wtedy?
Zapraszam na moją nową stronę -> klik w "WWW". Codzienne analizy i komentarze.

polbanda

Cancer0s pisze:Pytanie jest co się stanie jeśli będzie zmiana trendu ;) Kiedy zamykasz pozycje? np. masz - 500 pipsów cena cały czas idzie w złym kierunku...co wtedy?
Co wtedy? Cena przebija istotny opór a ja idę na papierosa :roll:
Czekam, aż wróci i przetestuje nowe wsparcie i tam zaczynam otwierać longi i pozamiatane; floating się zeruje i na ile margin pozwala piramiduję z głową ale lot za lotem :)

A jak się boje o margin, to zaczynam skalpować rynek.

Tak wygląda Eurodolar po tym tygodniu. Już wszystkie pozycje zamknięte.
Po lewej na dole jest napisane "3.54 <--- Lot @Risk 100%". To wskaźnik, który pokazuje ile lotów potrzebowałbym aby stracić cały Balance przy 1000 pipsowym ruchu. Musiałoby mnie z miesiąc w domu nie być, żeby tego dokonać. A dodam, że w polu "Kredyt" mam równowartość Balance (taki tam bonus od brokera który liczy się do marginu), więc potrzebuję zagrać 7 lotami i stracić 1000 pipsów, aby wyzerować DEPO. Grając 1 lotem mogę sobie pozwolić na 7000 pipsów jazdy w górę w dół. Straciłbym DEPO, gdybym trzymał pozycję krótką od 2000 roku :) Przecież po drodze było tyle możliwości spiramidowania pozycji, że to jest impossible, żeby przegrać.
Możliwe? Możliwe, jak wszystko, ale trzeba być tumanem, żeby taką akcję zrobić. Bo jak można przegapić 1000 pipsowy ruch ? :shock: :shock: :shock:
Obrazek

A co do zmiany trendu, to ja "rozmawiam" ceną i ona "rozmawia" ze mną, więc jak się dobrze dogadamy i nie pokłócimy ze sobą, to na pewno znajdę odpowiedni moment. (przykład: http://i0.simplest-image-hosting.net/16 ... olar96.gif )
Ostatnio zmieniony 02 lip 2011, 12:44 przez polbanda, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bud fox
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bud fox »

Rozumiem - chodziło o konsolidację.

Przywiązujesz dużą rolę do fundamentów? Ja przestałem się nimi interesować, i skupiam się tylko na wykresie, czasem w tvn cnbc usłyszę o jakiś ważnych danych makro.

polbanda

bud fox pisze:Przywiązujesz dużą rolę do fundamentów?
Nie, ale jak są dane, to patrzę jak cena reaguje, ale tylko patrzę. Po prostu na danych i po nich są największe ruchy. Jesli na przykład jestem bliski zamknięcia pozycji bo zrewidowałem poglądy, albo uwazam, że ruch się wyczerpuje, to czasem czekam do danych, które może resztki ruchu wycisną, a jak ruch jest toalnie niezgodny z dotychczasowym (co potwierdza moją zrewidowaną analizę), to od razu zamykam.
Oczywiście takie rzeczy jak Grecja są bardzo istotne.

polbanda

alyjak pisze:Wtrącę swoje 3gr i powiem, że najlepsze moim zdaniem wejście było w tym przypadku, na górce powyżej (pod niższa linią trendu), stop nad górnym cieniem całej świecy, a profit na linii trendu narysowanej od najniższego pkt, na wykresie, tak jakbyś gral na formacja abcd, czy tez korekte eliotowska - zygzaka. To odbicie do góry co wlasnie obserwujemy bylo po równosci korekt,a to silna formacja i moze pojsc jeszcze wyzej.
Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale idealnym wejściem byłoby następujące:
Obrazek
Obrazek
SL wychodzi jakieś 20 pips. TP conajmniej 100.

Awatar użytkownika
bud fox
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bud fox »

Byłoby to wykonalne na mniejszym TF'ie np. 5m.

Często korzystacie z linii trendu z większych TF'ów jako z lini oporu?
Ja nigdy na to nie zwracałem uwagi, i korzystałem wyłącznie z S/R.

Obrazek

polbanda

bud fox pisze:Byłoby to wykonalne na mniejszym TF'ie np. 5m.
dokładnie... po to wlasnie sa nizsze tf :-)

Ja korzystam bardzo często. Jeżeli cena jest przy LT z wyższego TF, to łączę to z SUP/RES, Zniesienia i Ekspansje FIBO i jest piękny sygnał.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

jedyny problem jest taki, że jak ustawisz LT na H4 to jak będziesz skakał na mniejszych tf'ach to i linia terndu będzie Ci 'skakać'
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

polbanda

admkowal pisze:jedyny problem jest taki, że jak ustawisz LT na H4 to jak będziesz skakał na mniejszych tf'ach to i linia terndu będzie Ci 'skakać'
Cena absolutnie nie skacze. Chyba tylko przy nowym weekendzie. Ale na to działa LT z opcją "promień". Skakać może, owszem, na nowym wykresie z niezaładowanymi danymi, ale trzeba poprzesuwać w lewo wykres żeby jak najwięcej danych się załadowało i po sprawie.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2011, 15:47 przez polbanda, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