Droga do zwycięstwa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Zwyciężymy?

Czas głosowania minął 14 sie 2012, 18:21

Tak
0
Brak głosów
Nie
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

klonmarcin, ja mam trejd prawie w tym samym miejscu ale w drugą stronę ;)
Zerknij sobie w wolnej chwili:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 426#303426

I nie martw się minusami. W końcu każdy trejder musi się z nimi liczyć i nie przejmować a być przekonanym do własnych możliwości ;)
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

klonmarcin pisze:Dzięki - ale jest już pierwsza wtopa.
Wrócę jeszcze do tego.

Obrazek

A mogło być tak pięknie - a przez moje błędy przeszło koło nosa +60p :cry:
Mike_Scofield pisze:Cześć Marcin,

dawno Cię nie było ...
Martwiliśmy się o Ciebie Smile
Słyszałem coś o tym - teraz mam nadzieję, że uda się wrócić wreszcie do "gry"
:D
guccon pisze: ja mam trejd prawie w tym samym miejscu ale w drugą stronę Wink
He he - będzie dobrze. 8)

pozdrawiam i Wesołych Świąt - do zobaczenia po Świętach 8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Dodałem jeszcze jedną nowość do mojej gry.

Oprócz dziennika tutaj na forum i na myfxbook - stworzyłem sobie specjalny arkusz w excelu w, którym będę zapisywał każdy trade - włącznie z screenem - a co najważniejsze będę zapisywał powody dla, których wszedłem, wyszedłem, co było źle, co dobrze - i dodatkowo ostateczny obiektywny komentarz do konkretnego zagrania - w przyszłości jak się nazbiera tego trochę będzie można zrobić analizę i wyciągnąć odpowiednie wnioski - i na podstawie tego wprowadzić znaczące lub mało znaczące modyfikacje do mojej gry.

Dziennik ma formę "karty" w, którą w odpowiednio opisane pola - czyli opisy pól są tak jakby pytaniami dot. trade - wpisujemy odpowiedzi dot. danego zagrania - i co bardzo ważne - wraz ze screenem - aby była jasność czego dotyczy opis.

Wpadłem na ten pomysł już dawno - ale brakowało motywacji - motywacja się "znalazła" w ostatnim bardzo ciężkim czasie.

Mam nadzieję, że będzie dobrze - w końcu. Tak jak już wielokrotnie pisałem - moje analizy sprawdzają się bardzo dobrze - ten tydzień - praktycznie tylko dwie analizy na 11 okazały się błędne.

Niestety inna kwestia to zagranie pod swoje analizy - tutaj jest problem - dokładnie to pokazało wczorajsze - ostatnie zagranie - wejście jak najbardziej zgodne z mini trendem - oczywiście przeciw głównemu trendowi z ostatnich kilku dni - ale jak widać problem stanowi u mnie kwestia ustalania wielkości sl - na to też mam już pomysł - ale tutaj jest pewnego rodzaju blokada psychiczna -

- mianowicie - bardzo mnie boli jak muszę ustawić sl większy jak max 25p - po prostu - nie wiem dlaczego tak jest - ale mam problem z tym - mimo tego, że to jest zgodne z MM to i tak mam problem.

Ale zobaczymy co wyjdzie z tej gry po świętach.

pozdrawiam Marcin. 8)
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Kolejne zagranie w nowym sezonie:

Obrazek

Boję się wejść ponownie - bo już późno. Tak czy inaczej obstawiam, że dobijemy do poziomu mniej więcej takiego jak moje TP - czyli 1,4733 - bardzo zachowawczy poziom.

A s/r jest trochę niżej - tj. okolice 1.4700 - 1.4715.

Pozdrawiam - a mogło być tak pięknie.

8)
No pain - No gain

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

klonmarcin Fajnie, że znowu prowadzisz dziennik, mam nadzieje, że będziesz systematycznie profitował :wink: Nie myślałeś o tym, żeby dodać do swojej gry prowadzenie pozycji? Ja bym poziom potencjalnego R/Su bacznie obserwował, i jak nie idzie to ściągam pozycje, czasem Marcinie nie ma sensu przetrzymywać, dziś się tego trzymałem i 4 wejścia na plus pozamykałem, co bardzo poprawiło mi humor :wink:
Myślę że prowadzenie, jest warte rozważenia :)
Pozdrawiam i powodzonka życze.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Dzięki - szkoda by było porzucać tak rozbudowany dziennik - po pewnych problemach losowych teraz już pomału wracam do normalnej gry.

quote="Damfry"]Nie myślałeś o tym, żeby dodać do swojej gry prowadzenie pozycji?[/quote]
Damfry pisze:dziś się tego trzymałem
A mógłbyś to jakoś szerzej opisać - bo nie do końca rozumie co masz na myśli.

pozdrawiam Marcin.
8)
No pain - No gain

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

Pozwolę sobie wtrącić dwa słowa do dyskusji...

