7LS part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Ahmed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ahmed »

Witam,Kerimb mam pytanie czy jak widzisz 2 setupy na edku i kablu to grasz oba cala pozycją czy np: 2/3 edek i 1/3 kabel?
Cenka opada

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: <kerimb> »

Ahmed pisze:czy jak widzisz 2 setupy na edku i kablu to grasz oba cala pozycją czy np: 2/3 edek i 1/3 kabel?
To zależy ... Zobacz co napisałem deko wcześniej o "zachłannej" dywersyfikacji. Zasadniczo gram na jednej/dwóch parze/parach ale jeśli jest ku temu okazja to czemu nie vel dane. Wszystko zależy od aktualnego układu ceny przed moim zamiarem zajęcia pozycji. Jeśli natomiast mówimy o USDCHF, to już tutaj będzie deko inaczej i tutaj możemy de facto mówić o uzbepieczaniu się i właściwej dywersyfikacji. Zerknij również co napisałem deko wcześniej. Chodzi o to, że jeśli nie ma na Edku i Kablu klarownej sytuacji bo są np. w konsoli a na USDCHF mamy ładny setup, to podzielenie pozycji jest jak najbardziej rozsądne ponieważ prawdopodobieństwo powodzenia setupu na USDCHF na 2/3 w porównaniu z 1/3 na Edku czy Kablu powinno nas w jakimś stopniu zabezpieczyć itd. Nigdy nie wiesz czy pary się nie rozjadą. Jeśli się rozjadą, to przy takiej dywersyfikacji Twój setup na USDCHF miał większe prawdopodobieństwo powodzenia a więc przyniesie większy zysk ponieważ poszedł na 2/3 normalnej stawki. Proste!

W nawiązaniu do tego co napisałem wcześniej o tym, że "jedna para czeka na drugą" w przypadku np. podbierania przed istotnymi danymi, to trzeba mieć w świadomości i pamiętać o jednym bardzo ważnym MYKU. Otóż, musimy uważać jakie dane będą ogłaszane. Może nie jakie ale jakiej pary mają dotyczyć. Chodzi konkretnie o EURUSD i GBPUSD. Kabel żyje własnym życiem czyli to co dla Kabla ważne nie jest lub nie musi być ważne dla Edka. To znaczy, że jeśli mamy ogłaszane dane np. PKB USA, to wtedy po ich publikacji leci zarówno Edek jak i Kabel ale już jeżeli mamy ogłaszane dane dotyczące GBP, to Edek tak łatwo nie będzie chciał lecieć za Kablem itd ... Tutaj łatwo o zmyłkę i złą interpretację tego "która para czeka na którą" itd itd ... To tak na szybko :)

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

MaxRipper
Dzięki za nominację :) Sam bym sobie jej nie dał, ponieważ napisałem niejako oczywiste sprawy i to co każdy prędzej czy później zauważa ... Ale jeśli uznane to zostało jako wniesienie merytoryczności jest mi dodatkowo miło ... Pozdrawiam!

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

<kerimb> pisze:Dzięki za nominację Sam bym sobie jej nie dał, ponieważ napisałem niejako oczywiste sprawy i to co każdy prędzej czy później zauważa ... Ale jeśli uznane to zostało jako wniesienie merytoryczności jest mi dodatkowo miło ... Pozdrawiam!
Każda opinia, która wnosi coś co pozwala spojrzeć na rynek z innej perspektywy jest warta nagrodzenia. M.in. dlatego chciałem abyś kontynuował swój Journal - bo właśnie TU tych opinii jest najwięcej! :)

A wracając do tematu. D1 jeszcze nie zamknięte ale jeśli zamkną na tym poziomie co teraz to chyba kupujemy jutro - dobrze myślę?

EDIT: dodam ze jedyna przeszkodą jest chyba przejście H4 na poziomie 1.4366 a potem droga "wolna" do 1.4565
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

L na GBPUSD na 1.6320 ... SL 1.6295 ... Zobaczymy ...

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

SL na 1.6320 i zapominam ... :mrgreen:

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

<kerimb> pisze:L na GBPUSD na 1.6320 ... SL 1.6295
Hah - wiedziałem ze się tam skusisz na L-kę. Trzeba tylko pilnować Eduardo bo się zbliża do dość istotnego oporu.

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Zapomniałem o świeczce SL 1.6313 ...

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

MaxRipper pisze:Hah - wiedziałem ze się tam skusisz na L-kę. Trzeba tylko pilnować Eduardo bo się zbliża do dość istotnego oporu.
Hej! Ja nie zająłem pozycji tak jak pisałem. Czekam na nastęny tydzień z realnymi inwestycjami. Jeśli bym grał DT w tej chwili to zajął bym taką pozycję jak podałem ... Trzeba uważać ponieważ dzisiaj środa a więc "dzień zmyłki" czyli to co normalnie wydaje się, że powinno być grane da z reguły po dupie :mrgreen: Tak czy owak zobaczymy ...

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

SL na 1.6320 + 5 i można się wyluzować ... Jak polecą w drugą, to będzie nie miło ale kolejny raz środa się sprawdzi ... :mrgreen:

Zablokowany