Cześć Jezusie. Cieszę się, że jesteś po naszej stronieDobry Jezu pisze:Siema wszystkim.
Wklejam wejście z dzisiaj, niestety przegapiłem zamknięcie pozycji i wylądowało na BE, a mogło być 15 pipek. Ale trudno. Generalnie jestem skalperem z jakimś tam stażem. Gram podobnie jak Paweł, czyli ZL, SD i inne takie. Jednakowoż mam problem z usystematyzowaniem tego i owego, stąd kilka pytań do Pawła.
po pierwsze jak rozumiesz "zawsze wiem gdzie jestem na dużym obrazku". Chodzi o to, że wyznaczasz S/D z H4 i Daily i grasz tylko od nich na M5? W sensie czy one Ci pokazują kierunek? Np. teraz na edku jesteśmy w strefie na shorty, też tak na to patrzysz?
po drugie czy masz coś w stulu check listy? Czy raczej sprowadzasz to wszystko do dziedzin sztuki?
po trzecie czy uważasz, że każdy ruch rynku (jego motorykę i działanie) można wytłumaczyć tym, że jest momentum, pullback i jazda? Czy są też Twoim zdaniem ruchy, które zupełnie nie są logiczne w stosunku do tej teorii, którą prezentujesz?
po czwarte napisałeś, że szukasz miejsc gdzie schowany jest profit. Jak ich szukasz? Tylko momentum Ci to mówi czy jeszcze coś?
po piąte czy brałbyś ten trade, który zamieszczam ? A jeżeli nie to dlaczego?

1) Moim głównym wykresem jest H1.

Co do zaznaczania stref to nie robię tego w ogóle. Ja jestem nauczony widzieć linię i nawet jeżeli bym chciał to nie wiedziałbym jak zaznaczać strefy. W postawowej wersji interesuje mnie czy cena zamknie się na mojej linii czy nie da rady. W zaawansowanej (jak już zacząłem lepiej zaznaczać linie i widzieć jak reaguje cena) interesuje mnie czy cena się zatrzyma, cofnie lub zrobi COKOLWIEK czy oleje zupełnie poziom. Co ważne linia może istnieć wszędzie między H1 a M5 z tym szczegółem, że w 90% przypadków będę wierzył wyższemu TF'owi. Jeżeli wpadamy w opór na M5, ale to wynika z dokładnego odbicia od wsparcia na powiedzmy H1 to na 90% poziom na M5 zostanie zabity. Stąd mój trade na EU na który można było strasznie wpaść:

Wszystko wygląda pięknie na short z białej linii. Mamy przebicie wsparcia pullback i momentum nad nami.
H1:

Tutaj jednak cena wyraźnie zareagowała na ten dolny breakout. W związku z czym wygrał long z zielonej linii (masakrując zresztą graczy z profitem u góry).
Reasumując, moja główna analiza odbywa się na wszystkich TF'ach pomiędzy H1 a M5. Linie nie są tak istotne jak reakcja na nie. Często wchodzę w transakcje korzystając z M1. Nie zaznaczam stref tylko mam w głowie miejsca, które według mnie wydają się istotne. No i warto pamiętać, że jestem traderem uznaniowym więc zawsze moje przeczucie wygra z każdą ustaloną zasadą.
2) Nie rozumiem pytania, ale jestem pewien, że nie mam checklisty więc pewnie do drugie

3) Określenia których użyłeś to tylko próba systematyzowania żeby w tej magmie relatywizmu mieć punkty odniesienia. Ja tłumacze rynek cyklem zarabiania i oddawania pieniędzy. Zdarzają się rzeczy zupełnie nieprzywidywalne, ale zawsze wytłumaczalne w ten sposób w 100%. Nie wiem czy to prawda, ale dobra analogia prawdy to wszystko czego potrzebuje.
4) Szukanie profitu to jedna z najbardziej uznaniowych koncepcji. Momentum to raczej miejsca gdzie jeden profit został utracony a drugi się tworzy. Nie jestem w stanie tego opisać tylko siedzenie i patrzenie mogłoby pomóc. Jedno wiem na pewno, że ceny najmniej czasu spędzają w ekstremach więc tam zawsze jest profit reszta jest uznaniowa. Nie jest to niezbędna koncepcja to znowu próba nazywania patternów.
5) Nie wiem co działo się na wyższych TF'ach, ale GU raczej bym grał. Dobry trade. Ten na EU był trochę naciągany z tego powodu, że nie wziąłeś dobrej ceny tylko jaka była.
Mam nadzieję, że pomogłem. Jestem strasznie skacowany więc nie wiem czy pisałem składnie. Jeżeli chcesz coś jeszcze zapytać to śmiało. Doprecyzuję. Teraz musiałem opisać dużo rzeczy więc tak z grubsza opisałem.