Wsparciem i trendem

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

zobacz co robi cena po przebiciu szczytu :)
zazwyczaj wraca aby przetestować ten poziom (a to dobre miejsce do zajęcia pozycji)

polbanda

Nieprzeczytany post autor: polbanda »

TeXs pisze:zobacz co robi cena po przebiciu szczytu :)
zazwyczaj wraca aby przetestować ten poziom (a to dobre miejsce do zajęcia pozycji)
No wlasnie, ale nie zawsze tak się dzieje. Co wtedy? Utrata 100 lub więcej pipsów? Bo tak się zazwyczaj dzieje przy szybkich ruchach. Nieraz cena wybija i to na dobre, robi potem korektę 30% i znów UP.

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

Polbanda - za całą Twoją weekendową działalność - czapki z głów! Naprawdę - kawał świetnej roboty, niezależnie jak kto uważa, ze flagę rysować należy.
Tym bardziej, że-jak piszesz - na rynku działasz dopiero od dwóch lat.

Mam tylko wątpliwość co do Twojego sposobu rysowania LT oraz S/R na wykresach liniowych. Rysowanie klasyczne - po wickach daje gwarancję, ze Twoja LT będzie wyglądała dokładnie tak samo we wszystkich TF.
Rysowanie na liniowym sprawia, że w każdym TF wsparcie, opór czy linia trendu wyglądają różnie co wprowadza zamieszanie. Co gorsza - roznie od rysowanych na świeczkach czy barach. Jest to zrozumiałe - bierze tylko close danego TF, ale robi się bajzel. Rysuje się łatwiej, wszystko jest czytelne - tylko czy wiarygodne?

Przy okazji - dzięki za namiar na programik do screenów z wątk pie, dużo lepszy od screenhuntera

pozdro
The irresistible force met the immovable object

polbanda

Dzięki. Co do LT, to masz rację. Jeśli rysujesz ją na interwale, powiedzmy H4, to już nie zmieniasz interwału i jej przebicie jest ważne tylko na tym interwalem. Ale rysuje takie coś żadko i orientacyjnie bo czasem na liniówce łatwiej wyłapać jakieś formacje.
quapi pisze:dzięki za namiar na programik do screenów
no problem
quapi pisze:kawał świetnej roboty
dziennik traktuję jako swój dziennik jeszcze raz powtarzam; nie chcę i nie mogę brać odpowiedzialności za naukę jaką ktoś z tego weźmie; robię to po to, żeby bardziej doświadczeni czasem mi coś wypomnieli; lepsze to niż prowadzenie takiego dziennika offline i potem uczenie się na własnych błędach
a te weekendowe bazgroły to robiłem żeby się odstresować od przygotowań do obrony pracy mgr dzisiejszej; takie pożyteczne zabicie czasu; na koniec dnia stwierdziłem w sumie, że bardziej się przejmuję tym, jak się rynek otworzy niż tym, że mam obronę :P tak działa forex :-)

Lekcja z flagi jaką wyciągnąłem, to zwracanie uwagi na czas kształtowania się formacji, ale nie czas dniowy, tylko okresowy (jak pisałem tydzień kształtowania się formacji to znaczy nic innego jak 5 słupków na jakimkolwiek TF'ie).
Pozdrawiam

polbanda

Short USDCAD
próba pierwsza... nie doczekałem do oporu, ale spróbować warto bo potencjał kusi

Niby przebicie oporu, ale później na mniejszych interwałach jest to zanegowane (nie widać HH > HL > HH, ale DT (podwójny szczyt) i potem LL > LH > LLi ja wszedłem w LH)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

TP na razie nie ustawione. Ustawię wieczorem, gdyż muszę wyjść z domu.

