Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
- Damian_GTK
- Pasjonat
Nie do końca tak jest, zauważ że w trakcie ubiegłotygodniowego spadku EUR/USD było kilka sygnałów do zajęcia pozycji przeciwnej do tych spadków, i jak byś wszedł, pomimo tego że sygnały mogły by być na poziomach, do tej pory nie odzyskał byś gotówki
Oczywiście nie mówię że zawsze tak jest, ale należy uważać na takie zjazdy.

TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej
Chodzi o ten wskaźnik co Damian_GTK ma na swoich wykresach.Damian_GTK pisze:To są fraktale - kropki powstają w miejscach gdzie otworzył się lokalny szczyt/ dołek. Kropka czerwona powstaje gdy max dwóch sąsiednich świec są niżej. Kropka niebieska gdy min dwóch sąsiednich świec są powyżej.
Może powtarzam pytanie, ale szukałem na forum, na googlach ten wskaźnik i nie mogę nic podobnego znaleźć. Jak ten wskaźnik się dokładnie nazywa
Sorry za offtop
- Damian_GTK
- Pasjonat
Miałem już trochę zapytań na meila odnośnie tego wskaźnika, a więc wyjaśnię na czym on polega (możliwe że się powtórzę).
Te "kropki" - fraktale tworzą się w miejscu gdzie spośród trzech kolejnych świec powstaje świeca o wyższym maksimum od dwóch sąsiednich (wierzchołek) lub analogicznie o niższym minimum od dwóch sąsiednich (dołek).

Te "kropki" - fraktale tworzą się w miejscu gdzie spośród trzech kolejnych świec powstaje świeca o wyższym maksimum od dwóch sąsiednich (wierzchołek) lub analogicznie o niższym minimum od dwóch sąsiednich (dołek).

TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
Witaj Damianie,
jak dobrze rozumiem ta definicja akceptuje też InsideBara jako coś co nazywasz Fraktalem (dołek i wierzchołek)? Rysunek wersji "dołek" to zresztą pokazuje.
Na mniejszym interwale IB rzeczywiście będzie dawał info o korekcie ale na obserwowanym na którym pojawia sie taki schemat łatwo nie będzie to wychwycić.
Nie zrozum mnie żle, chciałbym tylko doprecyzować bo Twoje podejscie może byc indywidualne i najlepsze w myśl zasady że każdy tworzy swoją własna strategię.
Ja np w takim przypadku w sekwencji wzrostowej czekałbym na pojawienie się nowego LOW na kolejnej świecy (tak jak masz na rys po lewej), w spadkach czekałbym na nowy HIGH. W takim podejściu na mniejszym interwale ewidentnie będzie widać pojawienie się nowej korekty lub impulsu.
pawel
jak dobrze rozumiem ta definicja akceptuje też InsideBara jako coś co nazywasz Fraktalem (dołek i wierzchołek)? Rysunek wersji "dołek" to zresztą pokazuje.
Na mniejszym interwale IB rzeczywiście będzie dawał info o korekcie ale na obserwowanym na którym pojawia sie taki schemat łatwo nie będzie to wychwycić.
Nie zrozum mnie żle, chciałbym tylko doprecyzować bo Twoje podejscie może byc indywidualne i najlepsze w myśl zasady że każdy tworzy swoją własna strategię.
Ja np w takim przypadku w sekwencji wzrostowej czekałbym na pojawienie się nowego LOW na kolejnej świecy (tak jak masz na rys po lewej), w spadkach czekałbym na nowy HIGH. W takim podejściu na mniejszym interwale ewidentnie będzie widać pojawienie się nowej korekty lub impulsu.
pawel
„JEŚLI POCZUJESZ, ŻE JESTEŚ W DOLE, NAJLEPSZĄ RZECZĄ JAKĄ MOŻESZ ZROBIĆ, TO... ODŁOŻYĆ ŁOPATĘ”
- Damian_GTK
- Pasjonat
Fraktal (w tym wydaniu) tworzy się dokładnie w momencie zakończenia się trzeciej świecy z kolei.
Tak, InsideBar też może wejść w skład tego układu, z resztą jak każda inna formacja cenowa. Chodzi tutaj o sam fakt utworzenia się dołka czy wierzchołka i oznaczenia tego markerem (co robi wskaźnik). Jest to bardzo konkretna definicja dołka czy wierzchołka. Ja najczęściej stosuję fraktale do przesuwania SL kroczącego. Są też przydatne do wyznaczania poziomów S/R.
pozdrawiam
Tak, InsideBar też może wejść w skład tego układu, z resztą jak każda inna formacja cenowa. Chodzi tutaj o sam fakt utworzenia się dołka czy wierzchołka i oznaczenia tego markerem (co robi wskaźnik). Jest to bardzo konkretna definicja dołka czy wierzchołka. Ja najczęściej stosuję fraktale do przesuwania SL kroczącego. Są też przydatne do wyznaczania poziomów S/R.
pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
Witam ,mam pytanie co do korzyści i zysków z tej metody . Sam system teoretycznie znam ,przeczytałem książke Fxlamera i czytałem trochę tego tematu.Jednak chciałbym widzieć na ile jest on skuteczny,jakie zyski dziennie można czerpać(REALNE) i jaki SL ustawiać ? Jeszcze mam pytanie odnośnie ,czy codziennie trafiają się jakieś okazje ,ile trwa czekanie na zysk rzędu 20 pipsów. Takie ogólnikowe informacje. Z góry dziękuję i życzę miłego niestety pochmurnego dnia !
- bartek1916
- Pasjonat
ja bym pytal jak wyglada ryzyko metody a potem o ewentualne zyski:)ridera pisze:mam pytanie co do korzyści i zysków z tej metody
nikt tutaj Ci nie odpowie typu graj na to czy na cos innego wtedy zarobisz x pipsow przy SL x pips. poczytaj moze troche nissona "świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów"
ale przed tym proponuje cos z dobrym opisem psychologii i zarzadzania kapitalem. Van Tharp "gielda, woolnosc i pieniadze"
- Damian_GTK
- Pasjonat
Wszystko leży w Twojej głowie - to ile możesz zarobić jest uwarunkowane w 90% od tego co masz w głowie: psychologia inwestycji, doświadczenie, wiedza, skłonność do ryzyka itd. Niestety wielu osobom na początku wydaje się że po przeczytaniu paru książek wiedzą już wszystko i są panami rynku. Forex bardzo szybko weryfikuje to wszystko.
Tak więc ridera to czy inwestujesz PA czy na podstawie jakichś wskaźników nie jest wyznacznikiem tego ile możesz zarobić. Mając nawet najlepszy system możesz tracić bo np możesz nie być przygotowany psychicznie. Fxlamer napisał dobrą książkę o PA, ale uważam że jeszcze musisz trochę poczytać, poobserwować wykresy, poćwiczyć itd. Nic Ci to nie da że ktoś powie, że można na podstawie PA zarabiać tyle czy tyle procent. I tak wiele zależy od Ciebie.
Tak więc ridera to czy inwestujesz PA czy na podstawie jakichś wskaźników nie jest wyznacznikiem tego ile możesz zarobić. Mając nawet najlepszy system możesz tracić bo np możesz nie być przygotowany psychicznie. Fxlamer napisał dobrą książkę o PA, ale uważam że jeszcze musisz trochę poczytać, poobserwować wykresy, poćwiczyć itd. Nic Ci to nie da że ktoś powie, że można na podstawie PA zarabiać tyle czy tyle procent. I tak wiele zależy od Ciebie.
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !