Od hobbysty do tradera
Od hobbysty do tradera
Cześć mam na imie Sebastian. Rynkiem forex interesuje się od okolo 3 miesięcy.Moim celem jest w przeciągu pół roku przejście z konta demo na real. Zakładając blog mam nadzieję, że uzyskam wiele konstruktywnych odpowiedzi na moje pytania oraz rady które umożliwią mi szybszy rozwój.
Z góry przepraszam , że moje pytania będą mogły wydawać się troche nie na miejscu natomiast czytając niektóre wątki które są niepotrzebne zaśmiecane nie jestem w stanie wyciągnąć tego co jest najistotniejsze, więc wole zapytać osbiście jeszcze raz , aniżeli brnąć w błednych przekonaniach:)
To tyle na początek, oczywiście będę sie starał robić aktualizacje codzienne.
Forma gry----próba skalpingu(posiłkowanie się blogiem grafmax), poźniej sie zobaczy moze PA:)
Z góry przepraszam , że moje pytania będą mogły wydawać się troche nie na miejscu natomiast czytając niektóre wątki które są niepotrzebne zaśmiecane nie jestem w stanie wyciągnąć tego co jest najistotniejsze, więc wole zapytać osbiście jeszcze raz , aniżeli brnąć w błednych przekonaniach:)
To tyle na początek, oczywiście będę sie starał robić aktualizacje codzienne.
Forma gry----próba skalpingu(posiłkowanie się blogiem grafmax), poźniej sie zobaczy moze PA:)
Dzięki Songo za zainteresowanie:)
Tak około 2 miesiące pykam sobie na demie xtb , tylko robie to nieregularnie . Druga sprawa że tak naprawdę kieruję się tym co uda mi się zobaczyć na wykresie.NIestety efekt jest mizerny -17% początkowego depo. Patrząc z perspektywy tego czasu wiem że przynajmniej połowy strat mógłbym uniknąc gdybym nie zagrał powiedzmy"od tak sobie-wejde to może się uda".
Zakładając bloga mam nadzieje że pozbędę sie głupich wejść -chodzi o dyscypline).
Uważam że szkoda czasu na taką grę , więc trzeba zacząć sie uczyć i to sporo.Jak już wpomniałem daje sobie czas do końca roku , jeżeli po tym okresie dalej nic nie będzie szło wtedy powiem dziekuje to nie dla mnie. Postaram się każdą wolną chwilę spędzać na nauce(chociaż czasu nie mam za dużo).
Odnośni rodzaju gry próbuje scalpować ale również ustawiać pozycje średnioterminowe póki co nie jest zbyt dobrze jak już napisałem . ALE!Jestem nastawiony entuzjastycznie.
PIERWSZE CELE KTÓRE SOBIE USTALAM:
1.odrobić starty
2.utrzymać się na rynku
Tak około 2 miesiące pykam sobie na demie xtb , tylko robie to nieregularnie . Druga sprawa że tak naprawdę kieruję się tym co uda mi się zobaczyć na wykresie.NIestety efekt jest mizerny -17% początkowego depo. Patrząc z perspektywy tego czasu wiem że przynajmniej połowy strat mógłbym uniknąc gdybym nie zagrał powiedzmy"od tak sobie-wejde to może się uda".
Zakładając bloga mam nadzieje że pozbędę sie głupich wejść -chodzi o dyscypline).
Uważam że szkoda czasu na taką grę , więc trzeba zacząć sie uczyć i to sporo.Jak już wpomniałem daje sobie czas do końca roku , jeżeli po tym okresie dalej nic nie będzie szło wtedy powiem dziekuje to nie dla mnie. Postaram się każdą wolną chwilę spędzać na nauce(chociaż czasu nie mam za dużo).
Odnośni rodzaju gry próbuje scalpować ale również ustawiać pozycje średnioterminowe póki co nie jest zbyt dobrze jak już napisałem . ALE!Jestem nastawiony entuzjastycznie.
PIERWSZE CELE KTÓRE SOBIE USTALAM:
1.odrobić starty
2.utrzymać się na rynku
"ponosiłem porażkę za porażką-to dlatego odniosłem sukces" Michael Jordan
- inwestor86
- Pasjonat
Raczej nie widzę przyszłości dla Ciebie za dużej, sorki, że tak bezpośrednio.
Skoro piszesz, że nie masz czasu to po co grasz skalp, lepiej graj średnio długoterminowo, potrzebujesz mniej czasu na analizę i masz pewniejsze ruchy.
Po drugie od razu widać, że u Ciebie brak cierpliwości aby szukać najlepszych traedów, wielu z tym ma problem i również ja ale i tak patrzac na siebie kiedyś i dziś zdecydowanie jestem bardziej cierpliwy ale jak dla mnie to jedna z najważniejszych rzeczy. Nie nauczysz się cierpliwości to raczej nie masz szans na sukces.
Poza tym jako początkujący nie polecam Ci skalpu tylko D1.
No i ostatnie też ktoś kiedyś mi pisał takie bzdury jak ja Ci teraz
Oczywiście nie słuchałem i śmiałem się z tego. No ale rynek i tak szybko to zweryfikował. Siłą rzeczy musiałem przejść na demo i na interwał D1 a co dalej będzie czas pokaże.
mimo wszystko życzę powodzenia, ale z drugiej strony im szybiej przegrasz tym szybciej to wszystko zrozumiesz a im dłużej bedziesz grał i będziesz miał szczęście tym później może być zromotniejsza porażka. przede wszystkim jak grasz i wchodzisz musisz wiedzieć co robisz i dlaczego oraz mieć plan co w jakiej sytuacji zrobisz, gdyż rynek jest nieobliczalny.
Pozdrawiam
Skoro piszesz, że nie masz czasu to po co grasz skalp, lepiej graj średnio długoterminowo, potrzebujesz mniej czasu na analizę i masz pewniejsze ruchy.
Po drugie od razu widać, że u Ciebie brak cierpliwości aby szukać najlepszych traedów, wielu z tym ma problem i również ja ale i tak patrzac na siebie kiedyś i dziś zdecydowanie jestem bardziej cierpliwy ale jak dla mnie to jedna z najważniejszych rzeczy. Nie nauczysz się cierpliwości to raczej nie masz szans na sukces.
Poza tym jako początkujący nie polecam Ci skalpu tylko D1.
No i ostatnie też ktoś kiedyś mi pisał takie bzdury jak ja Ci teraz

