Dziennik wnuka Elliotta

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

WEJŚCIE NR 20

Long 1,4177
SL 1,4143

TARGET 1,4380

ZYSK
cała pozycja 0 pipsów

Zamknąłem na BE, bo nie podoba mi się ta dywergencja na stochu, poza tym wejście z pały. Udzielam sobie nagany z wpisem do dzienniczka :wink:
Może podświadomie chciałem jak najszybciej zamknąć dwudziestkę wejść?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Czas na podsumowanie drugiej części składającej się z 20 wejść:

ZYSK 634 pipsy
STRATA 447 pipsów
RAZEM 187 pipsów

Jest lepiej niż poprzednio, ale wciąż nie jest dobrze. Być może teraz jest właściwy czas, żeby odpuścić sobie longa na ostatniej fali i w oczekiwaniu na shorta zastanowić się co szwankuje.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

andymen pisze: Zamknąłem na BE, bo nie podoba mi się ta dywergencja na stochu, poza tym wejście z pały. Udzielam sobie nagany z wpisem do dzienniczka :wink:
Może podświadomie chciałem jak najszybciej zamknąć dwudziestkę wejść?
Po tym co się stało cieszę się, że odpuściłem sobie ten trade. Tym bardziej, że dywergencja wciąż unosi się złowieszczo nad edkiem :wink:

EDIT: Pomyślałem sobie, że jak przypadkiem kurs spadnie poniżej 1,4145, to żeby to zrozumieć znów trzeba będzie rysować trójkąty, kwadraty, nietoperze, a później pozostanie już tylko wyimaginowany przyjaciel :lol:
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Dzisiejsze popołudnie poświęciłem na przeanalizowanie całej sekwencji, która nie ukrywam daje mi od początku w kość komplikacjami. Miotałem się do tej nie mogąc się zdecydować jak oznaczyć tą sekwencję. Przede wszystkim porównałem korekty i zniesienia w całej sekwencji i doszedłem do wniosku, że na fali C musi być trójkąt. Tu już nie ma innej możliwości. Tego jestem już pewny. Na górze mamy 2 zony, gdzie może zakończyć się cały ruch. W każdym razie w trójkącie mamy nakładanie się fali 4 na 1 oraz fala 3 może być najkrótszą. Czyli nie ma tu sposobu na żadne pewne zakończenie. Sam trójkąt może nie jest najzgrabniejszy, ale tak przynajmniej wygląda na godzinnym :wink:
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Zaczynamy numerację od nowa, kolejne 20 wejść:
WEJŚCIE NR 1

Long 1,4072
SL 1,4057

TARGET 1,4220

ZYSK:
I połowa 14 pipsów
II połowa 165 pipsów

Miałem podarować sobie już falę 5, ale przy tak niskim wejściu jest szansa, że trochę potrwa i można będzie zarobić kilka pipsów. Stop zabezpieczony, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Trójkąt na piątej fali wydaje się już prawie pewny. Wracam do niego co rusz, ale tym razem można przyjąć z dużym prawdopodobieństwem, że do ogłoszenia stóp przez ECB będziemy jeszcze jechali w górę na fali 5.

ECB podniosło wcześniej niż planowało stopy procentowe, bo tak gwałtowny wzrost można tłumaczyć tylko podniesieniem stóp :wink:

Po zamknięciu pozycji to już żadna frajda pokazywać wykres, ale ten powinien pozostać dla potomnych dla samego zobrazowania tego co się działo dzisiaj na edku.
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Target w poprzedniej pozycji zrealizowany, więc powoli przymierzam się do zajęcia pozycji krótkiej. Pewnie będzie można jeszcze trochę pociągnąć w górę, ale chcę mieć czysty umysł przed wejściem w krótką. Sama korekta po tym wzroście da możliwość zarobienia paru pipsów, a jeśli w międzyczasie fala rzekomej korekty okaże się falą impulsu na rynku niedźwiedzia, to dodatkowy argument przemawiający za tym, żeby nie szczerzyć się na szczyt.
Moim skromnym zdaniem wzrost powinien zakończyć się na 1,4300 i tam mniej więcej będę szukał okazji do shorta.
Innymi słowy do zobaczenia w szortach, choć dżinsy też mogą być :lol:

EDIT: Zapomniałem dodać, że dzisiejszy dzień był dobrym początkiem miesiąca, który pozwolił mi zarobić ponad 1,700$ :wink:
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
trader Max
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: trader Max »

andymen pisze:Target w poprzedniej pozycji zrealizowany, więc powoli przymierzam się do zajęcia pozycji krótkiej. Pewnie będzie można jeszcze trochę pociągnąć w górę, ale chcę mieć czysty umysł przed wejściem w krótką. Sama korekta po tym wzroście da możliwość zarobienia paru pipsów, a jeśli w międzyczasie fala rzekomej korekty okaże się falą impulsu na rynku niedźwiedzia, to dodatkowy argument przemawiający za tym, żeby nie szczerzyć się na szczyt.
Moim skromnym zdaniem wzrost powinien zakończyć się na 1,4300 i tam mniej więcej będę szukał okazji do shorta.

