kolejny miesiąc gry bez SL

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kenia »

Mike_Scofield pisze:Niestety tak nie jest Kolego ...
Można robić wszystko odwrotnie i dalej tracić ...
ja znam tylko dwa przypadki kiedy takie odwrócenie systemu nie działa:
1. koszty transakcji - spread jest na tyle duży, że ma wpływ na wynik.
2. system nie działa identycznie przez np. trailing stop lub właśnie stop loss.

Dodano po 8 minutach:

take profit także

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

Kenia pisze:
Mike_Scofield pisze:Niestety tak nie jest Kolego ...
ja znam tylko dwa przypadki kiedy takie odwrócenie systemu nie działa:

Dodano po 8 minutach:

take profit także
Spread i SL, to dwa głowne powody, przez które 95% osób traci na FX ...
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

Mike_Scofield pisze:Spread i SL, to dwa głowne powody, przez które 95% osób traci na FX ...

ktos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ktos »

lepiej by wyglądało +28% z 3k bez dopłacania niż ten sam procent z 12k z tak dużym dołożeniem kapitału.
jak myslisz kiedy przestaniesz dopłacać?

5000 pips w miesiąc robi wrażenie tylko co z tego jeśli transakcje są powielane i możesz mieć otwartych 10 trejdów po 0,01 lota zamiast jednego 0,1 (o czym kiedyś wspominałeś). tak więc jest to takie małe mydlenie oczu...

ja wniosek mam taki:
ciężko grać bez SL, być może jest to do zrobienia ale Twoja dopłata do depozytu oznacza że Tobie to nie wychodzi...
ech...

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

Mr.T pisze:Widzę Mike,że skosztowałeś gry bez SL..............
No wiesz, mężczyzna musi w życiu skosztować różnych rzeczy ... :d

P.S.
Źle się wyraziłem - nie musi, ale powinien ...
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

hblekot pisze:Jeżeli jakiś system stale przynosi straty - to wystaczy robić wszystko dokładnie odwrotnie i zarobi sie kokosy hehe.
Zrobiłem kiedyś taki test na samym sobie (jak prowadziłem journal), że zamieniłem miejscami zlecenia w skrótach klawiaturowych. No bo przecież jak na 20 zleceń 15 razy złapałem SL na 10p, 3xBE i tylko 2 razy TP na 20p to wystarczyło robić odwrotnie. Co się okazało? Może gdyby ktoś mi zamienił te skróty bez mojej wiedzy to bym zarobił ale ponieważ ja sam je zamieniłem to efekcie wcale nie zarobiłem. Wtedy do mnie dotarło to co ma Mike w stopce - wszystko rozgrywa się w głowie. Wcześniej o tym wiedziałem ale wiedzieć, że czajnik jest gorący to nie to samo co wiedzieć o tym z bąblem na palcu. Tak więc co do SL mkmumina to jest tak, że sam do tego dojdzie. Cel jest jeden - zarabiać na fx - i pomimo bardzo podobnej drogi, każdy idzie swoją.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Fesiek pisze:Wtedy do mnie dotarło to co ma Mike w stopce - wszystko rozgrywa się w głowie.
Mike_Scofield pisze:Spread i SL, to dwa głowne powody, przez które 95% osób traci na FX ...
Kenia pisze:ja znam tylko dwa przypadki kiedy takie odwrócenie systemu nie działa:

Ad.1
Błędny wniosek (choc teza moze byc w ogolnosci prawdziwa)

Ad. 2
Dochodzi jeszcze stosunek TP/SL

Ad.3.
Było by to prawdziwe, gdyby zawsze TP=SL

AD 1,2,3
Dlaczego?
Wniosek mozna wyciagnac poprzez analogie, skoro, mozna tak dobierac stosunek TP/SL, ze grajac losowo(mowie o kierunku) mozna wyjsc do przodu, to mozna dak dobrac TP/SL, ze nie wazne jaki bedziemy dobierac kierunek, zawsze wyjdziemy do tylu...