mimo wszystko życzę powodzenia, ale z drugiej strony im szybiej przegrasz tym szybciej to wszystko zrozumiesz a im dłużej bedziesz grał i będziesz miał szczęście tym później może być zromotniejsza porażka. przede wszystkim jak grasz i wchodzisz musisz wiedzieć co robisz i dlaczego oraz mieć plan co w jakiej sytuacji zrobisz, gdyż rynek jest nieobliczalny.
Pozdrawiam
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz
dzięki czerwinek za wypowiedź . Będzie to dla mnie jeszcze większa motywacja aby stać się wygrywającym traderem.Wykorzystam Twoją podpowiedź i zaczne swoje pierwsze trejdy na D1 bądź teź H4.
Stwierdziłem również , że założe drugie konto demo gdzie będę uczył się w wolnych chwilach podstaw skalpingu.Może proponujecie jakąś pozycje bądź też wątek na forum .
Jutro postaram się wrzucić pierwsze wykresy do analizy, a raczej do poprawy
Stwierdziłem również , że założe drugie konto demo gdzie będę uczył się w wolnych chwilach podstaw skalpingu.Może proponujecie jakąś pozycje bądź też wątek na forum .
Jutro postaram się wrzucić pierwsze wykresy do analizy, a raczej do poprawy

Mała zmiana teraz będę podążał za filozofią James16 którą odnalazłem na journalu Asmo. Pierwsze dwa postanowienia:
1. NA WEEKLY, DAILY DEMO TRADE PRZEZ TRZY NIEUSTANNE ZYSKOWNE MIESIĄCE POD RZĄD. NIE PRZECHODŹ DO PUNKTU NR 2 BEZ SPEŁNIENIA TEGO WARUNKU.
2. OTWÓRZ KONTO Z POLOWA PIENIĘDZY PRZEZNACZONYCH NA FOREX I GRAJ TYLKO Z DAILY I WEEKLY.
NIGDY NIE RYZYKUJ WIĘCEJ NIŻ 2% NA KAŻDY TRADE. INWESTUJ DO OSIĄGNIĘCIA 3 MIESIĘCY NIEUSTANNEGO ZYSKU POTEM PRZEJDŹ DO NASTĘPNEGO PUNKTU.
Myślałem trochę ostatniej nocy i stwierdziłem , że nie ma sensu próbować miliona kombinacji równocześnie(w moim wypadku Scalping i PA)
Rozdrabniając się na drobne nigdy nie osiągnę zamierzonego sukcesu
Ps Asmo mam nadzieję , że się nie pogniewasz
1. NA WEEKLY, DAILY DEMO TRADE PRZEZ TRZY NIEUSTANNE ZYSKOWNE MIESIĄCE POD RZĄD. NIE PRZECHODŹ DO PUNKTU NR 2 BEZ SPEŁNIENIA TEGO WARUNKU.
2. OTWÓRZ KONTO Z POLOWA PIENIĘDZY PRZEZNACZONYCH NA FOREX I GRAJ TYLKO Z DAILY I WEEKLY.
NIGDY NIE RYZYKUJ WIĘCEJ NIŻ 2% NA KAŻDY TRADE. INWESTUJ DO OSIĄGNIĘCIA 3 MIESIĘCY NIEUSTANNEGO ZYSKU POTEM PRZEJDŹ DO NASTĘPNEGO PUNKTU.
Myślałem trochę ostatniej nocy i stwierdziłem , że nie ma sensu próbować miliona kombinacji równocześnie(w moim wypadku Scalping i PA)

Rozdrabniając się na drobne nigdy nie osiągnę zamierzonego sukcesu
Ps Asmo mam nadzieję , że się nie pogniewasz

szybko zmieniasz strategię....nawet bardzo szybko.Powiem Ci coś jako ciekawostkę jak było w moim przypadku;kiedy pierwszy raz otworzyłem platformę na M1 i to mi się podobało bo było szybkoseb23mj pisze:Mała zmiana teraz będę podążał za filozofią James16 którą odnalazłem na journalu Asmo.

ale czy to co napisałem ktoś potraktuje poważnie..........
troszkę rozwinę..chodzi mi o to ,że skaknie z systemu na system nic nie da,a nawet zaszkodzi.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2011, 14:55 przez Mr.T, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiesz to dla mnie może być sposób aby nauczyć się wytrwałości - bo nie ukrywam z tym mam największy problem i dyscypliny którą od jakiegoś czasu staram się przekładać na życie codzienne i teraz również Forex.
Mr.T
Czyli po 8 miesiącach zacząłeś odnosić regularne zyski?
Zdarzyło Ci się wyzerować Depo ?
Mr.T
Czyli po 8 miesiącach zacząłeś odnosić regularne zyski?
Zdarzyło Ci się wyzerować Depo ?