2 + 2 * 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

2+2*2=

8
10
12%
6
74
88%

Liczba głosów: 84

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

guccon pisze: po każdym wejściu następne mogę zrobić powiedzmy po 30 minutach a przy 3 minusach kończe trejdowanie danego dnia.
I to jedna z ważniejszych zasad na fx: trzeba ochłonąć
brawo guccon

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

+3 :568:

Wejście:
- fibo 50% ostatnich spadków
- EMA100 na M5
- EMA40 na m15
- EMA20 na H1
- mała świeczka przy największym volumenie aktualnego ruchu

Wyjście:
- na czuja bez analizy

Analiza:
Powinienem zaczekać jeszcze na potwierdzenie końca ruchu przynajmniej do przebicia fibo albo do świeczek zrobionych z nowym high przy zmniejszającym się volumenie. Wejście mogło być przynajmniej 2 pipsy wyżej. Jak zrobiłem sobie ładnie warunki na wejście tak zapomniałem o warunkach na wyjście. W zasadzie po tak ostrej jeździe w górę nie można było liczyć na identyczny ruch powrotny przez co 'zadowoliłem się' tymi 3 pipsami. Wydaje mi się że takie powroty od razu są raczej rzadkością tzn bez bujania ceną (nie liczę tutaj sytuacji w trakcie ważnych danych) dlatego generalnie jestem zadowolony z tego wejścia na plus.

Wnioski:
Przygotować warunki na wyjście - koniecznie jeszcze przed samym wejściem.

PS. Zasada '30 minut' uchroniła mnie przed minusem bo w okolicach 1.4205 zastanawiałem się nad kontynuacją ruchu w górę co by się skończyło na SL.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

I taki mały opis wejścia, na które czekałem ale zabrakło sekundy na kliknięcie w SELL.

Wejście:
- przecięcie EMA40 z EMA20 na M1
- 3 krotne odbijanie od EMA100 i kolejne próby na M1
- zrobiony nowy dołek na kablu
- końcowka ruchu w dół dla stocha na M5
- początek ruchu w dół dla stocha na m15
- świeczka w górę cofnięta do momentu otwarcia z dużym volumenem (czytam: nie pozwolili iść cenie w górę)

Wyjście:
- fibo 61 ostatniego ruchu w górę
- fibo 23 ruchu w dół dzisiejszego dnia

Ruch powinien być w okolicach od 1.4202 do 1.4195 czyli jakieś 7 pipsów - zaznaczone na screenie.

Na dzisiaj koniec. Tylko jedno wejście i tylko 3 pipsy ale na plus i znowu jestem z saldem w okolicach zera i mam jakiś plan gry.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

-4 :568:

Wejśćie:
- powrót do przebitej LT z M15
- powrót do fibo 23 spadków tego tygodnia
- kontynuacja wzrostów po małej korekcie
- wzrosty stocha na M15
- nowe górki na kablu
- nowe dołki na swissy

Wyjście:
- fibo 38 spadków tego tygodnia
- EMA100 na M15
- przecięcie EMA20 i EMA40 na H1

Analiza:
Jeśli spadki mają być kontynuowane to muszą je zrobić ze swojego poziomu a nie tego co określiła sesja azjatycka. Ładnie wyglądał ruch na kablu i swissy co widziałem także na edku.

Wnioski:
Do zgarnięcia było troszkę ponad 10 pipsów ale niestety edek nie kontynuwał tego co było widać na innych parach. Poczekał i realizuje się moje wejście już po moim SL, które nie wytrzymało. Widząc brak reakcji w realizacji zakładanego ruchu powinienem ręcznie z tego wyjść a nie czekać na SL co by dało mniejszą stratę. Nie zamknąłem ręcznie bo był jakiś ruch do góry ale nie zorientowałem się że pozostałe pary robią już korektę a ruch na edku jest z coraz mniejszym volumenem.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Jeszcze dodatkowa analiza poprzedniego wejścia:
Niby wyczułem dobrze rynek tzn nowa górka po azji aby zrobić nowy dołek spadków ale już nie wyczułem wejścia i wyjścia oraz tak na prawdę źle dobrałem wejśćie, które zakończyło się najgorzej jak mogło czyli na SL. Gdybym był mądrzejszy zamknąłbym przynajmniej na małym minusie a przy odrobinie refleksu na BE lub BE+ 1/2p. Tylko że wszedłem w trejd aby zgarnąć około 10 pipsów a przewidywałem późniejszy ruch na przynajmniej 30 pipsów, w który i tak bym nie wszedł bo mam przecież zasadę '30 minut'.