AHA
I KIWI bardzo ładnie wygląda, ale zerknę dokładniej pod wieczór.
http://i0.simplest-image-hosting.net/16 ... dolar8.gif

Awatar użytkownika
Tekron
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tekron »

;) no to byczki górą ;) EU
Obrazek

polbanda

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 977#326977

POLECAM!!!
Bardzo inspirujący post na temat poluźniania problemów z psychiką na foreksie. Inteligentny hedge sprawia, że nie trzeba się martwić o Stopy. Można grać agresywniej, gdy jest się przy monitorze i mniej agresywnie gdy trzeba od niego odejść.
Jazda w górę i w dół po wykresie zleceniami to według mnie nie żadna głupota ani łamanie MM. Można grać kilkunastoma lotami L i S jeśli ma się pojęcie co się robi i zna się AT. Nie jest się wtedy stopowany w momentach, gdy rynek jest niepewny, a gdy zdecydowaie prze w którąś stronę dokłada się pozycje i jest się na plus.
Na koniec tygodnia wrzucę statement i zobaczymy jak to wyszło w praniu. :)

polbanda

polbanda pisze:TP na razie nie ustawione. Ustawię wieczorem, gdyż muszę wyjść z domu.
No więc targety dla tej parki zaznaczone są cenami w poniższym załączniku.
http://i0.simplest-image-hosting.net/16 ... dolar9.gif

Niewykluczone, że na tych poziomach nie dość, że nie będę zamykał części pozycji, to może nawet będę do tych pozycji dokładał celem zbudowania wreszcie porządnej, grubo oprocentowanej piramidy.
Tekron pisze: no to byczki górą
No to byyyyyczo :) I tak pozostanie jeszcze jakiś czas. :wink:

Do tego dodałem jeszcze spóźnione, a więc bardzo drogie (dlatego mały lot) wejście w AUDUSD. Pierwszy target daje RR 1:4, więc bardzo licho. Będę próbował wejść przy jakiejś korekcie z małym stopem. O ile będę przy niej w domu.
Tak to wygląda teraz:
http://i0.simplest-image-hosting.net/16 ... olar10.gif

Q600
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Q600 »

Idealnie wczoraj zanalizowales edka, na temat poglebienia dolka. Wywalilo mi stopa o 1:32. Ale na szczescie rano znalazlem denko i zaczailem sie z buystopem na 1,4116, ladnie zlapalo i poszlo :)
Dziekuje, bo ten trejd licze ze da mi dobry profit (tp zakladam na 4500).

Mam za to inne pytanie - desperacko potrzebuje mozliwosci nauki zarzadzania swoja pozycja. Fakt, na razie gram maks 0,02L + 0,01 w przypadkach jak dzisiaj, ale gdy sumarycznie bede mial np na pozycji 0,1L - chce riobic czesciowe TP, albo ustawaic trailing stopy albo jump stopy... Na temat kontroli moja wiedza jest zerowa.

polbanda

Q600 pisze:Mam za to inne pytanie - desperacko potrzebuje mozliwosci nauki zarzadzania swoja pozycja. Fakt, na razie gram maks 0,02L + 0,01 w przypadkach jak dzisiaj, ale gdy sumarycznie bede mial np na pozycji 0,1L - chce riobic czesciowe TP, albo ustawaic trailing stopy albo jump stopy... Na temat kontroli moja wiedza jest zerowa.
O kolego. Co do zarządzania pozycją to są setki szkół. Każdy ma inną metodę robienia tego o co prosisz. Nie czuję się uprawniony do szkolenia kogokolwiek.

Trailing Stopa sobie od razu daruj na tak dynamicznym rynku. Jakiegobyś nie ustawił, to albo Cię wybije za szybko (jak ciasny), albo za późno jak szeroki).

Możesz piramidować pozycje (zerknij na ten temat), lub zamykać część pozycji na ważnych poziomach. Z tym, że musisz się wstrzelić większym lotem, aby mieć co zamykać (0.1 lota nie da się podzielić na pół), albo stosuj ciasną metodę współczynnika RR 1:3 lub większy. Jest chyba temat na forum w dziale dla początkujących o zarządzaniu pozycją. Najlepiej zajrzyj tam.

ODPOWIEDZ