MM MANCHESTER
- nowicjusz123
- Stały bywalec
Witam serdecznie, mam do Was pytanie, a zwlaszcza dla autora wątku.
Przeczytalem go calego i chyba mam jaskre. Otoz:
Jezeli swieczka o 8.00 przebije wyrazne ktorys z poziomow zgodnie z trendem to TP powinien znajdowac sie poziom wyzej. Ale dlaczego te poziomy oddalone są od siebie o 5 pips ?? Czy moze wynika to z tego ze blednie okreslilem parametr "P' w #MM ??
Z gory dziekuje za wyjasnienie.
Jezeli swieczka o 8.00 przebije wyrazne ktorys z poziomow zgodnie z trendem to TP powinien znajdowac sie poziom wyzej. Ale dlaczego te poziomy oddalone są od siebie o 5 pips ?? Czy moze wynika to z tego ze blednie okreslilem parametr "P' w #MM ??
Małymi łyżeczkami, ale wciąż ...
- nowicjusz123
- Stały bywalec
Witam serdecznie. Dzisiaj ladnie weszły 3 pary, ponizej screen'y.
Wprowadzilem jedna mala zmianke zeby mi sie lepiej handlowalo , otóż:
- sprawdzam rynek o 8, czekam na świeczke o 8:30 i dopiero gdy ta wygeneruje sygnal wchodze (na screenie z usd/chf swieczka o 8 zetknela sie z poziomem MM i moze to byc mylny sygnal)
-- zauwazylem ze mozna wyłapac 3 - 4 dodatkowe pipsy na otwarciu pozycji gdy swieczka z 8:30 bedzie nizsza o jeden pips od ceny zamkniecia poprzedniej spadkowej (dla shorta), oraz pips wyzsza od zamkniecia poprzedniej wzrostowej(dla longa).
Jezeli poprzednie swieczki (te z 8:00) maja mniej niz 5 pipsow lub sa to doji nalezy brac pod uwage swieczke najblizsza ktorych roznica poziomow open i close jest wieksza niz 5 pips. Jest to taki niuans ale uwazam ze moze sie przydac.
Wprowadzilem jedna mala zmianke zeby mi sie lepiej handlowalo , otóż:
- sprawdzam rynek o 8, czekam na świeczke o 8:30 i dopiero gdy ta wygeneruje sygnal wchodze (na screenie z usd/chf swieczka o 8 zetknela sie z poziomem MM i moze to byc mylny sygnal)
-- zauwazylem ze mozna wyłapac 3 - 4 dodatkowe pipsy na otwarciu pozycji gdy swieczka z 8:30 bedzie nizsza o jeden pips od ceny zamkniecia poprzedniej spadkowej (dla shorta), oraz pips wyzsza od zamkniecia poprzedniej wzrostowej(dla longa).
Jezeli poprzednie swieczki (te z 8:00) maja mniej niz 5 pipsow lub sa to doji nalezy brac pod uwage swieczke najblizsza ktorych roznica poziomow open i close jest wieksza niz 5 pips. Jest to taki niuans ale uwazam ze moze sie przydac.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
nowicjusz123 pisze:Witam serdecznie, mam do Was pytanie, a zwlaszcza dla autora wątku.
Ja manipuluję parametrem "P" tak, żeby na poszczególnych parach miedzy poziomami były takie rozpiętości:
GBPUSD - 15 pips (TP na trzeci poziom - chociaż zastanawiam na obniżenie do drugiego poziomu)
EURJPY - 19 pips (TP na pierwszy poziom)
USDJPY - 9 pips (TP na drugi poziom)
Przy takich rozpiętościach gra się bardzo przyjemnie, odstępy nie są ani za duże (co przeszkadzałoby w TP) i nie są za małe (co przeszkadzało by przy wchodzeniu na pozycje, bo generowałoby więcej fałszywych sygnałów).
Popatrzałem na Twoje trady, których screeny zamieściłeś i mam poważne wątpliwości co do Twojego stylu gry (nie mówię, że źle - ale sam bym się nigdy nie odważył). Otóż nie czekasz na przekroczenie lower/upper envelope zgodnie z trendem do handlu. Dziś Twój styl gry się sprawdził ale jak inne dni:)?
i pytanie z ciekawości - jak dlugo grasz i jakie wyniki pipsowe:)?
- nowicjusz123
- Stały bywalec
Dziekuje Nasedo za informacje. Przyznam sie bez bicia ze tym sysem gram od tego poniedzialku narazie tylko na demku. Wyniki zaskakujace, w poniedzialek 2XTP = 32pips i jeden SL=10pips, wczoraj 40pips no i dzisiaj z lekką wtopą na eur/chf 
Gram nim jak mowie od paru dni wiec twoje watpliwosci sa jak najbardziej słuszne i dziekuje za wszystkie slowa,najlepiej krytyki
Ale czy nie uwazasz ze czesto przekroczenie lower/upper w envelopes to siodma woda po kisielu ?? Moze nie do konca ale zawsze 1 poziom MM idzie w łeb.
PS: Z tymi wynikami to sa one zaskajuce ale tylko dla mnie, zeby ktos nie pomyslal ze to cos najlepszego co mozna osiagnac

