Traderzy z udokumentowaną pozytywną stopą zwrotu

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
H1H
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: H1H »

Witam,

od dłuższego czasu przyglądam się dyskusjom na forum i powiem, że bieżący temat szczególnie mnie interesuje.

Jestem osobą prywatna, prowadzę działalność gospodarczą nie związaną z finansami, która zajmuje mi sporo czasu, jednak przynosi również wymierne zyski. Nie mniej jednak, chciałbym część gotówki zainwestować, by zdywersyfikować przychód. Nie mam jednak czasu, by samodzielnie inwestować na forexie- z tego co piszecie wynika, że w dłuższej perspektywie gra na walutach może być pracą zajmującą niewiele czasu, jednak przygotowanie się merytoryczne (chociażby arkana AT) wymaga zaangażowania na jakie nie mogę sobie teraz pozwolić. W związku z tym mam kilka pytań do Was- praktyków:

1. jaka jest, waszym zdaniem, ta możliwa do udokumentowania długofalowa stopa zwrotu (w perspektywie 6 miesięcy powiedzmy). Wiadomo, że widełki są od -100% do + nieskończoności ;) ale nie chce tu dywagować o ekstremach, ale o REALNYCH możliwościach. Jak to oceniacie?

2. Jakie są LEGALNE możliwości powierzenia traderowi swoich środków. Rozumiem, że można skontaktować się z DI (preferowałbym w takim wypadku osobę niepowiązaną z żadną instytucją), czy są inne możliwości?

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

reptile pisze:Akwizycja rachunkow do podpiecia pod glowny i jedziesz..

Zakladam ze ideii towarzyszy okreslona w miare stabilna strategia ktora odpowiada tej z reklamy podczas akwizycji. Very Happy

Niby najwieksi pisza o tych stabilnych 10-15% ale takie zwroty idzie mega kasa.. i instytucja musi byc powazna

Z mojej oceny z 250k idzie urwac od klienta jesli dasz mu wiecej niz 25% a wyniki beda go przekonywac..
Dla mnie 9mcy stale ponad 15% miesiecznie to zalazek na to ze warto sie gosciem interesowac..
ja sie pod tym podpisuje

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

reptile pisze:Jak preacuejsz lub masz firme w UK to gdzie placisz podatki w PL czy w UK ?
Reptil: jeśli jesteś ponad 180 dni poza krajem to możesz starać się o to by płacić podatki tylko w UK. Musisz udowodnić, że Twój "ośrodek interesów życiowych" znajduje się w UK.
A jeśli nie to zapłacisz podatek w UK i zapłacisz w PL.
Z tym, że podatek zapłacony w UK odliczysz od podatku do zapłacenia w PL.

Podobnież będzie z Cyprem i każdym innym krajem (ewentualnie może być gorzej - jeśli Polska nie ma z nim umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania).
Mylę się ? Jak tak - to w czym ?

skalpel_szczecin pisze:zupelnie nie rozumiem po co ktokolwiek mial by sie chwalic - no tak, hej, ja zarobiłem w zeszłym kwartale 50 000 USD
skalpel_szczecin pisze:pieniądz lubi ciszę

Panowie chyba się nie rozumiemy. Oczywiście - można siedzieć cicho, zarządzać kasą innych przez PAMM, mieć kartę kredytową od brokera, konto w UK itd.
Wszystko to racja - jednak nie o to tu biega.
Tutaj pisaliśmy o LEGALNYM działaniu, inwestowaniu cudzych pieniędzy i jego aspektach.

