Dodatkowa walidacja zlecenia w MT4

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
kurak
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kurak »

Nie chcę oddać nikomu konta w zarządzanie, chcę założyć kaganiec na samego siebie.

Nie wiem czy też tak macie, ale mnie zdarza się oddać połowę kilku miesięcznych zysków w ciągu jednego tygodnia. Raz na jakiś wpadam w stan nierozsądnych zachowań - ryzykuję kilka razy więcej niż zakłada plan, wykonuje kilka razy wiecej tradow w ciagu dnia niz normalnie, próbuje odrobić stratne transkacje co kończy się jeszcze większymi stratami - nic nowego, standrad:)

Większość czasu znajduje się w stanie "optymalnym". Jednak krótkie okresy zachowań irracjonalnych zabierają mi zbyt dużo zysków i nerwów. W okresach "nieoptymalnych" nie potrafię narzucić sobie dyscypliny. Dlatego potrzebują zewnetrznego systmu kontroli, który mnie odetnie od możliwości składania zleceń.

Od jednego z użytkowników forum dowiedziałem się o API jforex dukascopy. Zacząłem nad nim pracować i myślę że wykorzystam go w swoim systemie zarządzania ryzkiem. Po stworzeniu sytemu oddam wszystkie hasła zaufanej osobie, abym nie mógł obejść zasad ani ingerować w działanie systemu.

pozdrawiam,
kurak

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

kurak pisze:Od jednego z użytkowników forum dowiedziałem się o API jforex dukascopy. Zacząłem nad nim pracować i myślę że wykorzystam go w swoim systemie zarządzania ryzkiem.
Po co te całe obejścia itd, jak wiesz i znasz sposób aby je wyłączyć! Równie dobrze możesz po spełnieniu warunków wywalać komunikat na wykresie.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
El Coyote
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: El Coyote »

Przerabiałem dokładnie ten sam pomysł jakiś czas temu. Napisałem sobie experta który nie pozwalałby zagrać zbyt dużą pozycją, ograniczał max dystans SL, max dzienną stratę do jakiegoś %kapitału i jeszcze kilka bajerów.

Pomysł był taki że miało to działać na dedykowanym kompie w serwerowni u zaufanego kumpla. Wtedy nie miałbym fizycznej możliwości żeby kombinować i złamać reguły.

Odwidziało mi się zanim to uruchomiłem. Problem polega na tym, że to leczenie skutków a nie przyczyn. Trzeba wziąć byka za rogi i popracować nad psychiką. To dużo bardziej opłacalne w dłuższym terminie, bo korzyści nie ograniczają się tylko do foreksa. Mogę tu polecić fajną książkę, najlepszą jaką od dawna czytałem w temacie 'samokontroli' http://tinyurl.com/3coj8jy

A póki co, wystarcza mi taki mniejszy kaganiec - ograniczyłem lewar w dukasie do x10 i odpada problem zbyt dużej pozycji. :wink:

Awatar użytkownika
kurak
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kurak »

El Coyote: zgadzam się, że to leczenie skutków a nie przyczyn. Niestety nie potrafię doprowadzić się do stanu doskonałości. Dzięki za propozycje książki, na pewno się jej przyjrzę. Ze swojej strony mogę polecić: "Racjonalna Terapia Zachowania".

Wracając do tematu. Będę się upierał przy stworzeniu rozwiązania softwarowego bo mimo tego, że 80% czasu na rynku gram bez zastrzeżeń to pozostałe 20 solidnie mnie zubaża. Wydaje mi się, że łatwiej stworzyć taki system niż poprawić pozostałe 20% swojego zachowania.

Oto uproszczony model planowanego systemu:

1. <moduł składania zleceń>
2. <walidator>
3. <serwer z zaimplementowanym API>
4. <dukaskopy>

Część 2. i 3. będą umieszczone na wirtualnej maszynie z linuxem.

Nie będą mógł obejść systemu, bo po implementacji wszystkiego, oddam zaufanej osobie hasła roota i do brokera. Wyłączenie maszyny wirtualnej uniemożliwi mi jakikolwiek ruch.

Jeśli widzicie jakieś dziury dajcie proszę znać:)

pozdrawiam,
kurak

Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CoVal »

no wiec najlepszym panaceum na twoje problemy bedzie wlasnie zestaw podrecznych skryptow:

zamiast otwierac pozycje tradycyjnie, recznie, uruchamiasz skrypt ktory otworzy za ciebie pozycje ktora bedzie kontrolowala za ciebie poziom emocji...

wciskasz okreslona kombinacje klawiszy, i otwiera ci sie long albo short z predefiniowana wielkoscia lota, optymalnie dobrana (kiedy jeszcze emocje cie nie poniosly) odlegloscia SL i TP.... - co wiecej dolozone sprytne EA moze sluzyc do trailingowania i zamykania pozycji zyskownej... juz bez twoich emocji....

mowie na bazie swoich wlasnych doswiadczen - ilekroc sie bralem za spontaniczne reczne handlowanie to wczesniej czy pozniej emocje braly gore nad zdrowym rozsadkiem i ...caly zysk pracowicie zarobiony przez systemy automatyczne znikal w przepastnej kieszeni brokera....

dlatego od dluzszego czasu staram sie swoje pomysly handlowe przelewac na mql i trzymac rece zdala od klawiatury....
informacje o stanie poszczegolnych kont sa mi przekazywane na maila po zamknieciu kazdej transakcji...
calosc moich poczynan obecnie sprowadza sie do wieczornej analizy tego co sie zdarzylo na rynku w ciagu dnia i ew. dokonanie odpowiednich korekt ustawien systemu(ow) no i oczywiscie praca nad rozwojem nowych, obiecujacych pomyslow...

pzdr,

CoVal

ODPOWIEDZ