Mihau pisze: ale zawsze to coś.

ogromny.

wyjadaczy Ci u nas dostatek,
Mihau, świetny trade, mam nadzieję że kiedyś sam będę twórcą czegoś takiego

Luzik Grafmaxgrafmax pisze:EUR/JPY:
Żeby ktoś zarabiał ktoś musi tracić
Osobiście przyznam że z ucinaniem strat problemu nie mam ale jeżeli chodzi o puszczenie zysków to ciężko nad tym pracuję. Według mnie szybkie ucinanie zysków jest spowodowane myśleniem że zysk, na jakim jest aktualnie nasz trade, jest już nasz. Potem widzimy że zysk się zmniejsza i wydaje się nam że tracimy zysk. A tak nie jest! Aktualny zysk z transakcji to P/L po jakim zamknie sie cena po uderzeniu w SL.Jeśli chcesz wygrywać musisz ucinać straty tak szybko jak tylko zauważysz ze rynek porusza sie przeciwko twoim oczekiwaniom - natomiast zysk musisz pielęgnować aż do końca sprzyjającego Ci trendu (przegrani robią zupełnie na odwrót - pielęgnuję duże straty i ucinają małe zyski)
No właśnie mnie nie do końca to przekonuje. Sposób ten na pewno ma celu jak najszybsze zabezpieczenie przed stratą. Grając jak autor pisze około 30 pips na SL to faktycznie zanim cena te załóżmy 30 pips w naszą stronę pójdzie to trochę minie i dużo może się wydarzyć.Oczywiście wydaje się, że w ten sposób odcinasz się od zysków, moim zdaniem niekoniecznie.
Wydrukuję, oprawię w ramkę i powieszę na ścianie.admkowal pisze:Według mnie szybkie ucinanie zysków jest spowodowane myśleniem że zysk, na jakim jest aktualnie nasz trade, jest już nasz. Potem widzimy że zysk się zmniejsza i wydaje się nam że tracimy zysk. A tak nie jest!
Zasady jak najbardziej właściwe i trzeba je stosować. Ale dodałbym do niech trzecią: Naucz się interpretować zachowanie ceny.TeXs pisze:1. Jedyne co można kontrolować na rynku to ryzyko - naucz sie kontrolować ryzyko a pojawia sie pieniądze.
2. Jeśli chcesz wygrywać musisz ucinać straty tak szybko jak tylko zauważysz ze rynek porusza sie przeciwko twoim oczekiwaniom - natomiast zysk musisz pielęgnować aż do końca sprzyjającego Ci trendu (przegrani robią zupełnie na odwrót - pielęgnuję duże straty i ucinają małe zyski)