.nasedo pisze:Popatrzałem na Twoje trady, których screeny zamieściłeś i mam poważne wątpliwości co do Twojego stylu gry
Gram nim jak mowie od paru dni wiec twoje watpliwosci sa jak najbardziej słuszne i dziekuje za wszystkie slowa,najlepiej krytyki

Ale czy nie uwazasz ze czesto przekroczenie lower/upper w envelopes to siodma woda po kisielu ?? Moze nie do konca ale zawsze 1 poziom MM idzie w łeb.
PS: Z tymi wynikami to sa one zaskajuce ale tylko dla mnie, zeby ktos nie pomyslal ze to cos najlepszego co mozna osiagnac

Nie, nie uważam, żeby to była woda po kisielu z dwóch prostych powodów:nowicjusz123 pisze:Ale czy nie uwazasz ze czesto przekroczenie lower/upper w envelopes to siodma woda po kisielu ?? Moze nie do konca ale zawsze 1 poziom MM idzie w łeb.
1. przyzwyczajenie do systemów, których wejście następuje po zamknięciu świeczki sygnał generującej, wtedy przy dramatycznych ruchach to czasem można i grać na korekte - czyli wtedy to jest dopiero siódma woda...
2. gdyby nie koperty to system generowałby masę sygnałów (często z chwili na chwile przeciwnych) z których większość była by fałszywa, ja gram od 7:30 do około 15:00, czasem się skuszę dłużej jeśli mają być jakieś jednoznaczne dane. Ja po prostu biorę duże ruchy, nie bawie się w małe nie-wiadomo-co.
Co do krytyki, wlasnie nie chciałem, żeby moje słowa brzmiały jak krytyka, mam za małe doświadczenie, żeby krytykować - myślę jednak, że na tyle już dostałem po czterech literach od rynku, że przyjmuję postawę często bardzo ostrożną i asekuracyjną.
Ja gram na trzech parach, tych co wymieniłem, ponieważ generują one pod tym systemem największe zyski, jak wykazały testy Maćka. Nie mówię, bo nie próbowałem, że system nie nadaje się pod główne pary, ale warto zweryfikować dobór rozpiętości kopert oraz moich poziomów SMA8 o ile z nich korzystasz.
Dla jasności, jak narazie też gram na demo, niby na demo ale robie 95% tak jak system mówi, te 5% nadal stanowią emocję, z którymi coraz skuteczniej walczę... co będzie jeśli wejdę tym systemem na real - nie wiem

Chyba postaram się jeszcze zbadać pobieżnie jak sprawuje sie system na głównych parach...
- nowicjusz123
- Stały bywalec
Nasedo, mam duzo mniejsze doswiadczenie na rynku od Ciebie i innych uzytkownikow udzielajacych sie np w tym watku i jestem wdzieczny za wszytkie uwagi.
Mam pytanko odnosnie wskaznika envelopes,
1. czy dobre parametry mam ustawione?? jezeli nie to jakie powinny byc.
2. kiedy wchodzisz na rynek ?? jezeli swieczka ceny przebije poziom MM a nastepnie lower/upper envelopes czy moze nie ma to znaczenia, a wazne zeby tylko mialy miejsce ??
3. W zalaczniku para eur/jpy, 9:30, cena przebila poziom 4/8, przebila lower envelopes ale o 11 juz zmiana kierunku. Dzieki za wsazowki.
PS. Czy to dlatego ze parametry envelopes za zbyt małe ??
Mam pytanko odnosnie wskaznika envelopes,
1. czy dobre parametry mam ustawione?? jezeli nie to jakie powinny byc.
2. kiedy wchodzisz na rynek ?? jezeli swieczka ceny przebije poziom MM a nastepnie lower/upper envelopes czy moze nie ma to znaczenia, a wazne zeby tylko mialy miejsce ??
3. W zalaczniku para eur/jpy, 9:30, cena przebila poziom 4/8, przebila lower envelopes ale o 11 juz zmiana kierunku. Dzieki za wsazowki.
PS. Czy to dlatego ze parametry envelopes za zbyt małe ??
1. parametr okresu dla envelope ma być 14, reszta w porządku;
2. świeczka najpierw przebija koperte, i dopiero, gdy koperta jest przebita i cena przebija poziom mm wchodzimy na pozycję - tym sposobem na screenie, który zamieściłeś mamy trzy wejścia, około godziny 6:30 na tej dużej świecy, widzę, że rozpiętość poziomów masz 39 pipsów, zatem te 39 pipsów złapał byś w pół godziny, niezły wynik
Kolejny sygnał był około godziny 19:00 na Sell, to jest sygnał fałszywy... strata na jakies 30 pipsów ze spreadem. Następny sygnał jest po 20:00 i znów łapiemy 39 pipsów. Tylko, godziny gry 6:00 i 20:00 są średnio interesujące i zdarzają się sporadycznie sygnały o tym czasie (jak narazie tak obserwuję).
3. o godzinie 11:00 nie było sygnału
2. świeczka najpierw przebija koperte, i dopiero, gdy koperta jest przebita i cena przebija poziom mm wchodzimy na pozycję - tym sposobem na screenie, który zamieściłeś mamy trzy wejścia, około godziny 6:30 na tej dużej świecy, widzę, że rozpiętość poziomów masz 39 pipsów, zatem te 39 pipsów złapał byś w pół godziny, niezły wynik

