Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

qwak pisze:
A u mnie tak na korekcie pina d1 z SL 20 :)
I klasyczne "nad i pod"
Mniam, pyszny trejd

Graty!
The irresistible force met the immovable object

Awatar użytkownika
ka7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ka7 »

dolaczyl 2005, przez 6 lat to mamy chyba milionera na watku :D,
usd/cad wzorcowy rgr na dziennych, czyzby dolar sie nie skonczyl i mial wrocic w wielkim stylu?

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Gdy pin bar nie pomaga

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Chcę się dołączyć do szerokiej dyskusji na temat EUR_USD , stosując analizę świec na różnych interwałach. Proponuje spojrzenie 4H, dzienne i tygodniowe.
Kluczowe z perspektywy PA była moim zdaniem FORMACJA OBJĘCIA BESSY na wykresie tygodniowym i w tym tygodniu należało szukać tutaj szorta..
Co będzie dalej? Nie wykluczam pin bara na 50% fibo i jakiś ruch powrotny..., ale pokonanie formacji objęcia bessy na tygodniowym wydaje się mało prawdopodobne
Rynek pokaże..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
ka7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ka7 »

, ja robie sobie przerwe do konca maja , ciagle nawyk overtradingu jest silny we mnie ale mozna zauwazyc ze e/j okazal sie para wyprzedzajaca, tam objecie hossy do tego na ema100 bylo duzo wczesniej 10.04, moze wlasnie obserwowac usd/cad moze bedzie to para wyprzedzajaca, jesli w najblizszym czasie nie przetnie linii szyi i nie zacznie isc ostro up, to moze pies baskerwillow(fajna nazwa) pewnie dalej dolar zacznie pikowac w dol a euro szybowac w gore,
Trzeba określić cele I zrobić to mądrze,To do czego dążę to sława i pieniądze,Chce mieć tak jak książę:Posiadłość i pałac,Własną podobiznę w skałach,Tak jak prezydenci w Stanach ,Spędzać życie na muzyce i niekończących balach,

Johnny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Cześć
Dla lubiących wskaźniki
:lol:
Najlepszy wskaźnik:
PB lub OB na S lub R
Pozdrawiam :lol:

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Ichimoku i PA

Witam wszystkich,

chcę się podzielić swoimi poszukiwaniami optymalnej metody grania.
Jestem całkowicie po stronie czytania świec (PA, czy japońska analiza formacji świecowych, co na jedno wychodzi) , ale szukam też dodatkowej i uzupełniającej metody oznaczania obszarów wsparcia-oporu, by lepiej interpretować pojawienie się pinbarów itd.. Z oscylatorów postanowiłem całkowicie zrezygnować, bo powodują miks w głowie i dają wiele fałszywych sygnałów. Średnie kroczące są niezłe, ale mam kłopot z ich konfiguracją. A tu nagle natrafiłem na metodę ichimoku.
Po pierwsze - podoba mi się, że ichimoku z założenia to gra z trendem, a ja ciągle ( z racji bycia przekornym człowiekiem) szukam formacji odwrócenia, co jest samobójstwem na forex, po drugie.. ichimoku jest obrazowe, znajduje się na wykresie, po trzecie ichimoku wyrasta z tej samej (czyt. japońskiej) tradycji analizy ruchu ceny.

Na początek chce zestawić setup wybitnego gracza PA - Nial Fuller'a z "moim" wykresem GBP_USD - wykres dzienny. Jak widać, kierując się ichimoku i PA dochodziłoby się do tych samych obserwacji, co Nial Fuller.

Awatar użytkownika
kupidyn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kupidyn »

ale jaką role gra tam ichimoku? Bo ono dużo na wykresie nie zmienia, jest jakimś potwierdzeniem?

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

ichimoku

kupidyn

zastępuje średnie kroczące, linie EMA itp, pokazuje potencjalne obszary wsparcia. Jeżeli będzie taka chęć uczestników forum mogę to pokazywać na innych wykresach z komentarzem. Np para GBP_JPY . Nial analizował ją w oparciu o PA (rys 1) , zakładając, że mogą być fałszywe wybicia z czarnej świecy. Tak się faktycznie stało, a zasięg fałszywego wybicia wskazała chmura ichimoku i linia kijun sen. (rysunek 2)
Wiem, że to co chcę przekazać jest niełatwe, ale podjąłem decyzję, że "wolę" ichimoku niż inne pomocowe wskaźniki wsparcia-oporu i będę ta metodę rozwijał na własną odpowiedzialność.

Awatar użytkownika
kupidyn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kupidyn »

tutaj to raczej wskaźnik dostosował się ładnie do historii i wydaje się że ładnie się od niego cena odbiła, trzeba by na bieżąco poobserwować jak się zachowuje.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

zbyszek_w pisze:A tu nagle natrafiłem na metodę ichimoku.
na forum jest juz osobny dzial poswiecony Ichimoku http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=3123

ODPOWIEDZ