Harmonic Trading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

michael7 pisze:Przepraszam .. popełniłem błąd, chodziło mi o Bat'a... już poprawiłem ;p
No tak ale jeżeli chodzi o Bata to nie ma na rysunku 61.8, jeżeli ciągniemy pierwsze fibo od góry to punkt B wychodzi lekko powyżej 0.5 tak więc jest to spokojnie to zaakceptowania, takie jest moje zdanie.
Tak więc podsumowując jeżeli chodzi o te dwie przedstawione formacje przeze mnie wydaje mi się, że są bliskie wzrocu.
Zresztą w tą pierwszą już wzięło mi ZO po 65.15 :)
Zobaczymy w poniedziałek co wymyślą :)
Poza tym w tym punkcie zaczyna się stefa szerokiego oporu więc uważam, że są duże szanse na powodzenie :)
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Formacja fajnie zadziałała, wysiadka na pierwszym TP1 64.45

Obrazek

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Dwa Gartleye:
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michael7 »

Gartley niestety chyba nie dał rady.. a poziom był fajny było tam tez dodatkowe 1:1..
Generalnie to czekam wyzej na formacje BATA....;]
WYpada też na 1:1 z tego gartleya jakby :P i można by się tam doszukać chyba obszaru supply and demand :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
kor4x
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kor4x »

jesli te czerwone linie wokol buy limit to SL i TP, to jakos strasznie male jak na tak duzego Gartleya.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

kor4x pisze:jesli te czerwone linie wokol buy limit to SL i TP, to jakos strasznie male jak na tak duzego Gartleya.
SL=30, TP=60, jak ruszy w moją stronę to może przesunę TP ale SL na formacjach HT staram się aby nie był większy, TP 60 wynika z tego, że cena tutaj może mieć pierwsze problemy.
michael7 pisze:Gartley niestety chyba nie dał rady..
Jak narazie jeszcze dał radę, widać, że cena zareagowała trochę wyżej ale jak dla mnie jest OK, SL wytrzymał :)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

kor4x a mam pytanie, gdyż specjalizujesz się w formacjach harmonicznych jaki Ty byś proponował TP?
Czy uważasz, żę w formacjach harmonicznych pierwszym TP powinna być linia po połączeniu punktów AC? Czy pierwszy TP to punkt B?

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Jak narazie jeszcze dał radę, widać, że cena zareagowała trochę wyżej ale jak dla mnie jest OK, SL wytrzymał
Szkoda, że mój nie... jaki żal ....
Trade what you see, not what you think!

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

czerwinek pisze:kor4x a mam pytanie, gdyż specjalizujesz się w formacjach harmonicznych jaki Ty byś proponował TP?
Czy uważasz, żę w formacjach harmonicznych pierwszym TP powinna być linia po połączeniu punktów AC? Czy pierwszy TP to punkt B?
Pokazywałem Ci kiedyś taki PPZ (Profit Protection Zone)
Taki schemat proponował największy badacz formacji XABCD na swiecie Scott Carney...
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... &start=170

Tylko problem polega na tym, że Carney grał przede wszystim na kontraktach, akcjach, indeksach...
Generalnie formacje harmoniczne na wyresach D1 na forexie się tak nie sprawdzają. Jest reakcja, ale najczęściej cena nigdy nie przekracza odległości AD...;]
Co nie zmienia faktu, że Twój TP Czerwinek jest śmieszny ;]...
Zagrywasz z trendem.. Generalnie nie powinieneś mieć TP tylko jak już przestawiać SL ewentualnie wychodzić jakąś częścią pozycji...
Na tym setupie (choć gartley taki sobie jak dla mnie), jakby miał dać radę możesz przyciąć nawet 500 lub więcej pipsów teoretycznie... bo jest z trendem, co dodatkowo wzmacnia jego siłę..

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

michael7 pisze:Pokazywałem Ci kiedyś taki PPZ (Profit Protection Zone)
Taki schemat proponował największy badacz formacji XABCD na swiecie Scott Carney...
Nie do końca rozkminiam ten schemat ale z tego co widzę faktycznie TP powinien być na linii pociągniętej z punktów AC, do tego zależy od formacji można TP mieć również w punkcie B.
michael7 pisze:Generalnie formacje harmoniczne na wyresach D1 na forexie się tak nie sprawdzają.
Zauwazyłem już to jakiś czas temu ale te formację miałem rozrysowaną z H4 tylko tutaj wrzuciłem z D1 aby lepiej było widać. Co nie zmienia faktu, że najlepsze jak dla mnie wejścia w HT wychodzą z H1 zgodnie z trendem :)
michael7 pisze:Co nie zmienia faktu, że Twój TP Czerwinek jest śmieszny ;]
zmieniłem już TP i zobaczę będzie następne doświadczenie, ale jeżeli R:R mam 2:1 to dla mnie jest OK, więc z każdych 60 pipsów należy się cieszyć mi do szczęścia dużo nie trzeba :)

michael7 pisze:(choć gartley taki sobie jak dla mnie)
Tutaj jak zawsze się ostatnio z Tobą nie zgadzam, jak dla mnie te dwa paternny prawie idealne, tylko Ty szukasz tych 1:1 a ja na to za bardzo nie zwracam uwagi, może jak będę bardziej doświadczony w tych formacjach to zacznę nowych problemów szukać :)

Ogólnie wielkie dzięki za odpowiedź.

ODPOWIEDZ