PA & HT

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

No to trochę się działo dzisiaj. W sumie najgorszy dzień od kiedy zacząłem prowadzić dziennik, chociaż mogło być gorzej :) Ale po kolei.

1. GBP/CHF tak jak wcześniej pisałem zaliczony SL -72 pipsy. Tutaj znowu dylemat czy dobrze czy źle się zachowałem. Tak jak pisałem wczoraj, że będę trzymał się planu, więc trzymałem się i wycięło na SL. Mogłem tak jak wcześniej przesunąć na BE i wyszedłbym na zero z tego zagrania (jeżeli wczoraj bym zamknął to minimum byłoby +30, przy cenie zamknięcia D1). Jednak dla mnie ostatnio bardzo ciężko podejmować decyzję czy po dniu przesuwać na BE czy trzymać się sztywno planu, nad tym muszę pracować (tylko jak?). Ważna jest dla mnie ochrona kapitału, więc jeżeli rynek jest taki trochę niepewny jak ostatnio to raczej będę skłaniał się przesuwać na BE.

2. Jak byłem już w plecy to przeglądając wykresy zobaczyłem fajną formację HT na parze EUR/CHF oczywiście z niej skorzystałem i wpadło +75 pipsów, wejście 1.2750, wyjście 1.2825 (miałem TP na 1.2845 ale wyszedłem z ręki). Formacja pokazana na rysunku.

3. Trzecie wejście dzisiaj to USD/CHF poprzez ZO z poziomu 0.9210, tutaj został zaliczony SL na poziomie 0.9160. Chyba formacja nie była do końca perfekcyjna stąd raczej wpadka, trochę duża ale z drugiej strony cały czas sam się uczę HT. Wszedłem po raz kolejny w longa trochę późno, bo po cenie 0.9167, TP= 0.9225, SL = jeszcze nie ustawiłem ale będzie trochę pod 0.9200.
Tutaj do końca nie wiem jaka formacja wyszła, bo 0.9153 według mnie była formacja kraba D=2.24 BC oraz blisko jest D=1.618XA, z drugiej strony blisko jest również formacja motyla gdyż D=2.618 BC oraz D=1.618 XA. Stąd też również wynika większy SL trochę poniżej D=2.618BC z formacji motyla. Wszystko widać na rysunku.

Podsumowując dzisiejszy dzień to -47 pipsów, mogło być jeszcze 10 mniej bo niepotrzebnie przesunąłem SL na USD/CHF o 10 punktów jak nie szło po mojej myśli :( Zaraz napiszę w oddzielnym poście jeszcze jedną sprawę :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Czerwinek,

jak widać, granie na zwyżkę dolara wobec fraka póki co jest zadaniem karkołomnym.. :oops:

Dzień przywitałem 7 % wyczyszczeniem konta , bo w nocy ze zlecenia jednocześnie kupiłem, jak sprzedałem (zaliczyłem stopa) na index FK100.. Grałem na pro-wzrostową formację motyla, ale wiadomo , co się stało dzisiaj na rynkach...

Po pracy swoim zwyczajem skalpowałem i odrobiłem większość, a pod koniec sesji trafił mi się smaczek, bo wyłapałem gartleya na DJ, ale swoim zwyczajem zbyt szybko zrealizowałem zysk..

Swoją drogą, to co się dzieje w Japonii to jakiś koszmar.. efekt domina..

Właściwie nie chce mi się grać, lubię grę techniczną, a nie grę w oparciu o jakieś niuanse związane z dyskontowaniem ludzkiej tragedii.. Jestem spekulantem (co zaszczytu mi nie przynosi, ale nie jest szczytem zła) , ale nie chcę być cmentarną hieną..

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Pierw mam pytanko dla zaawansowanych użytkowników. Często widzę jak ktoś pokazuje swoje wejścia z historii i zaznaczone to jest takimi pogrubionymi strzałkami. Jak można takie coś zrobić? Czy oni ręcznie te strzałki rysują czy w AM jest możliwość aby taki wejścia same się wygenerowały?

