trader Max pisze:andymen pisze:Target w poprzedniej pozycji zrealizowany, więc powoli przymierzam się do zajęcia pozycji krótkiej. Pewnie będzie można jeszcze trochę pociągnąć w górę, ale chcę mieć czysty umysł przed wejściem w krótką. Sama korekta po tym wzroście da możliwość zarobienia paru pipsów, a jeśli w międzyczasie fala rzekomej korekty okaże się falą impulsu na rynku niedźwiedzia, to dodatkowy argument przemawiający za tym, żeby nie szczerzyć się na szczyt.
Moim skromnym zdaniem wzrost powinien zakończyć się na 1,4300 i tam mniej więcej będę szukał okazji do shorta.
Innymi słowy do zobaczenia w szortach, choć dżinsy też mogą być
EDIT: Zapomniałem dodać, że dzisiejszy dzień był dobrym początkiem miesiąca, który pozwolił mi zarobić ponad 1,700$

może to coś Tobie podpowie
Dzięki za podpowiedź Max. Co do mojego zysku z wczorajszego trade'u, to był oczywiście żart prima aprilisowy
Natomiast jeśli chodzi o podpowiedź jak najbardziej możesz mieć rację. Różnimy się w analizie tylko jedną kwestią: u mnie fala 4 już jest zakończona, a u Ciebie nie. Powinienem to brać pod uwagę w alternatywnym przebiegu fal. Trudno przyjąć tu jednoznacznie którąś wersję jako tą jedyną. W czwartek mamy ogłoszenie przez ECB stóp procentowych i to moim zdaniem będzie katalizator ruchu w dół. Do czwartku jest masa czasu więc faktycznie możemy być jeszcze w korekcie (z mojego wyliczenia wynikałoby, że będziemy musieli spaść wcześniej niż w czwartek, ale kto wie, czy PKB nie spowoduje tego). Dlatego napisałem, że z przyjemnością wskoczę w korektę, która może okazać się impulsem. To co dla mnie było znamienne w piątkowym przebiegu zdarzeń, to baaaarrrdzo impulsowa fala w górę, która może jeszcze pociągnąć po małej korekcie dalej w górę w poniedziałek. Dlatego mam opór, żeby traktować ją jako falę B (być może niepotrzebnie). Dlatego jestem bardziej skłonny potraktować całą falę od góry do NFP jako 4, a całą ostatnią falę jako A:5.
Nie mogę załączyć screena, bo mam małą przerwę techniczną na platformie, ale do wieczora postaram się wrzucić.
Tak więc podsumowując jeszcze raz dziękuję Max za świetną podpowiedź i czekamy na poniedziałek

"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger