Wsparciem i trendem

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Początkowo tylko zerkałem,ale po tej lekcji,jakże ciekawej,będę zaglądał częściej:)
zresztą czym więcej różnych wejść dobrych/złych widzimy,tym łatwiej będzie Nam się zachować w podobnej sytuacji,tak mi się wydaje:)

Tak więc fajnie że są kolejni,którzy chcą pomóc,a Nam,"szarakom"pozostaje korzystać póki jest możliwość,i może w przyszłości przejąć pałeczkę ;)

pozdrawiam i jeszcze raz,fajny przekaz.

polbanda

Nieprzeczytany post autor: polbanda »

Dzięki za odzew.
Miło wiedzieć, że ktoś czyta.

Wszędzie pisze się o TF'ach, że wsparcia i opory z większych interwałów są ważniejsze, ale nikt nie pisze, jak tę wiedzę dokładnie wykorzystać.

Ja napiszę to dosadnie.
Nie ważne, czy jesteś Daytraderem czy długoterminowym Inwestorem, MUSISZ korzystać ze WSZYSTKICH dostępnych przedziałów czasowych, aby umiejscowić się mentalnie w zakresie zmian cenowych danego waloru.
Można to oczywiście rozwiązać dodając średnie kroczące o odpowiednio długich okresach. Np. grając na wykresie M30 należałoby dodać średnie o okresach:
2 - pokazuje ceny z H1
8 - ceny z H4
48 - ceny z całego dnia
240 - ceny z całego tygodnia itd.
Po co jednak oglądać cenę w zapośredniczonej postaci, jeżeli można na nią spojrzeć bezpośrednio zmieniając po prostu okres czasowy, albo otwierając kilka wykresów tego samego instrumentu z różnymi okresami czasowymi.

To wykresy długoterminowe wyznaczają trendy. Krótkoterminowe skazane są więc na okresy bezwładności i opierając swoją strategię wyłącznie na jednym przedziale czasowym dojdziemy w końcu do wniosku, że ceny są chaotyczne i Analiza Techniczna to zabieg marketingowy, żeby od leszczy wyciągnąć pieniądze.

Jak pisał J. J. Murphy:
Utrzymywanie się długoterminowych trendów każe zastanowić się nad jeszcze jedną interesującą kwestią, to znaczy hipotezą mówiącą, że ruchy cen są przypadkowe. Wprawdzie analitycy techniczni nie zgadzają się z teorią, wedle której zachowania rynku są przypadkowe i nieprzewidywalne, ale bezpiecznie będzie stwierdzić, że jeśli nawet występuje tu jakaś przypadkowość, to dotyczy ona bardzo krótkich okresów. Utrzymywanie się trendów przez długie okresy, w wielu przypadkach przez lata, jest przekonującym argumentem przeciwko teorii błądzenia losowego, według której ceny są seryjnie niezależne i minione ceny nie mają żadnego wpływu na kształtowanie się cen w przyszłości.
źródło: J. J. Murphy, Analiza techniczna rynków finansowych, WIG-PRESS, Warszawa 2008, s. 162.

Jak pisze dalej tenże autor:
Bardzo ważne jest zrozumienie kolejności, w jakiej należy badać wykresy cenowe, by dokonać gruntownej analizy trendów. Prawidłowa analiza wykresów powinna się zaczynać od badania wykresów długoterminowych i stopniowo przechodzić do krótkoterminowych.
Powód takiego postępowania jest oczywisty. Jeżeli analityk rozpoczyna analizę od perspektywy krótkoterminowej, to musi ciągle rewidować wnioski w miarę uwzględniania coraz większej liczby danych cenowych, a być może i dokonać ponownej gruntownej analizy, kiedy uwzględni rezultaty badań wykresów długoterminowych.
Przyjrzawszy się zaś na wstępie danym sprzed 20 lat, analityk zyskuje szerszy obraz sytuacji i określiwszy pozycję rynku z perspektywy czasu, może stopniowo zawężać analizowany okres. Pierwszym analizowanym wykresem jest 20-letni wykres kontynuacyjny. Dokonując analizy, należy poszukać formacji, głównych linii trendów i głównych poziomów wsparcia lub oporu. Następnie trzeba sięgnąć do wykresów sporządzonych w układzie tygodniowym, obejmujących ostatnie pięć lat i poddać je podobnej analizie.
Po dokonaniu tej dwuetapowej analizy można zawęzić badany okres do ostatnich 6-9 miesięcy, biorąc pod uwagę ruchy cen na wykresach krótkoterminowych. W ten sposób analityk wykresów przechodzi od podejścia „makro" do „mikro". Żeby dokonać drobiazgowej analizy ostatnich ruchów cen, można zawęzić badany okres do czasu krótszego niż jeden dzień.
źródło: J. J. Murphy, Analiza techniczna rynków finansowych, WIG-PRESS, Warszawa 2008, s. 163.

