7LS part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
RobertFx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: RobertFx »

Witaj Mirek oraz inni koledzy,
ja tylko "lurkuję", ale moje trzy grosze:
Jest taki gość, dawny trajder i ekonomista Nassim Taleb. Stworzył on teorie "Black Swan" czyli czarnego łabędzia. Jest to teoria która podważa wszelkie "riskmanagementy" i inne ocenianie ryzyka. Otóż co jakiś czas pojawia się sytuacja nieprzewidziana która wywraca do góry nogami wszelkie spekulacje i prognozy i tak na prawdę nikt nie ma wpływu na przewidzenie tego. Jedna jego książka jest po polsku i nazywa się "Ślepy traf" - tam znajdziecie podwaliny tej teorii. Polecam. Reszta jest po angielsku do znalezienia w sieci.
pozdrawiam
Robert
Trąd jest twoim przyjacielem...

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: <kerimb> »

No to araby, muzulmany sie za nas wezma. Moje pytanie co tam robi Francja juz nie aktualne. Sarkozy wmanewrowal Obame i czyzby rozpetal wojenke krzyzowcow? Mam nadzieje ze sie okaze ze nie oszukali Ligi Arabskiej. Jesli tak to cienko to widze.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

<kerimb> I tak wisienkę z tortu zabiera standardowo USA, a że zbyt często wszędzie gdzie pachnie ropą wpierniczają nosa, było by nietaktem afiszować się znowu przywództwem, i tak już gdzieś czytałem w wiadomościach, ze USA steruje operacją więc co to za przykrywka? :lol:
Ehhh jaka ta biedna ameryka uzależniona od ropy, ciekawe co zrobią za XX lat jak się skończą światowe zapasy :lol: Dał bym wszystko żeby to zobaczyć, jak te biedaki upadają, gdyby nie rozliczanie za ropę w $ dawno by dupy wycierali dolarem :D

Bawi mnie mnie też jedno mieli zrobić tylko zakaz lotów, a robią bombardowanie? teraz tylko czekać, i patrzyć jak wojaków wysyłają. Donka już prosili o "stabilizowanie" szukają frajerów do pilnowania im ropki :lol: Dobrze że mamy niebawem wybory, to donek sie nie zgodził, no bo trzeba sie do koryta znowu dostac :lol: Z resztą, na wojnę trzeba mieć z czym iśc, a my co na miotłach latać będziemy? Bo f16 są w gorszym stanie niż nasze iskry :lol:
To, że wkroczą tam militarnie jest kwestią czasu, ciekawe kto zrobi to pierwszy.

http://www.tvn24.pl/12691,1696419,0,1,c ... omosc.html

Nawet kura nie ogarnia jak ludzie co się dzieje :lol:
Podpowiem kurko, to niszczenie asortymentu wojskowego, zęby Libia jak się zorientuje nie wiedziała czym się bronic, kamieniami czy drągi strugać :lol:

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

RobertFx pisze:Witaj Mirek oraz inni koledzy,
ja tylko "lurkuję", ale moje trzy grosze:
Jest taki gość, dawny trajder i ekonomista Nassim Taleb. Stworzył on teorie "Black Swan" czyli czarnego łabędzia. Jest to teoria która podważa wszelkie "riskmanagementy" i inne ocenianie ryzyka. Otóż co jakiś czas pojawia się sytuacja nieprzewidziana która wywraca do góry nogami wszelkie spekulacje i prognozy i tak na prawdę nikt nie ma wpływu na przewidzenie tego. Jedna jego książka jest po polsku i nazywa się "Ślepy traf" - tam znajdziecie podwaliny tej teorii. Polecam. Reszta jest po angielsku do znalezienia w sieci.
pozdrawiam
Robert
Brylują razem z Roubinim i Celente jako prorocy zagłady.

MM jest po to, żeby zabezpieczyć cie, kiedy pozycja pojdzie nawet o213214 pipsow przeciwko tobie.

Nassim nie krytykuje „risk managmentu” mam wrażenie, ale nabija sie z prognozowania przyszłości zakładając większą dozę prawdopodobieństwa i losowości wypadków, niż nam sie wydaje. Nie ma to za bardzo przełożenia na trading, gdzie wszystko jest kontrolowane stopem tym nie mniej słusznie zauważa, ze wszystkie analizy można sobie w buty wsadzić.
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

Istnieje prawdopodobienstwo ze mozesz miec racje <kerimb>

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 652#291652

Happy trading :)
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: <kerimb> »

A gdybyśmy postawili sobie za cel +750 pipsów miesięcznie?

I tak 750 * 1 locisz (najbidniej) = 750 * 10 * 2,8 USD/PLN = 21 000,00 PLN (miesiąc)

I tak 750 * 0,1 locisza (wersja tzw. studencka i licealna) = 750 * 2,8 USD/PLN= 2 100,00 PLN (miesiąc)

I tak 750 / 20 (średnio dni handlu w miesiącu) = 37,5 pipsa (dzień) ...

Kto za? :mrgreen:

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: thefear »

Jestem za. Wybieram opcję studencką :P
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

<kerimb> pisze:A gdybyśmy postawili sobie za cel +750 pipsów miesięcznie?
Stawianie sobie celów w życiu jest bardzo ważne ale... czy rynek pozwoli je zrealizować? :)

Awatar użytkownika
pan_martino
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pan_martino »

<kerimb> pisze:A gdybyśmy postawili sobie za cel +750 pipsów miesięcznie?

I tak 750 * 1 locisz (najbidniej) = 750 * 10 * 2,8 USD/PLN = 21 000,00 PLN (miesiąc)

I tak 750 * 0,1 locisza (wersja tzw. studencka i licealna) = 750 * 2,8 USD/PLN= 2 100,00 PLN (miesiąc)

I tak 750 / 20 (średnio dni handlu w miesiącu) = 37,5 pipsa (dzień) ...

Kto za? :mrgreen:
Juz nie raz to przerabialem, o ile ostatnio listopad grudzien i jeszcze troche styczen dawal pipsiory o tyle luty zaczal je odbierac i plan nie doszedl do skutku.

Awatar użytkownika
Moritz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Moritz »

wygląda to bardzo ładnie pytanie tylko czy realne....

niby tylko 38 pestek dziennie...ale różnie z tym bywa...:(

Zablokowany