Traderzy z udokumentowaną pozytywną stopą zwrotu

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

NiceFox pisze:green7 napisał:

Odpowiedz na proste pytania:
- masz konto u brokera zagranicznego,
- albo masz konto oszczędnościowe w banku za granicą.
Podlegasz polskiemu prawu czy nie ? Płacisz podatek od zysków kapitałowych i belkę od odsetek na koncie zagranicznym czy nie ?

Przeczytaj uważnie moje posty, a odkryjesz odpowiedź.
Najwyraźniej nie jestem w stanie więcej zrozumieć z Twoich postów.
Więc zamiast kluczyć po prostu odpowiedz:
TAK czy NIE na powyższe pytania.

matka pisze:Ciekawe zagadnienie. Oczywiście, że podlegasz. Ale rozmawiamy o założeniu działalności za granicą. Działalność ma swoją własna osobowość prawną
Matka - działalności za granicą może na razie w to nie mieszajmy. Tutaj mówiliśmy o zarządzaniu czyjąś kasą w świetle prawa polskiego.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

green7 pisze:
Najwyraźniej nie jestem w stanie więcej zrozumieć z Twoich postów.
Więc zamiast kluczyć po prostu odpowiedz:
TAK czy NIE na powyższe pytania.
Z uwagi na Twoją indolencje wyjaśniam.
To zależy od:
Czy jesteś na terytorium RP, czy jesteś rezydentem RP, czy jesteś obywatelem RP,
jakiej dziedziny prawo dotyczy.

Załóżmy że pytanie doprecyzuje . Czy podlegasz obowiązkowi podatkowemu będąc rezydentem RP posiadając dochody kapitałowe poza granicami RP?

Tak podlegasz obowiązkowi podatkowemu w RP.

green7 pisze:

... kolega GREEN7 stwierdzil ze zarzadzanie przez konto PAMM bez licencji DI jest nielegalna forma inwestowania.
Mówimy o błędnym założeniu.

Matka nie ma znaczenia czy osoba prawna czy osoba fizyczna.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

prawnik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: prawnik »

matka pisze:
green7 pisze:Odpowiedz na proste pytania:
- masz konto u brokera zagranicznego,
- albo masz konto oszczędnościowe w banku za granicą.
Podlegasz polskiemu prawu czy nie ? Płacisz podatek od zysków kapitałowych i belkę od odsetek na koncie zagranicznym czy nie ?
Ciekawe zagadnienie. Oczywiście, że podlegasz. Ale rozmawiamy o założeniu działalności za granicą. Działalność ma swoją własna osobowość prawną i nie może podlegać dwóm sprzecznym regulacjom. Jaki z tym związek ma posiadanie konta zagranicą?

Prawnik chcesz powiedzieć, że w świetle zasady swobodnego przepływu usług w unii nie mogę założyć działalności zgodnej z lokalnymi regulacjami na terenie EU?
prawnik pisze:Niceforex jesli prowadzisz jako Polak w Holandii dom publiczny to u nas masz zarzut karny
Z polskiego prawa karnego chcesz karać podmiot gospodarczy legalnie działający poza granicami kraju?
prawnik pisze: Jeśli jaki Polak w Arabii Saudyjskiej będziesz miał 4 zony to w Polsce bedziesz miał równeż zarzut karny
Ale to chyba trochę nie w temacie? Nie przytaczajmy przykładów z zupełnie innych dziedzin bo nie mają tu zastosowania.

Ten temat zmienł się w jeden wielki off top

Rozdział XIII

Odpowiedzialność za przestępstwa popełnione za granicą

Art. 109. Ustawę karną polską stosuje się do obywatela polskiego, który popełnił przestępstwo za granicą.

Art. 110. § 1. Ustawę karną polską stosuje się do cudzoziemca, który popełnił za granicą przestępstwo skierowane przeciwko interesom Rzeczypospolitej Polskiej, obywatela polskiego, polskiej osoby prawnej lub polskiej jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej.
§ 2. Ustawę karną polską stosuje się w razie popełnienia przez cudzoziemca za granicą przestępstwa innego niż wymienione w § 1, jeżeli przestępstwo jest w ustawie karnej polskiej zagrożone karą przekraczającą 2 lata pozbawienia wolności, a sprawca przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i nie postanowiono go wydać.

Art. 111. § 1. Warunkiem odpowiedzialności za czyn popełniony za granicą jest uznanie takiego czynu za przestępstwo również przez ustawę obowiązującą w miejscu jego popełnienia.
§ 2. Jeżeli zachodzą różnice między ustawą polską a ustawą obowiązującą w miejscu popełnienia czynu, stosując ustawę polską, sąd może uwzględnić te różnice na korzyść sprawcy.
§ 3. Warunek przewidziany w § 1 nie ma zastosowania do polskiego funkcjonariusza publicznego, który pełniąc służbę za granicą popełnił tam przestępstwo w związku z wykonywaniem swoich funkcji, ani do osoby, która popełniła przestępstwo w miejscu nie podlegającym żadnej władzy państwowej.

