Jak dobrac strategie gry do osobowosci??

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
piotrek2x
Bywalec
Bywalec

Jak dobrac strategie gry do osobowosci??

Nieprzeczytany post autor: piotrek2x »

Witam,

Moze ktos z Was ma jakies uwagi jak dobrac strategie gry do osobowosci czlowieka. Sporo piszecie o tym na innych postach... ze strategia moze byc dobra ale sie przegrywa lub ze np scalpowanie jest nie dla wszystkich...

Jestem poczatkujacy i zastanawiam sie czy jedyny sposob zeby znalesc swoja strategie - system jest wyprobowanie wszystkich ;) (lub kilku przynajmniej)

Czy moze jest/sa jakies wytyczne w tym kierunku??[/b]

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Metoda prób i błędów. Jak się zanudzisz na D1 to znaczy że to nie dla Ciebie, M5 sprawia że dostajesz epilepsji - znów nie to. Wolisz zwalić odpowiedzialność na indicatory szukaj ich a jak już się zrazisz zacznij zgłębiać PA. W końcu poczujesz więź jak avatar z tymi niebieskimi smokami :lol:
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: siersciuch »

metodą prób i błedów dobierzesz, a tak pozatym musisz określić ile godzin dziennie mozesz spędzić przed kompem, od tego zacznij, jak mało to graj na wysokich TF, a jak długo, to mozesz na niskich grać
jeżeli będziesz uparty, prawdopodobnie częściej odniesiesz sukces, niż doznasz porażki.

piotrek2x
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: piotrek2x »

To znaczy ze nie ma jakis jasnych wytycznych?

Zastanawialem sie bardziej nad opcjami jak w funduszach....

jestem sklonny do ryzyka to punkcik np do scalpowania...
mam malo czasu na siedzenie przed kompem (bo najwiecej w weekend) to punkcik w strone PA np.
...itd.

Oczywiscie pewnie kazda z tych strategii wymaga innej uwagi...nerwow i psychiki...

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

szkoda ze w weekend nie pograsz :) Moim zdaniem jesli nie masz czasu h4 na R/Sy itp. W gruncie rzeczy tam tez jest ryzyko średnio około 50 pips i trzeba umiec siedzie na rekach zeby za wcześnie nie uciekać :P

Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Grzegosz »

piotrek2x pisze:jestem sklonny do ryzyka to punkcik np do scalpowania...
Hmm... to nie jest tak, że jak skalpujesz to ryzykujesz więcej.
piotrek2x pisze:mam malo czasu na siedzenie przed kompem (bo najwiecej w weekend) to punkcik w strone PA np.
Hmm... to nie jest tak, że PA jest tylko dla longterminowców, bo doskonale się spisuje też w skalpingu :)

Rozchodzi się o CZAS i ilość świeczek wstecz do analizowania
"The key to success in the market is to lose the least amount of money possible when you’re wrong."

Awatar użytkownika
Gwyn_Bleidd
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Gwyn_Bleidd »

piotrek2x pisze:Moze ktos z Was ma jakies uwagi jak dobrac strategie gry do osobowosci czlowieka.

Raczej nie jest to skorelowane z osobowością. Ja np. jestem bardziej "narwany", a preferuje long trejdy. Tu chyba chodzi o źródło prawdziwej satysfakcji z tradingu. Jeden lubi poddziubać i uciec, inny woli dać poddziubać innym ale tak by zostało coś dla niego ;>
Mnie chyba największą satysfakcję daje poczucie "bycia z grubymi", bo moim celem jest przede wszystkim osiągnięcie harmonii między rynkiem a mną. Dopiero pośrednio zarabianie kasy ;)
pozdro
Życie to surfing, więc nie bój się fal.

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

Gwyn_Bleidd pisze:Raczej nie jest to skorelowane z osobowością
u mnie podobnie. Jestem raczej spokojnym człowiekiem, a skalpuje świeczki bez litości, więc to bardziej jak co komu podejdzie.
Kolejny przykład: dziś na tvncnbc był wywiad z traderem z Millenium, który był bardzo "narwany" a zajmuję się long-termem, więc jak widać, niekoniecznie trzeba dopasowywać ściśle do typu charakteru. Według mnie każdy system gry, który przynosi profity daje satysfakcję ;-)

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

astra pisze:u mnie podobnie. Jestem raczej spokojnym człowiekiem, a skalpuje świeczki bez litości, więc to bardziej jak co komu podejdzie.
Kolejny przykład: dziś na tvncnbc był wywiad z traderem z Millenium, który był bardzo "narwany" a zajmuję się long-termem, więc jak widać, niekoniecznie trzeba dopasowywać ściśle do typu charakteru. Według mnie każdy system gry, który przynosi profity daje satysfakcję Wink
to jest właśnie kwestia psychologii. Kazdy jest wstanie ogarnac kazdy styl grania ale jednym bedzie łatwiej osiągnąć dyscypline i harmonie z systemem ktory bedzie przypasowany do jego osoboswości. Ale jest tak jak mówisz kwestia przypasowania dotyczy początkujących. Kiedy już ma się wyrobione nastawienie, samodyscypline to praktycznie nia ma różnicy jak i gdzie inwestujesz.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

piotrek2x pisze:Jestem poczatkujacy i zastanawiam sie czy jedyny sposob zeby znalesc swoja strategie - system jest wyprobowanie wszystkich Wink
Witaj
nie zależnie jakie odpowiedzi tutaj uzyskasz myślę, że odpowiedź poznasz za kilka lat. Musisz spróbować wszystkiego żeby zobaczyć co Ci odpowiada a co nie, tak jak w życiu. Nie ma złotej reguły, nie ma jednej odpowiedzi. Po setkach godzin spędzonych prze kompem będziesz wiedział co Cię męczy, a co sprawia przyjemność. Ja osobiście nie umiem wyobrazić sobie siebie siedzącego przy wykresie 1-5min, lubię spokojnie przyglądać się sytuacji na h4-d1, czekać na odpowiedni moment a później mieć czas na podjęcie decyzji, co nie znaczy, że nie testowałem kilkudziesięciu systemów do skalpu.
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

ODPOWIEDZ