Tak dla przykładu Eurodolar. Na wykresie miesięcznym wyszliśmy wreszcie z flagi. Może warto więc szukać choćby i precyzyjnego wejścia na M30 czy nawet na M5 dla długiej pozycji, tak, ażeby za kilka lat mieć kilkunastotysięczną stopę zwrotu? Kto wie? Oczywiście najlepiej założyć do tego celu odrębny rachunek, zająć pozycję i... ZAPOMNIEĆ !
...przypomnieć sobie w 2015 (o ile nie będzie końca świata :) )
Obrazek

polbanda

Dalszy przykład zastosowania różnych TimeFrame'ów, bez których spekulacja to ruletka (albo sposób na dorobienie na piwo) raczej niż skuteczny sposób na zarabianie.
Przedstawię dosyć trudne zagranie, a nie jakieś tam "znajde se trend, znajde se opor jak sie zmienia we wsparcie i pokaze wszystkim jak to prosto zarabiać jEST" :P
[nie wiem czy ktoś to zrozumie, ale przynajmniej dla mnie zostanie]

Wykres miesięczny. Każdy chyba zna. Nie sposób znaleźć w nim trend spadkowy.
Obrazek
Dalej...
Obrazek
Uwaga, tej niższej krechy trendu nie powinno być (jeszcze nie powstała świeca na której ją oparłem :P )
Obrazek
Uwaga, tej niższej krechy trendu nie powinno być (jeszcze nie powstała świeca na której ją oparłem :P )
Obrazek
mała dygresja
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tu pod spodem podpis to nie SL, ale "wejście"
Obrazek
Obrazek
Tu miało być "M15" zamiast "M5"
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać rekordowy RR to aż 1:44.

Wiem, że to głupie, ale wystarczyłyby 3 miesiące, aby z 1000 zł zarobić aż 44000 zł. PODSTAWA, to NIE RUSZANIE transakcji (większe ryzyko), albo INTELIGENTNE przesuwanie SL, albo stopniowe zamykanie pozycji przy kolejnych TP.
Pozdrawiam

qwak
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: qwak »

Z calym szacunkiem do Twojej osoby ale skoro to forum czyta duzo osob, ktore sie ucza, to musze sie wtracic.

Przy czym czynie to, wylacznie do Twojego stwierdzenia o szukaniu flagi w takim interwale i w ten sposob - wedlug mnie to nonsens najdelikatniej mowiac.

Pozostawiam do przemyslenia zamieszczajac - o tak zinterpretowany Twoj rysunek.

pozdrawiam,
qwak
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Graj tylko spelniajace sie analizy!

polbanda

qwak pisze:stwierdzenia o szukaniu flagi w takim interwale i w ten sposob - wedlug mnie to nonsens
Kompletnie nie rozumiem Ciebie i Twojego rysunku. Co tu widzisz nie tak?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

qwak
Gaduła
Gaduła

polbanda pisze:
qwak pisze:stwierdzenia o szukaniu flagi w takim interwale i w ten sposob - wedlug mnie to nonsens
Kompletnie nie rozumiem Ciebie i Twojego rysunku. Co tu widzisz nie tak?
Skoro nie rozumiesz odsylam do definicji flagi...