Art. 112. Niezależnie od przepisów obowiązujących w miejscu popełnienia przestępstwa, ustawę karną polską stosuje się do obywatela polskiego oraz cudzoziemca w razie popełnienia:
1) przestępstwa przeciwko bezpieczeństwu wewnętrznemu lub zewnętrznemu Rzeczypospolitej Polskiej,
2) przestępstwa przeciwko polskim urzędom lub funkcjonariuszom publicznym,
3) przestępstwa przeciwko istotnym polskim interesom gospodarczym,
4) przestępstwa fałszywych zeznań złożonych wobec urzędu polskiego.

Art. 113. Niezależnie od przepisów obowiązujących w miejscu popełnienia przestępstwa, ustawę karną polską stosuje się do obywatela polskiego oraz cudzoziemca, którego nie postanowiono wydać, w razie popełnienia przez niego za granicą przestępstwa, do którego ścigania Rzeczpospolita Polska jest zobowiązana na mocy umów międzynarodowych.

do istotnych polskich interesów gospodarczych zaliczane sa kwestie podatkowe, radzę poczytać orzecznictwo sądów powszechnych

sutenerstwo jest jak na razie w Polsce karalne i mielismy już wiele przypadków skutecznego ukarania i skazania osób, które takich czynów dopuściły się za granica w ramach tzw. bezkarności (Holandia, Nie cy)

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

prawnik pisze:
sutenerstwo jest jak na razie w Polsce karalne i mielismy już wiele przypadków skutecznego ukarania i skazania osób, które takich czynów dopuściły się za granica w ramach tzw. bezkarności (Holandia, Nie cy)
To można sprzedawać się za pipsy? hehehehehe Nie słyszałem o forexowej prostytucji
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

prawnik pisze:Niceforex jesli prowadzisz jako Polak w Holandii dom publiczny to u nas masz zarzut karny :lol: Zaden urząd skarbowy nie przyjmie od ciebie podatku. Podobnie jakbys w Holandii prowadził shop z maryska. Tam legalne a u nas pucha.
Prawnik jakie tu zagrożenia gospodarcze widzisz?

Druga sprawa jakie zagrożenia gospodarcze w przypadku PAMM?

Art. 5. Ustawę karną polską stosuje się do sprawcy, który popełnił czyn zabroniony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jak również na polskim statku wodnym lub powietrznym, chyba że umowa międzynarodowa, której Rzeczpospolita Polska jest stroną, stanowi inaczej.

Więc ta ustawa nie ma zastosowania do PAMM.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, 19:21 przez NiceFox, łącznie zmieniany 4 razy.

prawnik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: prawnik »

Mighty Baz pisze:
prawnik pisze:
To można sprzedawać się za pipsy? hehehehehe Nie słyszałem o forexowej prostytucji

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Oby nie w zorganizowanej grupie bo to podbija wysokośc kary. Więc trójkąty odpadają. :lol: :lol:

Nice kwestia podatków w większosci krajów UE zaliczana jest do istotnych interesów państwowych. Więc Polska nie jest tutaj wyjątkiem. Patrz na to co dzieje sie w Niemczech, Szwajcarii. Nikt już sie nie wywinie.

Jesli próbujesz unikać podatków to popełniasz przestępstwo karno-skarbowe. Popatrz co dzieje sie teraz z Cyprem. Zniknie nam jeden z rajów podatkowych tak chętnie do tej pory wykorzystywany przez bogatych graczy (dywidenda).

Jesli płaciłbyś podatek od zysków w Polsce to częściowo OKI. Nie wiem jak na to przepisy o doradztie inwestycyjnym i czy ktokolwiek to kontroluje w praktyce a nie teoretycznie.

Skarbówka kontroluje mnie regularnie od lat 6 w zakresie zysków kapitałowych. Na poczatku byli amatorami, którzy nie wiedzieli co się z czym je. Powoli zaczyna sie to zmieniac. A biorac pod uwagę potrzeby państwa w zakresie ratowania budżetu polityka fiskalna będzie sie co raz bardziej zaciskać.

Jedynym rozsądnym rozwiązaniem to zrobić papiery na DI, maklera i działać samodzielnie. Bo to co robia spece z domów maklerskich, funduszy to zakrawa na na tragikomedię. :wink:

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

prawnik pisze:
Nie wiem jak na to przepisy o doradztie inwestycyjnym i czy ktokolwiek to kontroluje w praktyce a nie teoretycznie.
Od tego trzeba było zacząć.

Że podatki się płaci to oczywiste. Nawet za prowadzenie domu publicznego w Holandii należy zapłacić.

