Szkoła Scalpingu

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Uzywasz techniki skalpingu?

Tak
198
54%
Nie
57
15%
Zamierzam
95
26%
Nie mam potrzeby
19
5%

Liczba głosów: 369

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Ciesze się że mogę odpowiedzieć. Początek tak jak powiedziałem - mogło być różnie. Założenie jakie ja chcę osiągać to 10 pips dziennie ponieważ po 10 pipsach 1/3 zamyka się na TP 10 pips a pozostałe 2/3 zostaje zabezpieczone na BE. Nie obchodzi mnie że szum może mnie wywalić bo ja swój zaplanowany zysk zrealizowałem. Chodzi o to żeby trafiła się jedna taka transakcja w tygodniu która wchodzi założmy na 50 pips.
guccon pisze:Wejścia określasz na podstawie M15 ?
Wchodzę tam gdzie widzę spełnione warunki. Ogólnie patrzę na wszystkie TF'y. Raz na tydzień weekly, ogólny przegląd rano D1, H4. Potem znając już kierunek przechodzę na mniejsze H1 i tam wchodzę. Najczęściej M5 i M15
guccon pisze:kiedy zamykasz kolejne części pozycji ?
Zwykle na SL samo się zamyka :) . Jeżeli jednak wskoczy w moją stronę to 1/3 na +10 wtedy pozostała część na BE, druga 1/3 na potencjalnych pierwszych problemach czyli opór/wsparcie wiadomo ale nie mniej niż 20 pips. ostatnia 1/3 mnie najmniej interesuje. Może sobie latać jak chce. Jest zabezpieczona. Cel tej pozycji ma wyciągnąć jak największą część trendu dziennego lub tygodniowego. Póki co koncetnruję się na dziennym. A jak widać na mfxbk ta ostatnia transakcja 1/3 potrafi dać nawet 3% czyli możliwość ryzyka na pełne kolejne dwie pozycje.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: grafmax »

admkowal pisze:http://www.myfxbook.com/pl/members/admkowal/red/106488
Tutaj testy strategii które zaczynam od maja
Wow! Nieźle wymiatasz :clap: Oby tak dalej. Będę podpatrywał Twoje poczynania

skalpel_szczecin

Nieprzeczytany post autor: skalpel_szczecin »

dla ciekawskich jak sie skonczyło wczorajsze zagranie na ejku

+29,6, więc -6 odrobione, jak pisał microbi

coco dżambo i do przodu :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

skalpel_szczecin pisze:dla ciekawskich jak sie skonczyło wczorajsze zagranie na ejku

+29,6, więc -6 odrobione, jak pisał microbi
A mogę znów prosić o o wyjaśnienie przyczyny tego wejścia?

skalpel_szczecin

ok - mówisz i masz ;)

spójrz na interwał H4 i wyzszy - za kazdym razem rano sprawdzam ogólny trend pozniej schodze na nizsze TF

od 28.04.2011 nie ma ani jednego nowego szczytu - same nowe nizsze dołki, nizsze szczyty - wyraźny trend spadkowy więc zagranie zgodnie z trendem . Jak pisał FX Lamer w ebooku i nie tylko i tłumaczył mi MrYogi - to zadziwiające jak ludzie czesto zapominają o tej prostej zależnosći - to naprawdę BARDZO proste, nie wiem po co to komplikować ?

dalej

screen - jedna prosta krecha i zagranie na to co się widzi - najlepszy wskaźnik, oczy 8)

A więc - zgodnie z trendem poniezej ostatniego wyzszego szczytu z M5 więc sell

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki za wyjaśnienie :)
Ja od jakiegoś czasu kombinuję żeby grać nie na odbicie od poziomów s/r a na przebicie. Właśnie na tym niedawno poległem że grałem na odbicia od oporów a wszystkie były łamane. Gdybym grał na przebicia byłoby profitowo.
Jedyne co mi się w tej historii nie podoba to słowo "kombinuję" bo jak mówił kiedyś mój mentor że jak kombinuję to nie dobrze.

mrk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mrk »

grafmax pisze:Ja od jakiegoś czasu kombinuję żeby grać nie na odbicie od poziomów s/r a na przebicie.
Jest jeszcze jedna opcja o której mało kto pamięta - obserwuj dokąd podąża cena. Czasem widać to jak na dłoni :wink:

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

mrk pisze:Jest jeszcze jedna opcja o której mało kto pamięta - obserwuj dokąd podąża cena. Czasem widać to jak na dłoni Wink
Obserwowałem, tylko zanim zorientowałem się że to nie korekta a zmiana trendu to byłem już 100 pipsów w plecy :wink:

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

skalpel_szczecin pisze:za kazdym razem rano sprawdzam ogólny trend pozniej schodze na nizsze TF
Patrząc dziś na edka na H4 to jaki mamy obecnie trend? Cena ostro i groźnie się urwała ale nie zrobiła jeszcze ani niższego dołka ani niższego szczytu. Co w takim razie obstawiać w poniedziałek: Ski czy Lki ?

skalpel_szczecin

Patrząc ma H1 wg mnie od ostatnich szczytów z okolic 1.4920 widać wyraźnie załamanie trendu - lot w dół na 1,4335 co moze sugerować zmianę trendu (600 pips ) - ALE - spójrzmy wyzej, W1 i D1 - wygląda to nie na trwałe złamanie trendu ,,tylko" korektę z którą nalezy zyc w zgodzie i grac do poziomów 1.37xx

na chwilę obecną obstawiam sell ale zobaczymy w poniedziałek jak otworzy się u nas poranna sesja i co skośnookie zrobią z kursem w nocy na sesji azjatyckiej

ja coraz czesciej gram na kablu, edek dla mnie jest jeszcze mniej przewidywalny - chodzi o minimalizacje ryzyka :P

AHA - i jeszcze jedna sprawa - znów cos się dzieje w Grecji, nie wrózy to dobrze europejskiej walucie

http://imarketnews.com/?q=node/30411

Senior European Union officials told MNI that Germany is extremely reluctant to give any new loan or promise of a loan to Greece. The solution, in the view of Berlin, is to push through some kind of debt restructuring for Greece, which the Germans are referring to as a "re-profiling."

The EU sources also said that since last Monday, financial inspections carried out in Athens by inspectors from the European Commission, the European Central Bank and the IMF have shown that the Greek fiscal consolidation program is way off track. This has alarmed other Eurozone members, these officials said. They noted that Greece may have trouble meeting its borrowing needs not only in 2012 but this year as well.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2011, 12:43 przez skalpel_szczecin, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