Szkoła Scalpingu

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Uzywasz techniki skalpingu?

Tak
198
54%
Nie
57
15%
Zamierzam
95
26%
Nie mam potrzeby
19
5%

Liczba głosów: 369

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Mihau pisze: ale zawsze to coś.
:lol:
ogromny.
:lol:

wyjadaczy Ci u nas dostatek,
Mihau, świetny trade, mam nadzieję że kiedyś sam będę twórcą czegoś takiego :)
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: grafmax »

EUR/JPY:
Wejście 1: -6
Wejście 2 : -6

GBP/USD
Wejście 1: -6
Wejście 2: -7,6

Razem: -25,6

Żeby ktoś zarabiał ktoś musi tracić :?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

grafmax pisze:EUR/JPY:
Żeby ktoś zarabiał ktoś musi tracić :?
Luzik Grafmax
każdy z nas traci ważne aby w ostatecznym rachunku było na plus
ja też dzisiaj zaliczyłem jakieś 2 wtopy (jeszcze dużo wody upłynie zanim przestanę popełniać szkolne błędy ach ta gorąca głowa)

poniżej dwie moje ulubione zasady:
otrzymałem je od MaxRiper'a i codziennie je sobie powtarzam - pomaga

1. Jedyne co można kontrolować na rynku to ryzyko - naucz sie kontrolować ryzyko a pojawia sie pieniądze.
2. Jeśli chcesz wygrywać musisz ucinać straty tak szybko jak tylko zauważysz ze rynek porusza sie przeciwko twoim oczekiwaniom - natomiast zysk musisz pielęgnować aż do końca sprzyjającego Ci trendu (przegrani robią zupełnie na odwrót - pielęgnuję duże straty i ucinają małe zyski)

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Jeśli chcesz wygrywać musisz ucinać straty tak szybko jak tylko zauważysz ze rynek porusza sie przeciwko twoim oczekiwaniom - natomiast zysk musisz pielęgnować aż do końca sprzyjającego Ci trendu (przegrani robią zupełnie na odwrót - pielęgnuję duże straty i ucinają małe zyski)
Osobiście przyznam że z ucinaniem strat problemu nie mam ale jeżeli chodzi o puszczenie zysków to ciężko nad tym pracuję. Według mnie szybkie ucinanie zysków jest spowodowane myśleniem że zysk, na jakim jest aktualnie nasz trade, jest już nasz. Potem widzimy że zysk się zmniejsza i wydaje się nam że tracimy zysk. A tak nie jest! Aktualny zysk z transakcji to P/L po jakim zamknie sie cena po uderzeniu w SL.

Rynek zweryfikuje moje zdanie ale jeżeli wchodzimy z trendem w dokładnie przeanalizowanym miejscu (w co nie wątpie, każdy z nas wejście ma przemyślane na 1000%) to marzy mi się możlliwość wejścia w transakcje z której nie będę musiał wychodzić. Ogólnie to właśnie moment wyjścia jest tym nad czym najsilniej trzeba pracować.

btw, tu przykładamy wagę do wejścia w celu minimalizacji możliwości poniesienia straty ale to własnie wyjscie decyduje jaki zysk wyciągniemy z transakcji

A tu jeszcze mały trade z usdcad
retest trend linii z h4, trend spadkowy i restest przebitej trend linii na M15, sl 5 pips póki co zabezpieczony zysk na 30 pips
trading is waiting
--

AK

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Wyciskanie ile się da z trade było kilkakrotnie poruszane na forum
niestety nie mogę znaleźć tego :)

Wa$$kII o tym pisał w wątku PA
szczegółowo opisał to również na swoim swoim blogu

http:// i poniższy adres:
topfxsignals.com/pl/2010/12/mechanizm-rr-czyli-zysk-do-ryzyka/

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nie wiem czy to miałeś na myśli :

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 443#249443

Sam mi to wysłałeś :wink:

A co do tego sposobu. Tak jak autor pisze:
Oczywiście wydaje się, że w ten sposób odcinasz się od zysków, moim zdaniem niekoniecznie.
No właśnie mnie nie do końca to przekonuje. Sposób ten na pewno ma celu jak najszybsze zabezpieczenie przed stratą. Grając jak autor pisze około 30 pips na SL to faktycznie zanim cena te załóżmy 30 pips w naszą stronę pójdzie to trochę minie i dużo może się wydarzyć.

