Dziennik Żelaznych Zasad

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

klonmarcin pisze:Max - ja wierzę w Ciebie - naprawdę masz zadatki na dobrego tradera - może zbyt dużo par chcesz ogarnąć ??
Na rynku liczy się dywersyfikacja w dłuższym terminie. A co do możliwości ogarniania wielu par to tu po prostu trzeba mieć prosty ale też dobrze zorganizowany system wyposażony w "alerty" dzięki którym nie jesteśmy zmuszeni obserwować co parę minut wszystkich walut.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Heh dopadła mnie dwudniowa korekta rachunku ale nie martwię się bo wiem, że mój system daje mi przewagę nad rynkiem. Dziś spodziewam się powrotu do normalności :) tj. zarabiania :D. A tymczasem podsumowanie wtorku + element humorystyczny

2-lis-2010: (wtorek)
-15 pipsów
-2,83%

AT Statementu
Obrazek

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

MaxRipper

Wiesz - dokładnie zasady AT obserwuję także na swoim wykresie myfxbook. Ciekawe zjawisko:)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: siersciuch »

MaxRipper pisze:Heh dopadła mnie dwudniowa korekta rachunku ale nie martwię się bo wiem, że mój system daje mi przewagę nad rynkiem. Dziś spodziewam się powrotu do normalności :) tj. zarabiania :D. A tymczasem podsumowanie wtorku + element humorystyczny

2-lis-2010: (wtorek)
-15 pipsów
-2,83%

AT Statementu
Obrazek
Dobry dobry !!:D:D:D

Oby ten opór w wsparcie się zamienił. :)
jeżeli będziesz uparty, prawdopodobnie częściej odniesiesz sukces, niż doznasz porażki.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Chłopaki - postanowiłem się zmobilizować i znów kontynuować dziennik (który to już raz :roll: ). Na razie będę go prowadził w takiej formie:

- każdego ranka będę przedstawiał analizę na dany dzień i wyniki transakcji z dnia poprzedniego=
- za ok. 1-2 tygodnie będę też publikował wyniki real (pipsy/mc bieżący, % przyrost/spadek konta)

Potem postaram się pobieżnie opisać zmiany, które nastąpiły we mnie jak i systemie od ubiegłego roku - a zmieniło się naprawdę duuuużoo :).

Dobra teraz analiza na dziś:

EUR/USD
Dziś nastawiam się byczo z uwagi na to że wczorajsza D1 zamknęła się ponad oporem i ostatnim HH - oznacza to, że dziś gram tylko longi z planem TP1 na 1.4470 oraz TP2 na poziomie następnego oporu z D1 czyli w okolicach 1.4500. Nie wiem czy chłopcy zrobią taki ruch w jeden dzień (zasięg ruchu przekracza średni dzienny range Edka).

Gdybym chciał trochę pogdybać :) to stwierdziłbym, że istnieje spore prawdopodobieństwo zmiany średnio-terminowego kierunku euro - otóż z tech. pkt. widzenia strefa 1.4470 - 1.4580 jest ostatnim bastionem spadkowej linii trendu więc może być tam sporo zleceń sprzedaży, które z kolei mogą zepchnąć rynek zgodnie długoterminową tendencją. Ale to tylko gdybanie :mrgreen:

EDIT:
Z uwagi na pojawienie się nowego high TP1 ustalam na poziom 1.4430
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 8 kwietnia:

Wyłapałem jednego jednego niepełnego SLa (-30 pips), natomiast przy drugim podejściu zrealizowałem +50 pips (1/2 pozycji) reszta czeka na realizację w okolicach 1.4470. Jeżeli ceny nie dolecą tam dziś do godziny 21:00 zamknę pozycję ręcznie aby nie zostawiać jej na weekend.

Analiza na dziś

Wczorajszy dzień to praktycznie "inside bar" ładnie zakończonym pinem. Także dziś można się spodziewać kontynuacji wzrostów. Poziomy docelowe to kolejno 1.4470 (okolice długoterminowej LT) a następnie 1.4500 (b. ważny opór z D1).

Jeśli będzie ku temu okazja będę grał tylko L - aczkolwiek wiele wskazuje, że dzisiejszy dzień rozegram pod kątem realizacji reszty zysków z pozycji która została częściowo domknięta.