Propozycja formacji HT motyla na parze EUR/AUD. Lubię jak fibo 1.618 zgrywa się z 2.618, myślę, że jak cen dojdzie do punktu 1.4210 to jest duża szansa na fajny setup. Oczywiście ja już mam ustawione ZO na 1.4210
Obrazek

Teraz pytanie do doświadczonych graczy. Przykłady na parze AUD/CHF i EUR/AUD. Na tych parach dzisiaj przebite zostały poziomy S/R i potem cena fajnie leciała w dół/górę. Co sądzicie o wejściach po przebiciu poziomu S/R? Czy lepiej czekać na retest ponowny tego poziomu i dopiero wchodzić? Może okazać się, że to fałszywe przebicie i wówczas byłby pewnie SL. Co możecie poradzić na ten temat bo często widzę, że jak cena przebije ważny poziom S/R to potem fajnie lecie i można spokojnie ugrać koło 200 pipsów. Tylko nie wiem czy ktoś gra w ten sposób? Z drugiej strony wielu ludzie musi grać w ten sposób skoro cena nabrała takiego przyspieszenia po przełamaniu poziomów S/R. Mógłby ktoś wypowiedzieć się na temat takich zagrań.
Obrazek
Obrazek

Czy ktoś może podpowiedzieć dlaczego zdjęcia nie są wyświetlane bezpośrednio, wydaje mi się, że poprawnie wrzuciłem link i między poprawne znaczniki.

Problem już rozwiązany ze zdjęciami
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, 08:15 przez czerwinek, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
kupidyn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kupidyn »

jednak lipa, u mnie też te obrazki nie śmigają

baski
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: baski »

czerwinek to ja podrzucę twoje wykresy:

zaktualizowane:)

fajnie wszystko robisz, chętnie czytam twój dziennik codziennie:)
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, 22:05 przez baski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

dzięki baski :)

Widzę, że zmieniłeś ścieżkę do zdjęć, nie wiem czemu tak jest ale trzeba dodać do ścieżki images i usunąć na końcu html.

Zmienię swój post bo może komuś lepiej się czytać jak zdjęcia są bezpośrednio pod tekestem, jeszcze raz dzięki za pomoc :)

kupidyn również dzięki za chęć pomocy, no niestety tam gdzie wrzucam zdjęcia jest link generowany z html (jako strona) a nie z końcówką gif stąd te problemy były, na przyszłość już będę wiedział jak zmienić ręcznie miejsce docelowe zdjęcia

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

Chlopy! Nie Overtadowac !

Tsunami sie skończyło w Japoni ale na rynkach trwa w najlepsze. Trzeba wiedzieć kiedy trzymać sie z daleka.

Nie rzucać sie na wszystko, bo w takich warunkach można łatwo skończyć z ręką w nocniku.

http://img14.imageshack.us/img14/3033/40467190.jpg
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

asmodeus8 pisze:Chlopy! Nie Overtadowac !
asmodeus8 pisze:Trzeba wiedzieć kiedy trzymać sie z daleka.
No wlasnie. Powrot do wybrednosci wskazany :lol: . Zdecydowana wiekszosc z nas ma skłonnosci do overtradingu co jest jednym z głównych powodów niepowodzeń.

Sam solidnie oberwałem na pszenicy. Shaking na rynkach trwa w najlepsze. Słabi gracze (albo z mniejszym kapitatałem) wylatują z pozycji. Remedium na to to trzymac sie z daleka az sie uspokoi albo grac bardzo mała pozycją z SL-em I TP-em dostosowanym do bieżacej sytuacji rynkowej.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

asmodeus8 pisze:Tsunami sie skończyło w Japoni ale na rynkach trwa w najlepsze. Trzeba wiedzieć kiedy trzymać sie z daleka.
Nie gram na parach z JPY jednak jak widać trzeba trzymać się daleko i od innych również par :) Ale podstawa to mieć SL na który można sobie pozwolić i powinno być OK.

Aktualnie wywaliło mnie z USD/CHF na BE+3, tak jak wczoraj pisałem rynek mocno się waha i ważne jest zabezpieczenie dosyć szybkie kapitału jeżeli chodzi o mnie stąd wycięło mnie. Ciekawe czy dojdzie to moje pierwszego TP 0.9215
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

NZD_USD

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Obserwuję tą parę.
Ewentualne zejście w okolice 0,7180 otworzyłoby drogę do realizacji formacji gartleya na wykresie dziennym.

ODPOWIEDZ