Dziennik wnuka Elliotta
- trader Max
- Stały bywalec
eur/usd
po jaką cholerę ja kombinowałem chyba mi rozum odebrało
pierwsze założenie było trafieniem w 10 rys z 06.04.2011 godz 10:52
pierwsze założenie było trafieniem w 10 rys z 06.04.2011 godz 10:52
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Mylić się jest rzeczą ludzką, ale żeby naprawdę coś spaprać - do tego potrzeba komputera."
Stwierdziłem, że nie sposób potraktować ostatniego wzrostu jako fali B. Jest za bardzo impulsywna.
Chciałbym zaproponować Wam interpretację tego co widzę na tygodniowym, dziennym i godzinnym.
Zlecenie oczekujące ustawione, jeśli zostanie aktywowane, to doczekam się drugiego wejścia w tym miesiącu
Chciałbym zaproponować Wam interpretację tego co widzę na tygodniowym, dziennym i godzinnym.
Zlecenie oczekujące ustawione, jeśli zostanie aktywowane, to doczekam się drugiego wejścia w tym miesiącu

"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger
Kris przyznam Ci się szczerze, że nie brałem tego scenariusza pod uwagę (a powinienem). Jest jak najbardziej możliwy, nawet zgrywałby się z korektą ABC z tygodniowego trwającą od lipca 2008 do czerwca 2010 r. Ja tam wciąż widziałem tylko trójkąt, ale to było grube przeoczeniekris007 pisze: równie dobrze w szerszej perspektywie może być coś takiego

Jeszcze raz dzięki Kris.
Moje zlecenie wciąż czeka na aktywację, ale niebawem będę mógł je sobie podarować.
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
Brett Steenbarger
Brett Steenbarger
- Pełnomocnik
- Pasjonat
Witam panowiem mam takie pytanie.. umiesciłem w czasówkach ale nikt chyba nie potrafił się ustosunkować wiec moze tutaj..
mianowicie
Czy korekta moze byc impulsem..?
Załóżmy ze mamy korekte wyższego rzędu na nią skałda się ruch abc, który to ruch mozna swobodnie policzyc jako pełnoprawna strukture pięciofalową 1-5abc zatem czy mozna przyjąc ze korekta jest impuslem? (zakładając ze to korekte w korekcie..)
to pierwsza hipoteza..
i druga..
idac dalej załózmy ze korekta wyzszego rzedu kończy się korektą abc nizszego(wpomnianego wyzej impulsu) i teraz czy ta korekta nizszego rzędu moze stanowic równoczesnie impuls w impulsie wyzszego rzedu?
Troche to zakrecone ale mam nadzieje ze zaznajomieni z tematem dadzą rade

mianowicie
Załóżmy ze mamy korekte wyższego rzędu na nią skałda się ruch abc, który to ruch mozna swobodnie policzyc jako pełnoprawna strukture pięciofalową 1-5abc zatem czy mozna przyjąc ze korekta jest impuslem? (zakładając ze to korekte w korekcie..)
to pierwsza hipoteza..
i druga..
idac dalej załózmy ze korekta wyzszego rzedu kończy się korektą abc nizszego(wpomnianego wyzej impulsu) i teraz czy ta korekta nizszego rzędu moze stanowic równoczesnie impuls w impulsie wyzszego rzedu?

Teria Elliotta określa fale jako ruch fraktalny, czyli w każdej fali wyższego rzędu wyróżnia się cykl fal niższego rzędu. Cały cykl składa się 8 fal. 5 fal impulsu oraz 3 fal korekty. W impulsie fale 1, 3 , 5 są falami impulsu w impulsie, natomiast w korekcie fale A i C są falami impulsu w korekcie.Pełnomocnik pisze:Witam panowiem mam takie pytanie.. umiesciłem w czasówkach ale nikt chyba nie potrafił się ustosunkować wiec moze tutaj..![]()
mianowicie
to pierwsza hipoteza..
i druga..
Jeśli analizujemy fale na wykresie miesięcznym, to ta korekta na wykresie godzinnym, czy nawet dziennym będzie miała charakter trendu krótkoterminowego, który będzie trwał kilka dni i będzie traktowany jako fale impulsu niższego rzędu. Czyli jak najbardziej korekta wyższego rzędu będzie składała się z 5 fal na wykresie o mniejszym interwale fal niższego rzędu (niższego nie o jeden stopień, czy dwa, ale więcej).
Brett Steenbarger
Brett Steenbarger
- trader Max
- Stały bywalec
eur/usd
Republikanie i Demokraci wypracowali porozumienie ws. budżetu. Brak porozumienia groził paraliżem administracji publicznej. Jako, że obawy z tym związane były przedstawiane jako jeden z czynników osłabiających dolara, to wypracowanie kompromisu może mu pomagać. Aczkolwiek nie będzie to czynnik, który mógłby doprowadzić do zdecydowane umocnienia amerykańskiej waluty.
"Mylić się jest rzeczą ludzką, ale żeby naprawdę coś spaprać - do tego potrzeba komputera."
- Pełnomocnik
- Pasjonat
Fala 1 lub A, która zaczyna się ok. 13.01. Potem mamy korektę złożoną (ja oznaczyłbym jej koniec ok. 12.03). Może to być fala 2 lub B i wydłużona 3 lub koniec C i początek fali I oraz II w dół. Na Twoim wykresie fala 4 nachodzi na 1, a taka sytuacja może mieć miejsce tylko w trójkącie.Pełnomocnik pisze:andymen rzuć okiem...
perwasza fala impulsu wyzszego rzedu..?
mam nadzieje ze czytelnie
Ta pierwsza fala jest dobrze oznaczona, ale tak jak napisałem w tym kontekście może być to również A.
Brett Steenbarger
Brett Steenbarger
- Pełnomocnik
- Pasjonat
1
Dzieki za zwrócenie uwagi na nachodzenie fal wiedzialem o tym aczkolwiek czy to jest regułą na tak zmiennym rynku jak forex?
ps tak czy inaczej jesli dobrze rozumiem ruch który własnie sie zaczyna jest impulsem w korekcje wziołem to - swing treiding...juz zamkniete ok 80 pipek - miałem nadzieje ze bedzie wiecej ale długo nie chciało wyjsc z konsolidacji...
a czy ty bierzesz tego typu ruchy czyli impulsy korekty wyzszego rzedu?
2
Rzuc jescze okiem na ten przypadek...
Mam jeszcze pyt. jakiej platformy urzywasz? to nie mt4?
Dzieki
pozdrawiam
Dzieki za zwrócenie uwagi na nachodzenie fal wiedzialem o tym aczkolwiek czy to jest regułą na tak zmiennym rynku jak forex?
ps tak czy inaczej jesli dobrze rozumiem ruch który własnie sie zaczyna jest impulsem w korekcje wziołem to - swing treiding...juz zamkniete ok 80 pipek - miałem nadzieje ze bedzie wiecej ale długo nie chciało wyjsc z konsolidacji...
a czy ty bierzesz tego typu ruchy czyli impulsy korekty wyzszego rzedu?
2
Rzuc jescze okiem na ten przypadek...
Mam jeszcze pyt. jakiej platformy urzywasz? to nie mt4?
Dzieki
pozdrawiam