Wyniki (tylko pozycje zamknięte w całości)

Ilość pips (od początku): -30
Max DD (aktualne/od początku) : -4.72/-4.72%
Przyrost kapitału (od początku): -4.72%

I screen:

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

Fajnie.ze wrociłeś do pisania dziennika. Tylko zaktualizuj Myfxbook-a albo go wyrzuć ze stopki. Strasznie bije po oczach.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

bigben pisze:Fajnie.ze wrociłeś do pisania dziennika. Tylko zaktualizuj Myfxbook-a albo go wyrzuć ze stopki. Strasznie bije po oczach.
Hej Ben! :)

Podłączę bliźniacze konto demo do MyFXBooka - to konto odwzorowuje wszystkie zachowania z konta real - niestety nie mogę udostępnić danych z konta real ponieważ mam je założone w Dukascopy :/

A tymczasem podsumowanie piątku - aha zauważyłem ze w dacie ostatniego podsumowania wkradł się błąd ponieważ wpisałem "Podsumowanie dnia 8 kwietnia: " a chodziło o 7 kwietnia.

Podsumowanie dnia 8 kwietnia:
Udało mi się zrealizować dość dużą pozycję otworzoną 7 kwietnia. Także wynik w pipsach prezentuje się tak: 153 + 48 / 2 = 100 pips. Tym samym już wybiłem się ponad ostatnie maksimum kapitału.

Analiza na dziś:
Przed nami mamy ważny psychologiczny poziom 1.4500 i pomimo dojścia do górnego ograniczenia długoterminowej linii trendu bezpieczniej jest grać na wzrosty i wyczekiwać jakiś oznak osłabienia niż bawić się w jasnowidza i już teraz grać na spadki. Także moje nastawienie jest wciąż bycze... a potem zobaczymy :D. Dziś tylko longi.

Wyniki (tylko pozycje zamknięte w całości) :

Z uwagi, że podłączyłem myfxbooka pod konto demo nie będę już opisywał wyników na bieżąco z uwzględnieniem obsunięcia, ilości pipsów oraz przyrostu kapitału. Dodam tylko ze konto demo w Alpari-US z tego co zauważyłem ma ustawiony miesięczny okres ważności i dlatego, bedę okresowo podłączał nowe demo i nowy system w MyFXBook. Jest to pewna niedogodność ale po prostu w Alpari-US podoba mi się "data feed" dlatego przy nim zostanę. Drugorzędną sprawą jest wiarygodność wyników - dlatego też raz w tygodniu będę screeny z historii konta real na Dukascopy.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 11 kwietnia:

Wczoraj w wyniku pomyłki straciłem 7 pips - nie jest to strata duża ale jest wynikiem braku 1 punktu w mojej checklist-ście (lista zawiera zestaw procedur systemowych: np. procedura sprawdzająca przed otwarciem pozycji, procedura po zamknięciu pozycji, procedura przygotowania do sesji itp itd.). Udało mi się zawrzeć także dodatkową transakcję ale z uwagi na to że została zamknięta dopiero dziś w nocy tak więc znajdzie się w jutrzejszym podsumowaniu.

Analiza na dziś:

Z uwagi na to, że wczorajsza świeca D1 zareagowała na długoterminową linię trendu (mamy pinbar) zmieniam nastawienie na bearish. Być może będziemy jeszcze świadkami ataku na poziom psychologiczny czyli 1.4500 ale grając to co widzę mogę spokojnie dziś grać S-ki - bez względu na wynik :). Tym samym zmieniając kierunek gry poziom docelowy dla 50% pozycji określam na 1.4350 a całość domknę jeżeli ceny dotrą do 1.4285 (tu mała uwaga: ceny muszą tu dotrzeć i aby podjąć decyzję o zamknięciu muszę otrzymać sygnał zamknięcia).

To tyle jeśli chodzi o plan. Dziś zamieszczam dwa screeny - jeden z wczorajszymi pozycjami. A drugi z analizą :).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: thefear »

Witam Max

Moim skromnym zdaniem Twoje pierwsze TP jest bardzo dobrym miejscem do szukania Lki. Jest miejsce które było mocnym oporem a teraz będzie testowane jako wsparcie. Do tego okolica fibo 50.0 ruchu na H1. Jeszcze tak sobie patrze i wszystko spada a edwardowi to spadanie ciężko idzie.

Powodzenia w kontynuacji dziennika żelaznych zasad :)
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

ODPOWIEDZ