np.
SL 50 TP 10 - a rynek bedzie co prawda bardzo zmienny, ale w zakresach np. po 100 pipsow (takie silne zmienne trendy), oczywiscie zmiana SL z TP na wartosci odpowiednio 10 i 50, juz by pomogla, ale gdybysmy zmienili tylko long z shortem, dalej bysmy tracili
Analogiczny przyklad to
SL 10 TP 50 - a rynek jest bedzie czesto w konsoli , nie wazne jak bedziemy zmieniac kierunki, prawdopodobnie bedziemy i tak do tylu.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: kolejny miesiąc gry bez SL

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

mkmumin pisze:Przepraszam że zaniedbałem się ostatnio oto wyniki za kwiecień:
pips: 1839 zysk pln 533,09
nie będę pisał o procentowym zysku gdyż musiałem znów zwiększyć depozyt ,teraz łączna suma wpłat wynosi 12000PLN
a oto statystyka od początku:
miesiąc pips pln
grudzień 776 237
styczeń 1079 315
luty 2396 668
marzec 5623 1684
kwiecień 1839 533
............................
suma 11713 3437
zaczynałem z depo 3000 ( pierwsza wpłata ) a w trakcie gry dopłaciłem 9000
więc zysk wynosi 28% za pięć miesięcy

suma otwartych pozycji wynosi - 3700 PLN
Popatrzmy..

Całkowita wpłata: 12000
Zamknięte pozycje zysk: 3437
Otwarte pozycje zysk niezrealizowany: -3700

Razem= 11737

Zysk/strata: -263 [-2% wpłat]

Narażasz sporą gotówkę (ogromne ryzyko) i jak widać NIC z tego nie masz.. (zysku) i jeszcze się cieszysz jak to SUPER zarabiasz gdy w ogóle nie masz zysku.. Liczysz te pipsiki i zysk z zamkniętych transakcji a nie widzisz tej niezrealizowanej straty :D Po prostu bosko.. Wyższa matematyka..
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

hblekot
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hblekot »

Mike_Scofield pisze:
hblekot pisze:Jeżeli jakiś system stale przynosi straty - to wystaczy robić wszystko dokładnie odwrotnie i zarobi sie kokosy hehe.
Niestety tak nie jest Kolego ...

Dodano po 7 minutach:
oj tam oj tam
nia badzmy tacy doslowni

rozchodzilo sie bardziej o sama gre wbrew trendowi celujac w gorke i dolek bo takie bylo zalozenie tej gry

moze grac tak samo - nawet bez tego SLa - tylko z trendem
i jak widac z tych minusow ktore trzeba bylo przetrzymywac byloby to calkim zyskowne

i piramidowac w druga strone - jak rosnie coraz wyzej to caly czas kupowac

marcin.ino
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marcin.ino »

Ja gram bez SL i tylko jedną miałem stratę przez tydzień na poziomie 85$ i kilka innych o wiele mniejszych ale byłem w stanie przez te dni zarobić 50% kapitału początkowego chodź na samym początku miałem stratę kilku pipsów . Ale to tylko gra na demo . Mam pytanie czy po wykonanej transakcji można nanieść ustawienia TP CZY SL w mt4 . Zwłaszcza że gram przez okres od 15-3 godzin wtedy nie obserwuję swoich transakcji i przez to złapałem taką stratę ale jeśli chodzi o grę miałem dłuższą przerwę .A mój system stał się skomplikowany zwłaszcza że teraz patrze na wszystkie ramowe wykresy czasowe gdy gram i jeśli nie mam przerw w grze to popełniam naprawdę mało błędów na 10 transakcji mam 1 złe wejście .Chociaż czasem wiem ze jestem na stracie 13 -15 pipsów to gdy spojrzę na wykresy to wiem że tą stratę uda mi się odrobić czasem z niewielką nawiązką o ile gram przez dłuższy czas . Ja pewnie grałbym ze SL tylko nie wiem jak go ustawić ile pipsów poniżej kupna . Ale jak będę mieć trochę więcej czasu to postaram się nauczyć tak grać jak większość z was bo skoro wam to przynosi dochód to i mi też będzie to robił

ODPOWIEDZ