3. o godzinie 11:00 nie było sygnału

- nowicjusz123
- Stały bywalec
Mam jeszcze pytanko tego typu:
-- jak ustawiasz SL ?? Czy masz twardo ustalony poziom czy jest on elastyczny, a jak tak to za pomoca czego go wyznaczasz??
Z gory dziekuje za odp.
PS. Przyznaje racje, rzeczywiscie twoj sposob bardziej filtruje bledne sygnaly.
Jezeli testy demo dalej beda takie zastosuje go ostroznie w realu.
PS2. Jak interpretujecie wskaznik ADX ??
-- Jezeli linie +DI oraz -DI znajduja sie pod lub nad niebieska linia mamy do czynienia z silnym trendem ??
-- Im wieksze rozbierznosci miedzy liniami +DI oraz -DI tym sygnal silniejszy ??
-- co zrobic po wystapieniu sygnalow na MM gdy na ADX linie pokrywaja sie ze soba i podążają w tym samym kier. Czekac ??
-- jak ustawiasz SL ?? Czy masz twardo ustalony poziom czy jest on elastyczny, a jak tak to za pomoca czego go wyznaczasz??
Z gory dziekuje za odp.
PS. Przyznaje racje, rzeczywiscie twoj sposob bardziej filtruje bledne sygnaly.
Jezeli testy demo dalej beda takie zastosuje go ostroznie w realu.
PS2. Jak interpretujecie wskaznik ADX ??
-- Jezeli linie +DI oraz -DI znajduja sie pod lub nad niebieska linia mamy do czynienia z silnym trendem ??
-- Im wieksze rozbierznosci miedzy liniami +DI oraz -DI tym sygnal silniejszy ??
-- co zrobic po wystapieniu sygnalow na MM gdy na ADX linie pokrywaja sie ze soba i podążają w tym samym kier. Czekac ??
SL stop loss
Jak w załączniku:
1. SL1 jest sztywny, zawsze na najniższy (dla buy)/najwyższy (dla sell) punkt drugiej świecy wstecz;
2. SL2 to przeciwny poziom SMA8 +-8;
3. Maksymalna strata jaką moge zaakceptować to 35 pips - zależnie od money management...;
Także dla pary GBP/USD dzisiejszy dzień był akurat na minus 8 pips + spread. Za to USD/JPY oraz EUR/JPY miały po 19 pips na plus
ogólnie kiepski tydzień, wątpie, żebyśmy wyszli na plus do jutra...
PS. nie wiem jak interpretować ADX także dołączam się do pytania. Oprócz tego - czy na znaki od ADX nie należy czekać do momentu zamknięcia świecy?
1. SL1 jest sztywny, zawsze na najniższy (dla buy)/najwyższy (dla sell) punkt drugiej świecy wstecz;
2. SL2 to przeciwny poziom SMA8 +-8;
3. Maksymalna strata jaką moge zaakceptować to 35 pips - zależnie od money management...;
Także dla pary GBP/USD dzisiejszy dzień był akurat na minus 8 pips + spread. Za to USD/JPY oraz EUR/JPY miały po 19 pips na plus

ogólnie kiepski tydzień, wątpie, żebyśmy wyszli na plus do jutra...
PS. nie wiem jak interpretować ADX także dołączam się do pytania. Oprócz tego - czy na znaki od ADX nie należy czekać do momentu zamknięcia świecy?
http://www.investopedia.com/terms/a/adx.aspnasedo pisze:nie wiem jak interpretować ADX
http://bossa.pl/analizy/techniczna/elem ... i/adx.html
http://www.inwestuj.net/forum/viewtopic ... 4b90478270
Pozdrawiam.