EDIT: Zapomniałem dodać, że dzisiejszy dzień był dobrym początkiem miesiąca, który pozwolił mi zarobić ponad 1,700$ :wink:
może to coś Tobie podpowie
"Mylić się jest rzeczą ludzką, ale żeby naprawdę coś spaprać - do tego potrzeba komputera."

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

trader Max pisze:
andymen pisze:Target w poprzedniej pozycji zrealizowany, więc powoli przymierzam się do zajęcia pozycji krótkiej. Pewnie będzie można jeszcze trochę pociągnąć w górę, ale chcę mieć czysty umysł przed wejściem w krótką. Sama korekta po tym wzroście da możliwość zarobienia paru pipsów, a jeśli w międzyczasie fala rzekomej korekty okaże się falą impulsu na rynku niedźwiedzia, to dodatkowy argument przemawiający za tym, żeby nie szczerzyć się na szczyt.

Dzięki za podpowiedź Max. Co do mojego zysku z wczorajszego trade'u, to był oczywiście żart prima aprilisowy :lol:

Natomiast jeśli chodzi o podpowiedź jak najbardziej możesz mieć rację. Różnimy się w analizie tylko jedną kwestią: u mnie fala 4 już jest zakończona, a u Ciebie nie. Powinienem to brać pod uwagę w alternatywnym przebiegu fal. Trudno przyjąć tu jednoznacznie którąś wersję jako tą jedyną. W czwartek mamy ogłoszenie przez ECB stóp procentowych i to moim zdaniem będzie katalizator ruchu w dół. Do czwartku jest masa czasu więc faktycznie możemy być jeszcze w korekcie (z mojego wyliczenia wynikałoby, że będziemy musieli spaść wcześniej niż w czwartek, ale kto wie, czy PKB nie spowoduje tego). Dlatego napisałem, że z przyjemnością wskoczę w korektę, która może okazać się impulsem. To co dla mnie było znamienne w piątkowym przebiegu zdarzeń, to baaaarrrdzo impulsowa fala w górę, która może jeszcze pociągnąć po małej korekcie dalej w górę w poniedziałek. Dlatego mam opór, żeby traktować ją jako falę B (być może niepotrzebnie). Dlatego jestem bardziej skłonny potraktować całą falę od góry do NFP jako 4, a całą ostatnią falę jako A:5.
Nie mogę załączyć screena, bo mam małą przerwę techniczną na platformie, ale do wieczora postaram się wrzucić.

Tak więc podsumowując jeszcze raz dziękuję Max za świetną podpowiedź i czekamy na poniedziałek 8)
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
trader Max
Stały bywalec
Stały bywalec

andymen pisze:
trader Max pisze:

Dzięki za podpowiedź Max. Co do mojego zysku z wczorajszego trade'u, to był oczywiście żart prima aprilisowy :lol:

Natomiast jeśli chodzi o podpowiedź jak najbardziej możesz mieć rację. Różnimy się w analizie tylko jedną kwestią: u mnie fala 4 już jest zakończona, a u Ciebie nie. Powinienem to brać pod uwagę w alternatywnym przebiegu fal. Trudno przyjąć tu jednoznacznie którąś wersję jako tą jedyną. W czwartek mamy ogłoszenie przez ECB stóp procentowych i to moim zdaniem będzie katalizator ruchu w dół. Do czwartku jest masa czasu więc faktycznie możemy być jeszcze w korekcie (z mojego wyliczenia wynikałoby, że będziemy musieli spaść wcześniej niż w czwartek, ale kto wie, czy PKB nie spowoduje tego). Dlatego napisałem, że z przyjemnością wskoczę w korektę, która może okazać się impulsem. To co dla mnie było znamienne w piątkowym przebiegu zdarzeń, to baaaarrrdzo impulsowa fala w górę, która może jeszcze pociągnąć po małej korekcie dalej w górę w poniedziałek. Dlatego mam opór, żeby traktować ją jako falę B (być może niepotrzebnie). Dlatego jestem bardziej skłonny potraktować całą falę od góry do NFP jako 4, a całą ostatnią falę jako A:5.
Nie mogę załączyć screena, bo mam małą przerwę techniczną na platformie, ale do wieczora postaram się wrzucić.

Tak więc podsumowując jeszcze raz dziękuję Max za świetną podpowiedź i czekamy na poniedziałek 8)
Hej
ja cały czas zastanawiam się nad szczytem fali 1 zielone ozn na razie oznaczyłem szczyt czerwona krótka kreska
"Mylić się jest rzeczą ludzką, ale żeby naprawdę coś spaprać - do tego potrzeba komputera."

Awatar użytkownika
trader Max
Stały bywalec
Stały bywalec

eur/usd

jeszcze jest jeden temat pasujący do obecnej sytuacji na rynku
możemy to potraktować jako trójkąt korekcyjny zwyżkujący

ODPOWIEDZ