Dziennik wnuka Elliotta

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

W międzyczasie pokusiłem się o małą próbę interpretacji fal na EUR/USD. Wieczorem będę miał możliwość porównania tego z analizą Jammiego, a tymczasem pod tym linkiem znajdziecie wczorajszą analizę http://www.dailyfx.com/forex_market_new ... /#myAnchor
Wydaje się, że jesteśmy w 5:C fali korekty. Jak na razie można zauważyć pewnie będzie to wydłużona fala. Ciężko tu wyrokować, czy dotrze do górnej krawędzi trójkąta, pewnie nie, ale tradycyjnie zobaczymy niebawem. Gdybym miał wyrokować to oceniam to co mamy w tej chwili na (v'):(iii):iii:5:C. Proponuję zerknąć na wykres w celu łatwiejszej identyfikacji sekwencji :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
pmleczko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pmleczko »

Na tym etapie to nie ma za dużo możliwości. Przyjmujemy że to jakaś tam fala, dla mnie jest to fala a fali c dużej fali B na weekly i patrząc na obecny wzrost w niej, mamy albo tak jak narysowałeś falę pędzącą jako korektę czyli falę 2, lub też 12 12 czego nie zaznaczyłeś. Natomiast nie rozumiem oznaczeń niebieskich.

Edit : piszę o EU

andymen pisze:To, co jest tu bez dwóch zdań najistotniejsze w przypadku Piotra, to na pewno wieloletnie doświadczenie (do 7 lat zostało mi już tylko 6 lat i 3 miesiące Very Happy ).
To było 4 lata temu :)

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

pmleczko pisze:Na tym etapie to nie ma za dużo możliwości. Przyjmujemy że to jakaś tam fala, dla mnie jest to fala a fali c dużej fali B na weekly i patrząc na obecny wzrost w niej, mamy albo tak jak narysowałeś falę pędzącą jako korektę czyli falę 2, lub też 12 12 czego nie zaznaczyłeś. Natomiast nie rozumiem oznaczeń niebieskich.

Edit : piszę o EU
Zamieściłem w załączniku wykres tygodniowy. Zgadzam się z Twoimi oznaczeniami, choć na początku miałem nadzieję na falę I i II zamiast A i B. Natomiast co do niebieskich oznaczeń na godzinnym, to z racji trójkąta w fali C powinienem je oznaczyć ABCDE (jak miałem wcześniej), ale żeby mi się nie myliły z ABC oznaczyłem je 12345 jak w trójkącie na fali 5. Być może wyłapiesz jakieś nieścisłości, to będę wdzięczny za komentarz.
pmleczko pisze:
andymen pisze:To, co jest tu bez dwóch zdań najistotniejsze w przypadku Piotra, to na pewno wieloletnie doświadczenie (do 7 lat zostało mi już tylko 6 lat i 3 miesiące Very Happy ).
To było 4 lata temu :)

No to mnie pocieszyłeś :lol:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Przede wszystkim dojrzałem do podjęcia decyzji o graniu do odwołania tylko i wyłącznie na EUR/USD. Dzięki Yankee za sugestię :wink:

Druga kwestia po zamknięciu longa czekam na wejście i wydaje mi się, że wciąż mamy korektę fali (iv) na wydłużonej fali iii. Czekam na zejście kursu do 1,4130, co powinno ładnie zakończyć trójkąt, ale mam też obawy o trochę płytką korektę (liczyłem, że mimo wszystko zaliczy 38% Fibbonacciego).
Być może przegapię dzięki temu wejście w longa na ostatnią falę (v), ale nie ma chyba nad czym rozpaczać, bo za dużo tego ruchu w górę już nie zostało. Jeśli porządek fal jest prawidłowy, to po krótkim wybiciu powinna pojawić się korekta na fali iv.

W kolejnym poście zobowiązuję się do policzenia pomyłek w tej analizie, ale bardziej mam nadzieję na potwierdzenie i zarobienie kilku pipsów :lol:

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

W poprzednim poście zapowiadałem ocenę mojej poprzedniej analizy
andymen pisze: (...)po zamknięciu longa czekam na wejście i wydaje mi się, że wciąż mamy korektę fali (iv) na wydłużonej fali iii. Czekam na zejście kursu do 1,4130, co powinno ładnie zakończyć trójkąt, ale mam też obawy o trochę płytką korektę (liczyłem, że mimo wszystko zaliczy 38% Fibbonacciego).
Być może przegapię dzięki temu wejście w longa na ostatnią falę (v), ale nie ma chyba nad czym rozpaczać, bo za dużo tego ruchu w górę już nie zostało. Jeśli porządek fal jest prawidłowy, to po krótkim wybiciu powinna pojawić się korekta na fali iv.
W tej chwili można już z całą pewnością napisać, że nie była to korekta w trójkącie tak jak mylnie sądziłem, a złożona abc. Jak na razie można przyjąć zakończenie fali (v), która kończy również falę iii na poziomie 1,4230 (choć potwierdzenie będziemy mieli po zejściu poniżej 1,4137). Nie żałuję, że nie wszedłem w longa, bo jej długość oferowałaby marne RR.
Zgodnie z regułą zmienności w fali iv powinna pojawić się korekta prosta typu zygzak, ale w kalendarzu na jutro nie widać katalizatorów takiego ruchu, więc stoi ona pod wielkim znakiem zapytania. Zgodnie z tym co pokazuje SSI (załączam zrzut) można nieśmiało sugerować falę v o długości zbliżonej do pierwszej (tym bardziej, gdyby pojawił się zygzak). Oczywiście skoro fala iii była wydłużona, to mało prawdopodobne jest wydłużenie piątki, ale jeśli SSI wzrośnie procentowo na shortach, to wszystko jest możliwe.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 10

short 1,4226
SL 1,4248

TARGET 1,4100

ZYSK:
I połowa 29 pipsów
II połowa 33 pipsy

Po drodze dorzuciłem jeszcze jedną pozycję:
short 1,4194
SL 1,4213
ZYSK -21 pipsów
Wartość drugiej pozycji stanowiła połowę pierwszej, więc liczę ją pojedynczo.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

pmleczko pisze:(...) mamy albo tak jak narysowałeś falę pędzącą jako korektę czyli falę 2, lub też 12 12 czego nie zaznaczyłeś.
Dopiero wczoraj wieczorem dotarło do mnie gdzie Piotr widział 12 12. W załączeniu wersja poprawiona.

Dołączam również analizę obecnej sytuacji na wykresie 15 min.
Wczoraj miałem nadzieję na zygzaka, który faktycznie się pojawił, ale wydaje mi się, że jest to dopiero fala A całej korekty. Po uwzględnieniu dodatkowego wydłużenia fali iii (na poprawionym wykresie) korekta fali ii nie jest już korektą złożoną, czyli stosując regułę zmienności, korekta złożona powinna mieć miejsce właśnie teraz. Poza tym wciąż jest ona bardzo płytka i zaczyna się trójką. Dwa istotne argumenty za korektą złożoną.
Oczywiście dopuszczam możliwość kształtowania się 123, tylko zejście poniżej 1,4150 potwierdzi nam korektę złożoną i w granicach 1,4100-1,4130 powinno dać sygnał do longa chyba na ostatnią sekwencję 12345.
Podsumowując bardziej prawdopodobną opcją jest korekta złożona, ale jak mówi stare przysłowie tradera "nigdy nie mów nigdy" :lol:

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 11

Long 1,4118
SL 1,4097

TARGET 1,4240

Tym razem wejście na 15M, to jest ostatnia sekwencja fal, więc nie chcę tracić dodatkowych pipsów na sygnał z godzinnego.

ZYSK
I połowa 38 pipsów
II połowa - 8 pipsów

Zejście poniżej 1,4103 neguje początek fali 5 i oznacza kontynuację korekty. Ewentualne wejście w longa niżej na poziomie 1,4050-1,4060.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

W sumie jesteśmy teraz w sesji amerykańskiej, ale analiza bez zmian. Mamy teraz najprawdopodobniej falę c:C, która powinna zakończyć korektę. Mam nadzieję, że z przebiegu fal nikt z Was nie wchodził w longa po zanegowaniu fali i. Jeśli będę wchodził w longa to na poziomie 1,4060-1,4040. Poziom 1,4038 jest poziomem wsparcia, ale wydaje mi się, że kurs tam nie dojdzie. A co Wy o tym myślicie? Uwagi i komentarze mile widziane :wink:

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 12

Long 1,4072
SL 1,4035

TARGET 1,4240

ZYSK:
I połowa 47 pipsów
II połowa czeka

Stop przesunięty pod Swing Low na poziom 1,4053 - nie ma potrzeby trzymać go niżej.
Jakość analizy chyba troszkę się poprawiła, bo:
Jeśli będę wchodził w longa to na poziomie 1,4060-1,4040. Poziom 1,4038 jest poziomem wsparcia, ale wydaje mi się, że kurs tam nie dojdzie.

ODPOWIEDZ