MM MANCHESTER

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
xeo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: xeo »

Maciek jakie wyniki osiągasz teraz?

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MACIEK408 »

Gram juz nie na poziomach MM ale pivotach wyliczanych z daily average. zmniejszyłem też wielkość TP, a SL dałem sztywny na bazie ceny otwarcia Londynu. wychodzi bardzo spoko. na 3 parach tygodniowo około 80-150 pips.
jak ktoś się szerzej zainteresuje to mogę wrzucić screeny i .xls

przykład dzisiaj

na funcie 3x sl
na eurojenie tp
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Money Never Sleeps

xeo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: xeo »

Ja jestem zainteresowany nawet sie zastanawiam nad przetestowaniem na danych historycznych tylko jak znajdę trochę więcej czasu.

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

hej

właśnie właśnie, sys mozna sprawdzić wstecz spokojnie.
pozdrawiam i miłego dłubania
Money Never Sleeps

Awatar użytkownika
nasedo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: nasedo »

Maćku! Gram tym od początku tygodnia na trzech najlepszych walutach i idzie mi świetnie (oczywiście narazie tylko demo). Postanowiłem grać trzema unitami i każdy mm level był targetem dla każdego jednego unitu. W ten sposób w tym tygodniu przez trzy dni +374 pips. Żeby móc się porównać do wcześniejszych Twoich wyników podzielmy to przez trzy czyli 125 pips.

Mam jednak pytanie techniczne o poziomy MM - podaje zrzut ekranu - o co chodzi z parametrem P, dwa słowa chociaż wyjaśnienia jeśli mogę prosić.

I kiedy (/w którym momencie) zmieniają się odległości pomiędzy poziomami MM, od czego to zależy?

Kolejna rzecz, co sądzisz Maćku o granie na trzy unity? Z jednej strony wykorzystujemy lepiej system, bo pewną część otwartej pozycji zostawiamy sobie na lepsze zamknięcie i nawet jeżeli się cofnie jesteśmy bankowo do przodu z powodu wcześniejszych targetów, z drugiej strony jednak, wszystkie pozycje zamknięte na SL są liczone praktycznie potrójnie... teraz się zastanawiam, jaki ma to sens - jak Ty myślisz?

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

hej

pogratulować pipsów !

nie jestem specjalistą od MM, ale linie zmieniają się w zależności od zmienności pary w pewnym okresie [do regulacji dlugości okresu służy ów parametr - w różnych wesjach MM różnie się nazywa i przyjmuje rózne wartości - tak więc precyzyjnie na jego temat sie nie wypowiem; generalnie manipulując nim zwiększasz odstępy między pivotami] oraz gdy cena pary osiągnie krańcowy poziom [pivot].

gra na 3 unity - raczej nie, jakakolwiek taka gra raczej nie - dlaczego ? polecam lekturę Van Tharpa.

aha - jaki SL obierasz?

pzdr
Money Never Sleeps

Awatar użytkownika
nasedo
Gaduła
Gaduła

Tak właśnie nie potrafię sobie za bardzo tego wyobrazić tych unitów do wychodzenia raz a dobrze... Właściwie też sam na prawde nie wiem co jest złego w exitach unitami :D

"Giełda, wolność i pieniądze. Poradnik spekulanta" - o tej pozycji mówisz? 110 zł i tylko 260 stron... ale jeśli polecasz to może warto;)

Co do wychodzenia z pozycji - to jest najważniejszy problem... do tej pory robiłem to 'na czuja' bo właściwie nie wiem na co się tutaj zdecydować, na pewno metoda którą zaproponowałeś na początku (przecinanie się z SMA8) nie jest najlepsza bo fakt, że straty są praktycznie znikome, ale wiele pozycji za chwilę zyskownych jest zamykanych. Ja ustawiam SL na LOW świecy poprzedzającej świecę która przebija MM i górną kopertę... po osiągnięciu pierwszego targetu, kolejne wyjście ustawiam na przecięcie SMA8... ale nie jestem do tego przekonany, w ogóle nie mam żadnego sensownego KONKRETNEGO wychodzenia z pozycji.

