Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera
Mała niespodzianka, odbiliśmy się jeszcze raz. 50 pkt było i wyparowało. Chciałem dać pozycji trochę miejsca i żeby przypadkowa fluktuacja mnie nie wyrzuciła. Idealny dzień do krótkich swingów po 30pkt.
A teraz coś z rodziny małych ciekawostek. Jeśli grasz w Bossa , Xtb lub u innego polskiego brokera koniecznie to przeczytaj ( strefa czasowa GMT +2 ).
Wrzucam trzy sreeny prezentujące trzy wykresy H4 liniowe.
Jeden z bossy,( taki sam ma xtb ), jeden z FXCM ( taki sam IBFX ) czyli z platform z których korzystam na chwile obecną. Wnioski narzucają się same.
Czy ma ktoś platformę z czasem GMT-5 ze Stanów ? Chciałbym zobaczyć obraz techniczny z tamtej sesji i jak ktoś może to prosiłbym niech wrzuci screen z H4. Na pewno przestaję już patrzeć na zamknięcia się świec na platformie Bossy. Szkoda, że dopiero teraz to zauważyłem bo sporo zamętu to wprowadza.
W strefie czasowej GMT wygląda to ewidentnie prowzrostowo, typowa faza akumulacji. I jedyne na co warto patrzeć to wybicie ponad obszar konsoli. W strefie GMT+2 nie mam pojęcia jak to ocenić, wygląda to bardzo nijako.
A teraz coś z rodziny małych ciekawostek. Jeśli grasz w Bossa , Xtb lub u innego polskiego brokera koniecznie to przeczytaj ( strefa czasowa GMT +2 ).
Wrzucam trzy sreeny prezentujące trzy wykresy H4 liniowe.
Jeden z bossy,( taki sam ma xtb ), jeden z FXCM ( taki sam IBFX ) czyli z platform z których korzystam na chwile obecną. Wnioski narzucają się same.
Czy ma ktoś platformę z czasem GMT-5 ze Stanów ? Chciałbym zobaczyć obraz techniczny z tamtej sesji i jak ktoś może to prosiłbym niech wrzuci screen z H4. Na pewno przestaję już patrzeć na zamknięcia się świec na platformie Bossy. Szkoda, że dopiero teraz to zauważyłem bo sporo zamętu to wprowadza.
W strefie czasowej GMT wygląda to ewidentnie prowzrostowo, typowa faza akumulacji. I jedyne na co warto patrzeć to wybicie ponad obszar konsoli. W strefie GMT+2 nie mam pojęcia jak to ocenić, wygląda to bardzo nijako.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum
Tutaj już dla własnej satysfakcji połączenie cyklu 16dniowego plus cyklu 77 dniowego. Sytuacja o której pisałem przy poziomie 1.49. 16 dniowy dobiegł właśnie końca. Ciekaw jestem czy panowie drugi tydzień pod rząd zrobią spadkową 16nastkę.
*UPDATE*
Koniec na dzisiaj. SL podciągnięty do 1.4295. Strefy s/r dla zainteresowanych. Wejście spóźniłem po 1.4280.
*UPDATE*
Koniec na dzisiaj. SL podciągnięty do 1.4295. Strefy s/r dla zainteresowanych. Wejście spóźniłem po 1.4280.
fx-forum
Test LT. Póki co odbiliśmy się delikatnie i można shorcić.
