Dziennik Mariusza:)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
marian8895
Stały bywalec
Stały bywalec

Dziennik Mariusza:)

Nieprzeczytany post autor: marian8895 »

Witam wszystkich. Jestem Mariusz , inwestuje na rynkch od 1998 z różnymi skutkami. Na forexie już chyba z 6 latek stukneło:) Tak więc MC już zaliczonepare razy:) Przez te lata ogólnie jestem zadowolony że zacząłem inwestowac na rynkach. Mój największy zarobek roczny 113k zł za 2009 rok(jak widac kryzys służy hahaha). Największa strata to 21k zł za 2007rok. Broker TMS.
Będe pisał czasami bo czas nie pozwala na wiele( notabene to forum te czytam już pare lat ale jakos nigdy nie pisałem).
Aktualnie jestem S na EUR/CHF oraz EUR/USD oraz... CHF/PLN :)
spróbuje wkleic jakis rysunek ale nie wiem czy się uda:)
Obrazek
Pozdrawiam wszystkich.
Quo vadis marius?

marian8895
Stały bywalec
Stały bywalec

Pierwsze koty za płoty. Może napiszę cos więcej jak gram i troche o tym co zauważyłem przez te pare lat.
A więc gram używając poziomów SR, lini trendu, fibo i paru srednich. TF zaczynam od 4H w góre(analiza) a wejscia przeważnie z M15 z palca choc większosc zlecen są to zlecenia oczekujące. SL nie używam ponieważ przez te lata zauważyłem że większosc wejsc mam dobrych i takie SL wyrzucały mnie często z rynku.
Jak już jest dobry trejd to ustawiam BE a później trejling stop.
Jak jest zły trejd to zamykam z palca, zły trejd to dla mnie taki gdzie widze że trend się zmienia lub cana poszła za daleko:)
Poza tym dużo czytam co się dzieje na swiecie walutowym(AF?) jednak to ma mały wpływ na zlecenia, ale warto wiedziec co grubi mogą kombinowac.

Błedy jakie popełniałem przez ten czas to zły MM oraz niecierpliwosc, czyli błędy jakie ma większosc z nas.
Mam nadzieje że ten dziennik zmobilizuje mnie do jeszcze większej dyscypliny.
Ostra krytyka mile wskazana:)
Quo vadis marius?

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

Witam i życzę powodzenia w prowadzeniu dziennika :)
marian8895 pisze: notabene to forum te czytam już pare lat ale jakos nigdy nie pisałem).
Widzę, że zarejestrowałeś się kilka dni temu, miałeś inne konto ? czy może pogodziłeś się z tym, że bez rejestracji nie widać screenów i tylko czytałeś ? :)
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Witamy na forum,
jaką grę preferujesz długoterminową? Liczyłeś może jaki masz średni czas trzymania pozycji i na ilu instrumentach na raz jesteś na rynku?

Pozdrawiam i sukcesów
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

marian8895
Stały bywalec
Stały bywalec

@riddle byłem zarejestrowany pod innym ale zaglądałem rzadko i to było dawno więc na nowo się zajerestrowałem ,jak cos to już tylko czytałem
@ Tig3r przez te lata próbowałem wszystkiego ale jak dla mnie okazło się że jedynie długoterminowo moge cos ugrac. czasu nie liczyłem nigdy, a co do instrumentów to jest tak że inwestuje także na GPW także forex to jest częsc inwestycji. na raz jestem różnie, od jeden do trzy różnych par.

pozycje zajęte, oczekujące czekają...
no i rysunek
Obrazek
Quo vadis marius?

marian8895
Stały bywalec
Stały bywalec

dzisiaj zaliczyłem dobre trejdy na edku S z 1.4365 na 1.4280 zamknięty z palca oraz S na EURCHF z 1.26 na 1.255. Ten stary trejd na echf dalej otwarty i czeka na tp oraz odwrócenie na L przy 1.242.
na edku próbuje jeszcze raz S na 1.437, wydaje mi się że cena musi poobijac 1.416-1.42 zanim będzie większa korekta do 1.45, także próbuje:)...

Według mnie na razie dalej aktualny jest długoterminowy trend wzrostowy na edku ale mamy do czynienia z głęboką korektą. Także bez konsoli chyba raczej nie odbije do góry szybko. Byc może w srednim terminie będzie zmiana trendu ale jeszcze trzeba poczekac co rysunki namalują nam.
Obrazek
Quo vadis marius?

marian8895
Stały bywalec
Stały bywalec

Obrazek
Obrazek
Quo vadis marius?

marian8895
Stały bywalec
Stały bywalec

Bardzo ładny dzień. Wróciłem z pracy a tu 200 pips na plus:)
Obrazek

Pare przemysleń. Nie mam jeszcze sygnału do odwrócenia trendu w srednim terminie na EUR/USD ale wszystkie kreski zmierzają w szybkim tempie aby ten sygnał wygenerowac. Jesli zostanie przełamany poziom 1.414 droga do 1.36 otwarta oraz trend zmieniony na korzysc dolara.
Aktualnie edek jest na dosc mocnym wsparciu, dlatego trzeba się liczyc z możliwą korektą. Jesli taka się wydarzy to poziom 1,45 - 1,46 jest oporem.

Na EUR/CHF pozycje pozamykane i czekam na L na 1.242.

Otworzyłem L na USD/JPY wczoraj wieczorem na poziomie 80,98. Na razie trzymam. Poziom 80,00 według mnie będzie trzymał.

Moja ogólna analiza jest taka że po dobrych danych o bezrobociu w USA z zeszłego piątku zaczął się większy ruch. Jesli kolejne dane o bezrobociu potwierdzą ożywienie w USA to przy kulejącej Europie dolar powinien się umocnic. Dlatego też najbardziej licze na L USD/JPY.
Jak będzie? Zobaczymy.
Pozdrawiam forumowiczów.
Quo vadis marius?

marian8895
Stały bywalec
Stały bywalec

Obrazek
w tym tygodniu same plusy, oby tak dalej...
Quo vadis marius?

marian8895
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzisiaj przypomne największe moje błędy. 3 razy zdziesięciokrotniłem konto by potem oddac większosc.Pamiętam jak miałem swietną passę, było już prawie 100k na rachunku i wtedy wziąłem 3 loty AUD/USD po ok. 0,92 z targetem na 1,04. Niestety akurat wtedy cena zawróciła bodajże na 0,82 (szok). Pozamykałem trejdy i wtedy zaczął się ruch który trwa do dzis...100k dolców przeszło koło nosa a ja zostałem z 20k zł..... Podstawowym moim błedem było(jest:)) że jak idzie dobrze to szybko zwiększam ryzyko zamiast je zmniejszac.
O czym musze pamiętac:
1. Nie zwiększac ryzyka, dobra passa zawsze kiedys się odwróci
2. Nie miec sentymentu do walut, jak rynek spada to shorcic, jak rosnie brac longi
3. Dywesyfikacja inwestycji.
4. Pamiętac że rynkiem rządzą najwięksi(m.in Goldman, JpMorgan) i ruchy przez nich wywoływane dąża do czyszczenia stoplosów oraz do ruchu ceny w "niemożliwe"

Jak cos sobie przypomne tyo dopisze później. Odnosnie punktu2. Kiedys sugerowałem się tym że np. dolar to smiec, Fed nadrukował tyle tego papiera że taka jest prawda ale dla dużych to nie ma znaczenia dla nich liczy się ruch cen, raz w jedną raz w drugą i tyle.
Pozdrawiam przeglądających mój dziennik
Quo vadis marius?

ODPOWIEDZ