Zerknij sobie w wolnej chwili:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 426#303426
I nie martw się minusami. W końcu każdy trejder musi się z nimi liczyć i nie przejmować a być przekonanym do własnych możliwości

Wrócę jeszcze do tego.klonmarcin pisze:Dzięki - ale jest już pierwsza wtopa.
Słyszałem coś o tym - teraz mam nadzieję, że uda się wrócić wreszcie do "gry"Mike_Scofield pisze:Cześć Marcin,
dawno Cię nie było ...
Martwiliśmy się o Ciebie Smile
He he - będzie dobrze.guccon pisze: ja mam trejd prawie w tym samym miejscu ale w drugą stronę Wink
A mógłbyś to jakoś szerzej opisać - bo nie do końca rozumie co masz na myśli.Damfry pisze:dziś się tego trzymałem
Dokładnie o to chodzi, ale jeśli Marcin jest przekonany o skuteczności swoich analiz, to TP wyznaczył bym wg analizy, ale każde potencjalne wsparcie bym bacznie obserwował i jeśli po świecach widzę, że cena sobie nie radzi (widzę pin czy młotki wisielce spadające itp) z miejsca moje BE idzie nad taką świece. Z jednej strony dam popracować cenie, z drugiej zabezpieczam zyski (Na scrinie cena dała sygnał odwrotu). Wiadomo nie musisz tak robić, ale odpowiedz sobie na pytanie, czy bardziej Cię będzie cieszyć rosnące konto czy spełniające się analizyDarkst pisze:Pozwolę sobie wtrącić dwa słowa do dyskusji...
Damfry pewnie chodzi o to, żeby wyznaczać TP na potencjalnym poziomie wsparcia jeśli gramy S oraz oporu jeśli otwieramy L.
W twoim przypadku to cena odbiła się od wsparcia które powinno być potencjalnie Twoim TP lub warto obserwować jak na tym poziomie zachowuje się cena.
Zabezpieczanie zysku jest bardzo ważne. Jeśli nie będziesz tego robił przeczyścisz ponownie depozyt, bo nie wyrobisz na ewentualne straty.nie wolno trzymać sztywnie TP bo to tak jak byś miał psa na łańcuchu i metr dalej niż sięga łańcuch zostawił mu jedzenie. Choćby nie wiem co, pies prędzej zdechnie nim osiągnie cel.
IMHO niesamowicie ważna opinia - wnoszę o pochwałęDamfry pisze: Kolejna drobna rada.
Przyglądaj się budowaniu świecy.
Jeśli widzisz impet w jej tworzeniu i ma większą budowę niż reszta za nią chowaj S/L
impet i budowa, świadczy o kasie jaka w niej siedzi i fakt, że będzie broniona. Oczywiście może byc zjedzona, bo rynek różne psikusy robi ale wtedy mam zabezpieczony zysk i mało mnie interesuje czy rynek zawróci czy nie, swoje zaksięguje.
Teraz nasuwa się pytanie, a co z R:R? Jest mało ważne, bo skoro na 11 analiz 2 się tylko nie sprawdziły to tylko obserwujesz zachowanie ceny na R/S raz, będzie większe raz mniejsze, przy dobrej pozycji cena nie powinna iść w kierunku S/La.