Ale uprawnienia do PAMM poza RP nie potrzebne.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

green7 pisze:Matka - działalności za granicą może na razie w to nie mieszajmy. Tutaj mówiliśmy o zarządzaniu czyjąś kasą w świetle prawa polskiego.
Może uporządkujmy w takim razie. Rozmawiamy o kontach PAMM założonych u zagranicznych brokerów, którzy podlegają zagranicznym przepisom i zgodnie z nimi mogą takie konta zakładać? To teraz chyba pozostaje rozstrzygnąć:

1) Czy kapitałem inwestorów zarządza broker czy trader? Moim zdaniem broker, bo to on zawiera transakcje na kontach inwestorów. Równie dobrze mógłby zawierać je zgodnie z sygnałami ze strony www polskiego tradera. Wystarczy, że trader zamieści klauzulę, że "...mają charakter informacyjny i nie są [...] w rozumieniu przepisów..." i już nie łamie prawa?

2) Gdzie działalność (zarządzanie) faktycznie się odbywa? Co jeśli odbywa się z komputera znajdującego się poza granicami? Co jeśli zarządzanie odbywa się automatycznie bez udziału tradera, czyli de facto nie trader zarządza lecz komputer?

W Polsce jest przynajmniej kilka firm gdzie pracują traderzy bez żadnej licencji. Zarządzają nie swoim kapitałem i nikt nikomu jeszcze nie postawił żadnych zarzutów. Firmy te ogłaszają się w internecie, nie robią tajemnicy ze swojego modelu działania.
prawnik pisze:Art. 111. § 1. Warunkiem odpowiedzialności za czyn popełniony za granicą jest uznanie takiego czynu za przestępstwo również przez ustawę obowiązującą w miejscu jego popełnienia.
prawnik pisze:sutenerstwo jest jak na razie w Polsce karalne i mielismy już wiele przypadków skutecznego ukarania i skazania osób, które takich czynów dopuściły się za granica w ramach tzw. bezkarności (Holandia, Nie cy)
Chyba mamy tu sprzeczność?
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, 19:31 przez matka, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Unfortunately, more to come

damian137137
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: damian137137 »

H1H pisze:Witam,

od dłuższego czasu przyglądam się dyskusjom na forum i powiem, że bieżący temat szczególnie mnie interesuje.

Jestem osobą prywatna, prowadzę działalność gospodarczą nie związaną z finansami, która zajmuje mi sporo czasu, jednak przynosi również wymierne zyski. Nie mniej jednak, chciałbym część gotówki zainwestować, by zdywersyfikować przychód. Nie mam jednak czasu, by samodzielnie inwestować na forexie- z tego co piszecie wynika, że w dłuższej perspektywie gra na walutach może być pracą zajmującą niewiele czasu, jednak przygotowanie się merytoryczne (chociażby arkana AT) wymaga zaangażowania na jakie nie mogę sobie teraz pozwolić. W związku z tym mam kilka pytań do Was- praktyków:

1. jaka jest, waszym zdaniem, ta możliwa do udokumentowania długofalowa stopa zwrotu (w perspektywie 6 miesięcy powiedzmy). Wiadomo, że widełki są od -100% do + nieskończoności ;) ale nie chce tu dywagować o ekstremach, ale o REALNYCH możliwościach. Jak to oceniacie?

2. Jakie są LEGALNE możliwości powierzenia traderowi swoich środków. Rozumiem, że można skontaktować się z DI (preferowałbym w takim wypadku osobę niepowiązaną z żadną instytucją), czy są inne możliwości?
Wg mnie legalnie się nie da.
Można tylko wymyślać sposoby na omijanie prawa.
Fikcyjne umowy zlecenia, fikcyjne użyczenia oprogramowania, itp itd. Ale to taka jazda po bandzie chyba nie warta świeczki, po co dodatkowy stres.
Wg mnie najlepiej powierzyć zaufanej osobie hasła na nasze konto u brokera zagranicznego, zlecić brokerowi blokadę konta jak trader zjedzie np o 20%.
A rozliczanie dość proste i bezpieczne, bo poprzez przelewy między kontami w bankach za granicą.
A właściciel konta płaci uczciwie w Polsce podatek od zysku.
I można spać spokojnie.
I tyle

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Reptil: jeśli jesteś ponad 180 dni poza krajem to możesz starać się o to by płacić podatki tylko w UK. Musisz udowodnić, że Twój "ośrodek interesów życiowych" znajduje się w UK.
ale taki dowod jest banalnie do zrobienia.. jesli ktos o tym serio mysli to nie wierze ze ma z tym problem.. :wink:

damian137137 pisze:Fikcyjne umowy zlecenia,
trading jest tak samo fikcyjny jak np praca degustratora drinkow lub.. selkcjoner ulotek itp :mrgreen:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