Teraz ja zapytam, pewnie mi to umknęło, ale jak decydujesz się na TP? często te 10 czy 15 pipsów (pomiędzy levelami) to na tyle mało, że się nie opłaca... a 20 czy 30 (dwa levele różnicy) to zaczyna już trochę być :D

witek777
Bywalec
Bywalec

Re: MM MANCHESTER

Nieprzeczytany post autor: witek777 »

MACIEK408 pisze:
wykorzystuję poziomy Murray Math do określania poziomów TP. nie to żebym przeprosił się z gannem - po prostu są elastyczne i dopasowują się do zmienności danej pary - a to najważniejsze.
poziomy powinny mieć rozpiętość ok. 1/4 dziennej zmienności - najlepiej nieco poniżej. czyli jeżeli daily average mówi nam 125 pips to MM określamy na ok.30.

SL jest zmienny i oparty na SMA8 oraz kopertach dla LWMA 8 high i low.

sprawdzam rynek o 8-00. gdzie znajduje się cena (na M30). jeżeli ruszy i przebije poziom MM [ale koniecznie z trendem do którego wyznaczania służą np. ADX i SMA8] otwieram pozycję.

zamknięcie następuje w momencie dotarcia do kolejnego poziomu MM lub przecięcia ceny z linią SL.

za linię SL obieram SMA8, jednakże czasami jest to średnia cen maksymalnych/minimalnych (LWMA8), czasami też poziom MM przy którym otworzyłem transakcję. wydaje mi się że wszystko da radę odczytać ze screenów. jeżeli nie proszę pytać.
Mam prosbę czy ktoś mi może to wyjaśnić na przykładzie bede bardzo wdzięczny

Awatar użytkownika
nasedo
Gaduła
Gaduła

Witku,

W zaznaczonym przeze mnie punkcie 1. robimy BUY, dlatego że:

1. wykres jest ponad górną kopertą;
2. SMA8 jest zielona;
3. wykres przecina poziom MM level (1,9867).

Teraz kwestia SL, teraz patrzymy na punkt 2. w którym cena przebija SMA8 i można wtedy zamknąć pozycję, aczkolwiek wg mnie takie działanie jest zbyt zachowawcze, lepiej czekać na przecięcie się ceny z przerywaną szarą linią czyli poziomem -13 od SMA8.

W punktach 3, 4 i 5 mamy kolejne poziomy MM level i możemy na nich wychodzić, problem tylko: na który poziom wyjścia się zdecydować? I to jest pytanie do Maćka.

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

witam
sorry ale nie mam za dużo czasu obecnie na pisanie na forum. cieszę się że próbujecie coś udoskonalić.

pytanie witka - otwieram pozycje gdy :
- trwa sesja londyńska
- wskaźniki trendu są jednoznaczne [dla mnie to ADX14 i SMA8]
-cena przebija najbliższy poziom zgodnie z kierunkiem trendu
obecnie nie wykorzystuję linii MM ale swoje własne oparte na daily average i cenę otwarcia Londynu.

pytanie nasedo - kiedy wychodzić? to nie pytanie do mnie, ale do Ciebie ! musisz sam sobie na nie odpowiedzieć, jaka stawka Cię interesuje, jakie ryzyko możesz przyjąć. ja wychodzę gdy cena osiągnie zakładany poziom czyli min. 1/4 daily average [gdy jest poniżej 15 pips to nie gram wogóle], ale eksperymentuję z innymi wariantami obecnie - jest to najważniejsze wg mnie i nadal nie mam w pełni satysfakcjonujacego mnie rozwiązania.

pozdrawiam i udanych trejdów
Money Never Sleeps

ODPOWIEDZ