Poza tym to kwestia skali. Inwestując mniejsze kwoty można kombinować "robić to po cichu" i nie chwalić się nikomu (łącznie z US) z wyników.
Jednak takie postępowanie przy poważniejszych kwotach to moim zdaniem głupota i proszenie się o kłopoty. Wszystko będzie dobrze - do czasu gdy US Wam się nie przyjrzy. A by to zrobił wystarczy jeden "klient" niezadowolony z Was ....

xpep pisze:sgorn napisał:
no tak ale kolega GREEN7 stwierdzil ze zarzadzanie przez konto PAMM bez licencji DI jest nielegalna forma inwestowania, wiec?

tego ze tak powiem nie skomentuje Very Happy
Ależ śmiało: skomentuj. Czekam na argumenty że zarządzanie czyjąś kasą bez licencji DI jest legalne.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Podatek dochodowy płaci chyba firma? Czyli, znowu chyba, zgodnie z miejscem rejestracji? A jeśli zgodnie z miejscem prowadzenia to też ciekawe zagadnienie, bo co jak działalność jest w pełni zautomatyzowana i odbywa się na komputerze?
Konta PAMM to też kontrowersyjny temat. Ktoś mógłby zinterpretować, że to broker zarządza środkami inwestorów. Trader nie ma kontroli zarówno nad procesem jak i kapitałem, który może pojawiać się i znikać.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
krzysiugo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: krzysiugo »

Dla wyjaśnienia.
Po pierwsze: DI w naszym kraju też nie może zarządzać. Zarządzać mogą licencjonowane podmioty które muszą zatrudniać DI.
Po drugie: Nigdzie nie napisałem że chcę komuś dać kasę w zarządzanie albo komuś zarządzać.
Po trzecie: To prawda że nie napisałem wprost o co mi chodzi ale 90% wypowiedzi w tym wątku niestety jest obok tematu więc chyba dam sobie spokój. Chociaż dzisiaj zaczęły pojawiać się ciekawe wypowiedzi. Może dlatego że weekend się skończył :)

Pozdrawiam wszystkich

H1H
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: H1H »

Rozumiem, że pieniądze lubią ciszę, ale to chyba w wersji mikro ;)

Trading wydaje się być bardzo ciekawym pracy zawodowej i na pewno nie jeden odnoszący, początkowo, na własny rachunek sukcesy gracz myślał o związaniu się zawodowo z Forexem. Stąd moje pytania.

Green7- z tego co piszesz, jedynym legalnym sposobem zlecenia komuś zarządzania Twoimi $ jest zlecenie tego DI.

Jak ewentualnie złapań kontakt z DI pracującym indywidualnie? Czy jest to legalne, czy musi on pracować dla instytucji?

Przez znajomych mam kontakt z kilkoma graczami i jedynym DI, ale ....powiedzmy, że osoba polecająca niekoniecznie wzbudza moje zainteresowanie i chciałbym poszukać sam kogoś.

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

green7 pisze:Wszystko będzie dobrze - do czasu gdy US Wam się nie przyjrzy. A by to zrobił wystarczy jeden "klient" niezadowolony z Was ....
caly czas piszesz o PAMM? jak niby ten niezadowolony klient moze zglosic zarzadzajacego do us znajac tylko jego nr rachunku i ksywke?
green7 pisze: Wszystko będzie dobrze - do czasu gdy US Wam się nie przyjrzy.
mozesz cos wiecej napisac jak us moze namierzyc zarzadzajacego kontami pamm jesli nie przlewa srodkow na polskie konto?
green7 pisze:Ależ śmiało: skomentuj. Czekam na argumenty że zarządzanie czyjąś kasą bez licencji DI jest legalne.
co do legalnosci to jesli jestes rezydentem tego juz wspominianego Cypru to mysle ze nie problem udowodnic ze kontami PAMM zarzadzasz wlasnie stamtad szczegolnie jesli tak naprawde gra EA, Cypr podalem jako przyklad nie wiem czy tam nie potrzeba czegos jak DI

Dodano po 3 minutach:

H1H Ty sie licencja DI nie martw to problem zarzadzajacego

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

green7 pisze:
Panowie chyba się nie rozumiemy. Oczywiście - można siedzieć cicho, zarządzać kasą innych przez PAMM, mieć kartę kredytową od brokera, konto w UK itd.
Wszystko to racja - jednak nie o to tu biega.
Tutaj pisaliśmy o LEGALNYM działaniu, inwestowaniu cudzych pieniędzy i jego aspektach.

