Luki cenowe na tym twoim cukrze jak na screenach Steve'a Nisona z jego książki z 1992 rokuRadko pisze:Witam wszystkich,
jak już ktoś napisał PA sprawdza się na wszystkich rynkach, chciałbym zasugerować wejście w short na Cukrze na retest bardzo ważnego i mocno wąskiego poziomu S/R . Poziom wydaje się idealny, można poprowaidzić dodatkowo zniesienia fibo poszczególnych poziomów, które nakładają się prawie idelnie (nie zabrudzam wykresu, ale każdy może to zrobić), do tego trend zmienił się na spadkowy, w ostatnich dwóch miesiącach. Gra z bardzo krótkim stopem, jak na ten rynek i rodzaj słupków. Oczywiście już widzę przez "różowe okulary" dla tego czekam na ewentualne przeciw zajęciu tej pozycji. Oczywiście po za tematem ceny cukru w Polsce.
Pozdrawiam
Radek

Dodatkowa prospadkowa wymowa to właśnie taka luka cenowa. Spróbuj...
Dodano po 3 minutach:
O kurde kolego!!Kiwaczek pisze:Po przeczytaniu wstępu pt. "Definicja PA" oraz kilkunastu stron w tym wątku dalej nie wiem co to jest PA.
Czytałem dość obszerne opracowanie z forexfatctory (boję się zamieścic linka bo znowu dostanę ostrzeżenie) ale pewnie wszyscy wiedzą o co chodzi, gdzie autor napisął coś takiego (tłumaczę z pamięci):
PA lest linią poziomą pociągniętą od górnego (dolnego) cienia swieczki tak długo az nie znajdzie się świeczka która ZAMYKA się powyżej (poniżej) tel linii
Dalej nie wiem czy cienia mam szukać począwszy od ostatniej zamkniętej świeczki wstecz tak długo az zjade taką która spełnia w.w. definicję czy też może być cień dużo wcześniejszej świeczki jak się często spotyka w różnych opisach.
Dla ilustracji zamieszczam wykres na którym załóżcie ze ostatnia (aktualna) świeczka jest już zamknięta. Narysowałem tam żóltymi liniami PA (górna i dolne), które spełnia definicję ale też narysowałem błęknitnymi liniami PA które wg mnie też spełnia definicję ale jest bliższe sktualnej (ostatniej) świeczki.
Bardzo proszę o odpowiedź która z tych linii jest "lepsza"
[[/img]