Damfry pewnie chodzi o to, żeby wyznaczać TP na potencjalnym poziomie wsparcia jeśli gramy S oraz oporu jeśli otwieramy L.
W twoim przypadku to cena odbiła się od wsparcia które powinno być potencjalnie Twoim TP lub warto obserwować jak na tym poziomie zachowuje się cena.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Darkst pisze:Pozwolę sobie wtrącić dwa słowa do dyskusji...

Damfry pewnie chodzi o to, żeby wyznaczać TP na potencjalnym poziomie wsparcia jeśli gramy S oraz oporu jeśli otwieramy L.
W twoim przypadku to cena odbiła się od wsparcia które powinno być potencjalnie Twoim TP lub warto obserwować jak na tym poziomie zachowuje się cena.
Dokładnie o to chodzi, ale jeśli Marcin jest przekonany o skuteczności swoich analiz, to TP wyznaczył bym wg analizy, ale każde potencjalne wsparcie bym bacznie obserwował i jeśli po świecach widzę, że cena sobie nie radzi (widzę pin czy młotki wisielce spadające itp) z miejsca moje BE idzie nad taką świece. Z jednej strony dam popracować cenie, z drugiej zabezpieczam zyski (Na scrinie cena dała sygnał odwrotu). Wiadomo nie musisz tak robić, ale odpowiedz sobie na pytanie, czy bardziej Cię będzie cieszyć rosnące konto czy spełniające się analizy :?:
Kiedyś usłyszałem takie zdanie,
nie wolno trzymać sztywnie TP bo to tak jak byś miał psa na łańcuchu i metr dalej niż sięga łańcuch zostawił mu jedzenie. Choćby nie wiem co, pies prędzej zdechnie nim osiągnie cel.
Zabezpieczanie zysku jest bardzo ważne. Jeśli nie będziesz tego robił przeczyścisz ponownie depozyt, bo nie wyrobisz na ewentualne straty.
Kolejna drobna rada.
Przyglądaj się budowaniu świecy.
Jeśli widzisz impet w jej tworzeniu i ma większą budowę niż reszta za nią chowaj S/L
impet i budowa, świadczy o kasie jaka w niej siedzi i fakt, że będzie broniona. Oczywiście może byc zjedzona, bo rynek różne psikusy robi ale wtedy mam zabezpieczony zysk i mało mnie interesuje czy rynek zawróci czy nie, swoje zaksięguje.
Teraz nasuwa się pytanie, a co z R:R? Jest mało ważne, bo skoro na 11 analiz 2 się tylko nie sprawdziły to tylko obserwujesz zachowanie ceny na R/S raz, będzie większe raz mniejsze, przy dobrej pozycji cena nie powinna iść w kierunku S/La.
Forex to przeciąganie statystyki na swoją stronę, jeśli wiesz ze coś się sprawdza i tak będziesz zarobiony, grunt to cierpliwość i dyscyplina (sam mam z tym problemy) :wink:
Pozdrawiam :wink:

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

Damfry pisze: Kolejna drobna rada.
Przyglądaj się budowaniu świecy.
Jeśli widzisz impet w jej tworzeniu i ma większą budowę niż reszta za nią chowaj S/L
impet i budowa, świadczy o kasie jaka w niej siedzi i fakt, że będzie broniona. Oczywiście może byc zjedzona, bo rynek różne psikusy robi ale wtedy mam zabezpieczony zysk i mało mnie interesuje czy rynek zawróci czy nie, swoje zaksięguje.
Teraz nasuwa się pytanie, a co z R:R? Jest mało ważne, bo skoro na 11 analiz 2 się tylko nie sprawdziły to tylko obserwujesz zachowanie ceny na R/S raz, będzie większe raz mniejsze, przy dobrej pozycji cena nie powinna iść w kierunku S/La.
IMHO niesamowicie ważna opinia - wnoszę o pochwałę :)

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Muszę się przyznać, że przed południem obstawiałem L do górnego ograniczenia kanału

Obrazek

I tak się stało - teraz po wybiciu z kanału obstawiam, że dojdziemy do górnej bandy kanały - tam też mniej więcej znajduje się s/r czyli do poziomu mniej więcej 4875 - tam liczę ponownie na L.

Pozdrawiam i życzę miłego długiego weekendu.

8)
No pain - No gain

Zablokowany