"Flagi należą do grupy formacji kontynuacji trendu. Okres ich kształtowania jest stosunkowo krótki, od kilku sesji do trzech, czterech tygodni. Kształt formacji wyznaczają dwie równoległe linie przyjmujące nachylenie przeciwne do poprzedzającego trendu..."

http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page ... tid469pos1

Ponadto myslalem, ze prosciej sie nie da przedstawic polozenia gorek i dolkow.

Nie rozumiesz, trudno - inni zrozumieja, ze na taka "flage" zalecanie grania L do 2015 czy jak tam napisales to nonsens.

Pozdrawiam, zaznaczajac ze tylko chce pomoc, rozjasnic myslenie.
qwak

polbanda

Ale chodzi o to, że nie są idealnie równoległe te linie?
Przykładów nierównoległości jest w brud.
Obrazek

Tutaj kreski są równoległe, ale gdyby ciągnąć je po szczytach i dołkach...
http://4.bp.blogspot.com/_cHI73BbPPCY/T ... nitech.jpg

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak więc idąc tym tropem też mogę sobie narysować równoległą
Obrazek

Oczywiście traktuję Twoje wypowiedzi jako rady i niech tak pozostanie. Jest to dyskusja, a nie kłótnia. Podam jednak przykład z pary GBPUSD, gdzie teoretycznie strasznie "nonsensowne" było zagrywanie pod taką formację jak flaga skierowana ku górze (wg mnie działa), ale podam to tylko jako przykład, że taki interwał nie jest straszny.
TF MN
Obrazek
TF D1 - miejsce przebicia w dół
Obrazek

qwak
Gaduła
Gaduła

polbanda litosci :-) wiadomo, ze nie musi byc rowno,,,

CZAS !!!!
Czas ksztaltowania formacji !!!
Tu masz ponad 2 lata miedzy skrajnymi wierzcholkami.
Dlatego to nie jest flaga, jak te inne piekne co pokazales na roznych fotkach.
Odsylam jeszcze raz do innego fragmentu definicji powyzej i...

zamykamy dyskusje.

Pozdrawiam,
qwak

PS. I zeby glupio nie wyszlo to oswiadczam, ze wiele innych madrych Twoich rzeczy czytalem, takze uszy do gory.

polbanda

A może warto byłoby podać jakąś proporcję co do ruchu poprzedzajjącego formację? Wtedy możnaby powiedzieć: flaga powinna się kształtować około 1/3 czasu poprzedzającego ją ruchu.
definicja flagi pisze:Okres ich kształtowania jest stosunkowo krótki, od kilku sesji do trzech, czterech tygodni.
To jaka skala czasowa? Najpierw sesje potem tygodnie? A sesja w jakim TF'ie jest? Na potrzeby foreksu trzeba to przerobić na świeczki na danym TF.

Przecież te wszystkie definicje, które tu przytaczasz odnoszą się do AKCJI i do wykresów dziennych. Powstały dziesiątki lat temu. Na m5-tkach też czekasz tyle na flagę?

Tydzień ma 5 dni. 4 tygodnie (maksymalny czas kształtowania się formacji), to 20 dni, czyli 20 świeczek na wykresie dziennym. Flaga, którą zaznaczyłem, faktycznie, kształtuje się już 35 słupków, więc wg tej definicji przestała być flagą.
Dzięki za zwrócenie mi na to uwagi.

Pozdrawiam

polbanda

Chciałbym jeszcze przedstawić jak wygląda proces przebijania się przez opór, czyli tworzenie nowego HH z uwzględnieniem różnych ram czasowych w rynku trendującym.

Tutaj odległość pipsowa do ostatniego dołka na H1. Drogie wejście.
Obrazek
Tutaj M15 - już taniej (podana jest w pipsach wysokość świecy przebijającej + spread)
Obrazek
M5 - kompletna taniocha (podana jest w pipsach wysokość świecy przebijającej + spread)
Obrazek
Należy oczywiście pamiętać, aby TP obierać na wyższych TF, aby RR był opłacalny.

ODPOWIEDZ