Zamknięcie się ponad LT to dalsze wzrosty. W sumie dawno nie widziałem takiej H4 żeby po niej były wzrosty dwukrotnie większe ale pare razy się to zdarzało przy zmianie trendu pare miesięcy temu przy poziomie 1.28 - i tego się boję. Sprawdzcie sami tamten okres. Dokładnie pamiętam gdyż shorcąc prawie MC złapałem tam będąc bardzo upartym i odnawiając S przy zamknięciu się kolejnych H4. Kiedy przyszły wzrosty to nie miałem kapitału wystarczająco dużego by je wykorzystać tak jakbym chciał. Teraz jest podobnie, prawie każdy szuka okazji do shorta i poziom 1.45 wróży jako maksimum. Sytuacja fundamentalna również nie była pewna a 2tys. pkt wzrost mieliśmy. Bądźcie ostrożni i jak to mawiają. Trade what you see not what you think. Ja znów tego błędu nie popełnie
Zamknięcie się ponad LT to dalsze wzrosty. W sumie dawno nie widziałem takiej H4 żeby po niej były wzrosty dwukrotnie większe ale pare razy się to zdarzało przy zmianie trendu pare miesięcy temu przy poziomie 1.28 - i tego się boję. Sprawdzcie sami tamten okres. Dokładnie pamiętam gdyż shorcąc prawie MC złapałem tam będąc bardzo upartym i odnawiając S przy zamknięciu się kolejnych H4. Kiedy przyszły wzrosty to nie miałem kapitału wystarczająco dużego by je wykorzystać tak jakbym chciał. Teraz jest podobnie, prawie każdy szuka okazji do shorta i poziom 1.45 wróży jako maksimum. Sytuacja fundamentalna również nie była pewna a 2tys. pkt wzrost mieliśmy. Bądźcie ostrożni i jak to mawiają. Trade what you see not what you think. Ja znów tego błędu nie popełnie

fx-forum
-
- Stały bywalec
marian8895 pisze:Witam. Mam pytanko na wykresie H4 jakie masz srednie oraz jak wstawiasz czas na wykresie? Ponadto chciałem pochwalic twój dziennik. Jeden z ciekawszych które czytam:)
Jest to standardowy wykres z MT4. Masz na nim dwie osie - czasu i ceny. Co do średniej to nie lubię nic wykładać na tacy. Jest to zwykła średnia EMA a ustawienie to liczby FIBO tak dla ułatwienia.
fx-forum
Mocno spóźniony dzisiaj jestem i cały poranek byłem poza rynkiem. Szkoda bo 100pkt niecałe było bardzo łatwe do złapania. Spadek przy stałej zmienności bez prób wyrzucenia na SL. No nic mów się trudno i pierwsza moja transakcja dzisiaj na M5.
SL 15pkt.
*UPDATE 14.01*
Zamknięte z ręki.
SL 15pkt.
*UPDATE 14.01*
Zamknięte z ręki.
fx-forum
Z L wstrzymuje się do poziomu zaznaczonego na rysunku gdzie mamy nagromadzenie wolumenu miesięcznego. Nagły wzrost można zaobserwować już przy 1.4040 także w przypadku gdy odwrócą świeczkę M15 na spadkową w tym rejonie można bezpiecznie zapakować się w S. Poprzednie zagranie zamknąłem gdyż na M1 zauważyłem reakcję na LT wyznaczoną z poziomu M1 i dopóki nie zostanie ona przebita nie gram S.
Spójrzcie jak duży wolumen został nagromadzony przy strefie 1.4150-1.4220. Nie sądze by mieli ją przebić. Możliwe że tam podjadą by zapakować się w soczyste S ale nic więcej.
*UPDATE*
Pisząc post przegapiłem sygnał.
*UPDATE2*
Rysunek s/r z M1
*UPDATE3*
Strefa do L wyznaczona jest również z Indeksu Euro gdzie jesteśmy aktualnie poniżej wsparcia na niskim TF. Ciekawe czy obroni na wyższym.
*UPDATE4*
*UPDATE5*
Wsparcie które zostało przebiete na indeksie Euro obroniło ( zamieniło się w opór ). Wsparcie na EURUSD powinno został przebite w takim wypadku.
Spójrzcie jak duży wolumen został nagromadzony przy strefie 1.4150-1.4220. Nie sądze by mieli ją przebić. Możliwe że tam podjadą by zapakować się w soczyste S ale nic więcej.
*UPDATE*
Pisząc post przegapiłem sygnał.
*UPDATE2*
Rysunek s/r z M1
*UPDATE3*
Strefa do L wyznaczona jest również z Indeksu Euro gdzie jesteśmy aktualnie poniżej wsparcia na niskim TF. Ciekawe czy obroni na wyższym.
*UPDATE4*
*UPDATE5*
Wsparcie które zostało przebiete na indeksie Euro obroniło ( zamieniło się w opór ). Wsparcie na EURUSD powinno został przebite w takim wypadku.
fx-forum