Poza tym to kwestia skali. Inwestując mniejsze kwoty można kombinować "robić to po cichu" i nie chwalić się nikomu (łącznie z US) z wyników.
Jednak takie postępowanie przy poważniejszych kwotach to moim zdaniem głupota i proszenie się o kłopoty. Wszystko będzie dobrze - do czasu gdy US Wam się nie przyjrzy. A by to zrobił wystarczy jeden "klient" niezadowolony z Was ..
Głupoty wypisujesz.
O legalności PAMM decyduje prawo miejscowe.
PAMM jest jak najbardziej legalne, również dla polskich rezydentów.
PAMM nie jest dostępne na terenie RP!
To że pewne regulacje prawne obowiązują w Polsce to nie znaczy że obowiązują na całym świecie.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

xpep pisze:caly czas piszesz o PAMM? jak niby ten niezadowolony klient moze zglosic zarzadzajacego do us znajac tylko jego nr rachunku i ksywke?
Ogólnie - o zarządzaniu, nie koniecznie przez PAMM.

Tak apropo - ktoś wie jak pojawiają się u zarządzającego zyski związane z PAMM ?

NiceFox pisze:Głupoty wypisujesz.
O legalności PAMM decyduje prawo miejscowe.
PAMM jest jak najbardziej legalne, również dla polskich rezydentów.
PAMM nie jest dostępne na terenie RP!
To że pewne regulacje prawne obowiązują w Polsce to nie znaczy że obowiązują na całym świecie.
Prawo w Holandii pozwala na zapalenie trawki.
Spróbuj zrobić to samo w Polsce.

Nie interesuje mnie na co pozwala prawo gdzieś tam. Jestem w PL, i podlegam naszemu prawu - i z tego punktu widzenia rozpatruję kwestię.
To nie PAMM jest nielegalne a zarządzanie czyimiś środkami bez odpowiedniej licencji. Nie ma znaczenia techniczny sposób w jaki to robisz.
xpep pisze:co do legalnosci to jesli jestes rezydentem tego juz wspominianego Cypru to mysle ze nie problem udowodnic ze kontami PAMM zarzadzasz wlasnie stamtad szczegolnie jesli tak naprawde gra EA, Cypr podalem jako przyklad nie wiem czy tam nie potrzeba czegos jak DI
Jeśli jesteś rezydentem Cypru to nie podlegasz polskiemu opodatkowaniu, więc problem nie istnieje.
xpep pisze:mozesz cos wiecej napisac jak us moze namierzyc zarzadzajacego kontami pamm jesli nie przlewa srodkow na polskie konto?
Choćby tak, że masz konto, przelewasz z niego zyski na konto własne a przelewy są monitorowane.
Ktoś kiedyś może się nimi zainteresować, albo np. PITem, który złożysz. A potem może być nieciekawie - ot wystarczy poczytać przypadek Ozziego ....
krzysiugo pisze:Po pierwsze: DI w naszym kraju też nie może zarządzać. Zarządzać mogą licencjonowane podmioty które muszą zatrudniać DI.
Nie zgłębiałem tematu - ale zdaje się, że DI może prowadzić działalność gospodarczą i w ramach tego zarządzać cudzymi środkami ....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

green7 pisze: Prawo w Holandii pozwala na zapalenie trawki.
Spróbuj zrobić to samo w Polsce.

Nie interesuje mnie na co pozwala prawo gdzieś tam. Jestem w PL, i podlegam naszemu prawu - i z tego punktu widzenia rozpatruję kwestię.
To nie PAMM jest nielegalne a zarządzanie czyimiś środkami bez odpowiedniej licencji. Nie ma znaczenia techniczny sposób w jaki to robisz.
Wróć do mojego postu i go przeanalizuj,może zrozumiesz.
Czy będąc w Holandi Polak nie może zapalić trawki, czy nie może prowadzić domu publicznego (legalne w Holandii),
tak samo z PAMM czy nie może korzystać na terytorium gdzie jest to w pełni legalne.
:lol:

Dodano po 3 minutach:
green7 pisze:
Korzystając z PAMM musi Cię interesować prawo miejscowe, bo w Polsce przecież nie ma PAMM, a usługa nie jest wykonywana w RP.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

ODPOWIEDZ