Każda z giełd posiada swoją siedzibę. Patrząc na budynki Amerykańskich giełd widzimy, że mamy doczynienia z czymś konkretnym. Dostrzegamy, że to nie przelewki a prawdziwe instytucje finansowe na których ścieramy się z innymi inteligentnymi, przebiegłymi i wykształconymi na najlepszych uczelniach finansowych świata inwestorami. Dla których ta dziedzina to pasja, i poświęcają jej wiele czasu i energii. To składania do myślenia o inwestycji giełdowej jako o czymś poważnym. Do tego po prostu trzeba się przygotować i wszytko przemyśleć. Forex na swoje nieszczęście nie posiada majestatycznej siedziby. Jednak oprócz tego nie różni się niczym pod względem trudności od innych rynków.
Dopuściłem się małego przekłamania, ponieważ ogromna dźwignia stosowana zupełnie bezmyślnie przez graczy (nie nazywam ich inwestorami) czyni inwestycje forexowe bardzo wymagającymi. Moment wejścia, wyjścia, zarządzanie kapitałem itp musi być opanowane jak najlepiej to możliwe aby odnieść sukces.
Celem tego tekstu jest być może po raz kolejny powtórzenie tej samej prawdy: Jeśli chcesz odnieść sukces na rynku walutowym musisz potraktować to jako ciężkie wyzwanie na lata. Nie daj się zwieźć grupie która stawia sobie za cel zamazywanie obrazu rynku, ponieważ to Oni na tym właśnie zarabiają. Żerują na różowych okularach które sami Ci zakładają. To Oni mają w kieszeni twoje utracone depozyty. Inwestycje wymagają maksymalnie profesjonalnego podejścia do tematu. A Rynek Walutowy dodatkowo kilku innych umiejętności ze względu na swoją specyfikę. Ponieważ nie podoba mi się okłamywanie ludzi aby następnie wyciągnąć rękę po ich pieniądze dziele się swoim doświadczeniem z GPW i Rynku Walutowego. Brzydzę się fałszem obłudą i dwulicowością szczególnie gdy służy to do zabicia ambicji osób poszukujących czegoś nowego. Takie osoby uważam za ludzi wyjątkowo ambitnych. Dlatego staram się działać tak by intencje poszczególnych grup były znane a wszytko stanie jasne.
Nie uważam, że wiem wiele ale jeśli coś wydaje mi się sensowne dziele się tym. Nikogo nie zmuszam też to stosowania moich porad. Pozdrawiam Was serdecznie i powodzenia w Ciężkiej pracy. Inwestowanie uważam za jedno z najtrudniejszych zajęć. Ciekaw jestem waszego zdania na ten temat. Podzielcie się co myślicie.