Jest tam jakieś światełko w tunelu ale jeszcze niezbyt wyraźne ...

guccon
Pasjonat
Pasjonat

+10 :568:

Wejście:
- LT dla dwóch górek z M5
- 3 świeczki-krzyżyki na M5 po gwałtownym wzroście
- początek spadku stocha na M5
- nowe dołki na kablu
- nowe górki na swissy

Wyjście:
- ostatni dołek czyli 1.4112
- ewentualnie dalej do low dnia czyli 1.4100

Analiza:
Wejście na kontynuacje trendu z dzisiejszego dnia. Dłuższą chwile cena prawie się nie zmieniała a na innych parach był już widoczny ruch. Plus dodatkowo większa aktywność przy podchodzeniu pod LT, którego chyba nie chcieli przebić. Wyjście w zależności od sytuacji na rynku w okolicach poprzednich dołków.

Wnioski:
Wejście zamknięte z ręki z racji gwałtownego spadku oraz braku zdecydowania na kontynuację spadków co było już widać na pozostałych parach i wskaźnikach. Do planowanego wyjścia zabrakło 2 pipsów ale mimo wszystko jestem zadowolony z tego wejścia.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

+8 :568:

Wejście:
- LT górek z M5
- początek spadku stocha na M15
- koniec korekty w dół na swissy
- dołki na kablu
- zwiększający się volumen przy podchodzeniu w górę cofający/trzymający cenę

Wyjście:
- poziom low wczorajszego dnia: 1.4077
- poziom odbicia po starcie azji: 1.4076
- następny poziom: dzisiejsze low czyli 1.4070

Analiza:
Dłuższą chwilę zastanawiałem się nad tym wejściem bo sygnały nie były jasne i edek nie chciał kontynuować trendu potwierdzonego już na innych parach. Widząc, że jednak cena nie przebija pewnego poziomu ustawiłem nad nim SL i dłuuuugo czekałem co się wydarzy. Zastanawiałem się w kilku miejscach nad zamknięciem ale jak brakowało do mniejszego niż zwykle SL około pół pipsa to nie było sensu. Tym bardziej, że cenie cały czas nie pozwalali iść w górę.
Zamknięte zaraz na pierwszym planowanym poziomie chociaż widać, że cana już osiągnęła drugi zakładany poziom i idzie dalej.

Wnioski:
W trakcie porannych wejść trzeba wykazać się większą cierpliwością 8)

guccon
Pasjonat
Pasjonat

+5 :568:

Wejście:
- fibo 61 spadków tego tygodnia
- LT górek na H1

Wyjście:
- złapanie 4 pipsów

Analiza:
Szybki skalpik po ostrej jeździe w górę i dotarciu do istotnych psychologicznych stopów. Oczywiście można by z tej pozycji liczyć na dłuższy ruch w dół ale nie przy SL na poziomie 4 pipsów. Moim celem było szybkie 4 pipsy i cel zrealizowałem.

Wnioski:
Po ostrych jazdach można grać w drugą stronę jeśli nie liczy się na duże zyski.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

I kolejny opis wejścia, którego nie udało mi się zrealizować.

Wejście:
- powrót do przebitego LT gwałtownego ruchu chwile wcześniej
- początek spadku stocha na M5
- kontynuacja spadku stocha na M15
- swissy w dół a edek nic sobie z tego nie robi i swissy gotowy do ruchu w górę
- kabel powoli w dół na nowe dołki
- dwie ładne świeczki na M5 i odpowiedni volumen przy cofaniu ceny

Wyjście:
- powrót do fibo 61 spadków tego tygodnia

Analiza:
W momencie gdy planowałem wejście akurat chwilę nie miałem otwartego wykresu a wykonali zjazd zbyt szybko abym w niego jeszcze wskoczył. Trejd planowany był w okolicach od 1.4194 do 1.4174 czyli 20 pipsów więc miałbym rekord bo jak na razie największa zdobycz to 12p. Może następnym razem 8)

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

swissy

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Co to jest swissy?
Ogólnie popieram patrzenie na korelacje.

ODPOWIEDZ