Jeszcze krótkie przemyślenie tego co robi Asmo i komentarz do ka7 odnośnie 40% w 2 miesiące.
Nie wiem jakim kapitałem Asmo gra. Ja wiem jakim ja gram
Ci wszyscy ludzie którzy myślą, że można na FX zrobić po 100% w godzinę, dzień, miesiąc... Liczy się % na plus. Dla mojego kapitału nie jestem w stanie otwierać mniejszych pozycji - dla tego mój zysk wyniósł 119%. Ale ryzyko też było spore. Obecnie jestem w stanie sobie na to pozwolić - psychicznie strata nawet 50 euro, nie jest dla mnie bolesna. Największa strata w tym miesiącu -15%, przeciętnie około -8%.
Załóżmy, że dysponujemy kapitałem nie kilka set euro, a kilkadziesiąt/kilkaset tysięcy.
Stopy zwrotu Asmo:
dla kapitału 10 000, ten miesiąc daje około 1 700 euro
dla kapitału 100 000 ten miesiąc daje około 17 000 euro.
Z takiego kapitału da się już żyć, i poświęcać głównie FX, bez pracy dodatkowej.
W przypadku mojej stopy zwrotu - (oczywiście z ryzykiem będę schodził w miarę, jak kapitał rośnie). Przy kapitale 10 000 euro, strata na jednej stransakcji 10 czy 15 % to jest 1000 - 1500 euro!! Miewam czasem 3 błędne transakcje z rzędu. Czyli z 10 000 euro, po kilku dniach mam już 5500 euro... Takie obsunięcia są nie do przyjęcia!
Z moim ryzykiem będę schodził do 3% na transakcję w przypadku tego stylu trade'owania. Depo powinienem mieć na poziomie 1000-1200 euro, aby osiągnąć ten stopień ryzyka. W przy takim kapitale, osiągnąłbym zbliżoną stopę zwrotu do Asmo...