Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Rocendroll
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rocendroll »

Miałbym kilka pytań :wink:

1. http://imageshack.us/photo/my-images/85 ... tuuwj.jpg/

ok pozycja długa na 3 loty.

odnosząc się do:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... c.php?t=38

rozumiem że grając przy dźwigni 50:1 jadąc na 3 loty faktycznie kupuje za 600$? (~1700) nonsens chyba :oops: , proszę o wyjaśnienie mi tego, chyba się da jeszcze :twisted:

2. margin level? wtf? to pokazuje o ile wzrosła wartość akcji od momentu w którym zakupiłem ją? też nonsens, przecież to jest ponad 1000%, od momentu dzisiejszego otwarcia giełdy?

3. z ciekawości. nie mogę ustawić sl niżej niż 50 pipsów - to jest tylko w mt4? Czy może tak jak spready zmienia się wartość w zależności od platformy..

4. biblia schwagera ~~ , chicałbym abyście pomogli mi pojąć jak się mają do siebie łączenia wykresów kolejnych wykresów i kontynuacyjnych. Na razie wydaje mi się że te pierwsze to proste łączenie od rozpoczęcia do zakończenia sesji, drugie to mniej więcej to samo tylko są z nich eliminowane te łączenia ? to w ogóle przydaje się na coś?czy raczej poziom ważności typu na początku wszystko? :wink:

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Rocendroll pisze:rozumiem że grając przy dźwigni 50:1 jadąc na 3 loty faktycznie kupuje za 600$? (~1700) nonsens chyba , proszę o wyjaśnienie mi tego, chyba się da jeszcze
3 loty na EURUSD = 300 000 EUR -> dźwignia 1:50 oznacza, że musisz mieć przynajmniej 50 razy mniej tego, a więc 6000 EUR.
Rocendroll pisze:2. margin level? wtf?
Wyszukiwarka ;).
Rocendroll pisze:3. z ciekawości. nie mogę ustawić sl niżej niż 50 pipsów - to jest tylko w mt4? Czy może tak jak spready zmienia się wartość w zależności od platformy..
Każdy broker definiować może sobie dowolnie tę wartość. Mało tego, dla różnych instrumentów mogą być także inne.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

jak gra sie outside Bar? inside to wiem, ze niezdecydowanie oznacza ale out?

Awatar użytkownika
denaturaton
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: denaturaton »

Witam.
Jako, że jestem nowy na forum i nie zabierałem jeszcze głosu to chciałem się serdecznie przywitać.

Nie pisałem nic do tej pory ponieważ na wszystkie pytania powstające mi w głowie znajdywałem satysfakcjonujące mnie odpowiedzi.

Jednak intryguje mnie sprawa danych. Spotkałem się z opiniami żeby lepiej nie grać na danych. Oraz że podczas publikacji danych wykresy potrafią się dziwnie zachowywać.

Pytanie brzmi czy dane są publikowane o jednych porach i można unikać gry w tym czasie?

do zadania pytania zainspirował mnie ten fragment tematu o strategi gmma
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... &start=390

Pozdrawiam i z góry dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie z czym to się je.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Są też strategie oparte tylko na grze na dane więc nie można powielać czyjejś opinii, że "na danych się nie gra".
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=5162

Odnośnie samych danych:
http://forexfactory.com/
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
denaturaton
Stały bywalec
Stały bywalec

No właśnie trafiłem też na ten wątek o grze na danych, ale nie zagłębiałem się w niego narazie.
Jeśli chodzi o to 2 forum to jest ono anglojęzyczne więc szybko i sprawnie na bank nie znajdę odpowiedzi na moje pytanie, odnośnie tego czy dane są w jednych porach publikowane.
Mimo to dzięki.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

denaturaton pisze:Jeśli chodzi o to 2 forum to jest ono anglojęzyczne więc szybko i sprawnie na bank nie znajdę odpowiedzi na moje pytanie, odnośnie tego czy dane są w jednych porach publikowane.
Akurat nie chodziło mi o samo forum ale o kalendarz makroekonomiczny, gdzie na bieżąco wyświetlane są godziny publikacji danych makro wraz z prognozami.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
denaturaton
Stały bywalec
Stały bywalec

ok dziękuje , już rozumiem.
Sory za pewnie dla niektórych banalność pytań. Ale jak już nadmieniłem dopiero zaczynam :) ogólne zasady rozumiem , teraz staram się coraz bardziej zagłębiać.
Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

Nie bardzo wiem jak nazwać to czego szukam, może "Tester Strategii Manualnych"? Widziałem taki filmik: facet znajduje setup na wykresie zaznacza linie buy, sell, TP, naciska guzik wykres zaczyna zapie...ć i można sprawdzić czy się dobrze kombinowało. Na pewno jedzie na danych historycznych, nie wiem czy to przystawka do MT4 czy coś zupełnie innego. Linka wkleję jak się admin zgodzi bo to filmik jakiegoś guru co twierdzi, ze nauka z książek jest do dupy a najlepsze kursy to u niego.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

T-REX pisze:Nie bardzo wiem jak nazwać to czego szukam, może "Tester Strategii Manualnych"? Widziałem taki filmik: facet znajduje setup na wykresie zaznacza linie buy, sell, TP, naciska guzik wykres zaczyna zapie...ć i można sprawdzić czy się dobrze kombinowało. Na pewno jedzie na danych historycznych, nie wiem czy to przystawka do MT4 czy coś zupełnie innego. Linka wkleję jak się admin zgodzi bo to filmik jakiegoś guru co twierdzi, ze nauka z książek jest do dupy a najlepsze kursy to u niego.
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... highlight=

ODPOWIEDZ