Natomiast precyzując swoje wejścia do 5-7 pips to nawet na małym 10 pipsowym impulsie od razu całą transkację zabezpieczam na +1. Zamknie na BE - ok, jeśli powody wejścia nie zostały zanegowane a price action wskazuje na możliwość ponownego wejścia to wchodzę po raz kolejny.

Więc zabezpieczenie jest. Potem rozgrywa się temat zarządzania otwartą pozycją i tu zamykać części na z góry ustalonym poziomie jak 2*SL może działać wręcz jak ograniczanie zysków bo cena może właśnie się rozpędzać, podczas shorta może właśnie się odbiła od przebitego krótkoterminowanego wsparcia który stał się oporem. I w tym momencie ja staram się obserwując cenę zabezpieczać transakcję w miejscach high, low, wsparć itd gdzie cena przebijając te poziomy wskazuje na popyt/podaż działający przeciw mnie. Osobiście zostawiając 10% wartości początkowego lota na dłuższy run i widząc że cena zgodnie z oczekiwaniem leci na +100 pipsów a ja wyciągam z tego tyle co na początku lotem całym 10 pipsów to cały ten wyczekany ruch traci swoją wartość.

Pewnie że jest i druga strona medalu - szybko przestawiając na be będziemy częściej wylatywać z rynku ale nic nie tracąc. A potencjał będziemy wykorzystywać w części nieporównywalnie większej niż dzieląc pozycję.
Większe ruchy niż 15-30 pips nie będą zdarzać się często i to może działać na psychikę źle. Ale mi pomaga myślenie o aktualnym stanie tradu jako o poziomie SL.

Wdzięczny za wszystkie poprawki. Nie musi wam się chcieć tych wypocin czytać ale jakoś mnie naszło...
:roll:
trading is waiting
--

AK

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: grafmax »

admkowal pisze:Według mnie szybkie ucinanie zysków jest spowodowane myśleniem że zysk, na jakim jest aktualnie nasz trade, jest już nasz. Potem widzimy że zysk się zmniejsza i wydaje się nam że tracimy zysk. A tak nie jest!
Wydrukuję, oprawię w ramkę i powieszę na ścianie.
TeXs pisze:1. Jedyne co można kontrolować na rynku to ryzyko - naucz sie kontrolować ryzyko a pojawia sie pieniądze.
2. Jeśli chcesz wygrywać musisz ucinać straty tak szybko jak tylko zauważysz ze rynek porusza sie przeciwko twoim oczekiwaniom - natomiast zysk musisz pielęgnować aż do końca sprzyjającego Ci trendu (przegrani robią zupełnie na odwrót - pielęgnuję duże straty i ucinają małe zyski)
Zasady jak najbardziej właściwe i trzeba je stosować. Ale dodałbym do niech trzecią: Naucz się interpretować zachowanie ceny.
Wydaje mi się że wszyscy którzy odnieśli sukces na FX doszli po poziomu na którym zaczęli rozumieć rynek i dzięki temu wiedzą kiedy można zagrać nawet na podwójnej stawce a kiedy lepiej odpuścić mimo że jest sygnał.

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

zasady zasadami, rynek rynkiem...
stopy co do dziesiatej czesci pipsa trafione :/
Nie wierz w trendy.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Napiszcie co dla Was jest najistotniejsze w skalpingu ?
- precyzyjne wejście ?
- dobry RR
- szybkie wyjście z pozycji (czyli mniejsze obciążenie psychiczne)
- może coś jeszcze innego

szukam klucza do sukcesu :)

wrzucam scr, wczorajszego setupu na edku (+110p)
oraz dzisiejsze wejście na franku (+70p)

powyższe trady można było jeszcze prowadzić ale niestety wysiadam psychicznie :(
(muszę nad tym popracować)

Awatar użytkownika
Mavratus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mavratus »

No dobra po długim nawalaniu na demo przyszedł ten czas, że stwierdziłem że może warto nawalać dalej na demo ale pokazać swoje wejścia do jakiejś konstruktywnej krytyki... albo coś ten deseń.

Obrazek

9p. i 3p. = skromne 12.

niestety pierwszy największy trejd nie zachował podstawowej mojej zasady 0,01 lota a 0,04...
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2011, 12:09 przez Mavratus, łącznie zmieniany 2 razy.
Uważaj jest tu dużo zadymiarzy jeśli masz tutaj swoje zdanie i umiesz, wybierać wątki na tym forum na pewno masz predyspozycje. Tylko frajerzy kłócą się kto ma większego.

ODPOWIEDZ