PA & HT

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

czerwinek pisze:zamknąłem CAD/JPY po 84.00 lubie takie wejścia, całkowity zysk +105 pipsów
wyszło 100 pipek, spread :(
asmodeus8 pisze:No eleganko !
:)

Krótkie podsumowanie tygodnia. W tym tygodniu większość moich wejść było z PA ale fajny zysk dała też HT z EUR/USD. Najważniejsze, że 3 tydzień z rzędu na plusie, mogłoby być jeszcze lepiej no ale mam nadzieję, że utrzymam przez najbliższy czas skuteczność to było by to co misie lubią najbardziej. Zadowolony jestem również z tego, że praktycznie całkowicie sam podejmuję decyzję o wejściach a nie jak to kiedyś było sugerowałem się 1000 innych zdań. Dodatkowo widzę, że czasem pokrywają się moje wejścia z wrzuconymi w wątku Asmo, który systematycznie przeglądam i to też jest powód do zadowolenia :) Wiele moich zagrań pozostawia wiele do życzenia zwłaszcza przestawianie na BE, mimo, że to jest demo staram się grać jak real. Mógłbym nie przestawiać na BE i w sumie większość tradów by była z TP a nie BE ale jak pisałem staram się jak najbardziej na real zachowywać. OK, poniżej podsumowanie wejść z tego tygodnia:
nzd/usd 31
gbp/chf -20 ( to wielkie nie porozumienie, jak do tej pory nie wiem dlaczego ale chyba przez kaca :), miałem wejście 1.5045 i TP 1.4900, jak widać dzisiaj by było już +150 jak nie lepiej, jednak cieszy po raz kolejny dobra analiza ale już gorsze wykonanie)
eur/usd 110
eur/jpy 3
eur/jpy 24
cad/jpy 100
Razem podsumowując daje to +248, jak narazie najlepszy tydzień.
Za tydzień podsumuję cały miesiąc.

Pozdrawiam
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

Moje żółwie :D

Pisze jak najszybciej, ale mam na myśli jeżeli techniczne warunki na to pozwolą.

Np: cena znajdzie na S/R po naszym wejsciu. W początkowej fazie lepiej oddaje to słowo "Redukcja" stopa.

tez sie ostatnio dałem nabrać na szybkiego stopa na GBP/JPY. Koncept słuszny ale trzeba uważać na praktykę. najważniejsze ze prawie miesiąc do przodu.

Ok, proszę cie teraz o jedno:

Jeszcze 2 miesiące na demo, jeżeli nadal bedzie tak samo, lec i zakładaj konto reall. W ciągu tych 2 miesięcy oszczędzaj na depo :) I witamy w drugim etapie
Happy trading : )
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Czerwinek,

jeżeli się zgodzisz będę dawał na twoim wątku także swoje podsumowania.
Jeżeli sobie tego nie życzysz, daj znać..- zmienię posta na jakiś wykres:)
Dlaczego o to proszę?
Bo jakoś tak myślę, że obaj znajdujemy się w podobnym momencie drogi na forexie i nie widzę potrzeby przesadnego mnożenia wątków.. , choć oczywiście twoje wyniki i moje to zupełnie inna bajka - oczywiście plus na twoją stronę. :oops:

Tydzień marzec 7-11.. (gram w realu) (demo tylko podręczne)

a) 2 Kraby - na USD_CHF oraz USD_PL.
Oba przewidziane z dużą dokładnością, oba zagrane, oba emocjonalnie zamknięte z "ręki" na BE. 1 pip zysku, :twisted:
b) 1 bat AUD_USD zagrany głównie z powodu sugestii forumowej, ale na własną odpowiedzialność. Zagranie bez głębszej analizy, dyktowane rządzą zysku. 2 kontrakty, z małym 24 pip-stopem. Oba stopy zrealizowane, strata 48 pipów. Na AUD_USD zrealizował się dzień później duży Gartley.
c) skalping w trendzie spadkowym (gra na odbicie) na cac40, dax, fk100. 65 pipów zysku.

Krytyczne uwagi (innych nie przewiduję) doświadczonych graczy mile widziane.

Ogólnie tydzień pełen sprzecznych zachowań, ale nie pozbawiony trafnych analiz - 18 pipów zysku.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, 00:13 przez zbyszek_w, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

asmodeus8 pisze:Jeszcze 2 miesiące na demo, jeżeli nadal bedzie tak samo, lec i zakładaj konto reall. W ciągu tych 2 miesięcy oszczędzaj na depo I witamy w drugim etapie
:) no taki mam zamiar :) ciekawe jak wyjdzie w rzeczywistości, ostatnio idzie w dobrym kierunku wszystko tak mi się wydaje, więc każdy tydzień mam nadzieję, że będzie mnie umacniał tak jak te poprzednie

zbyszek_w pisze:jeżeli się zgodzisz będę dawał na twoim wątku także swoje podsumowania.
Jeżeli sobie tego nie życzysz, daj znać..- zmienię posta na jakiś wykres:)
Nie ma problemu, możesz wrzucać swoje podsumowania oraz jak najwięcej swoich wejść. Chciałbym aby jak najwięcej osób wrzucało swoje wejścia i nawet podsumowania jeżeli gra przy pomocy PA lub HT. Ja tylko założyłęm wątek ale każdy oczywiście najlepiej jakby się udzielał z tych dwóch strategi :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Tak jak pisałem kiedyś wcześniej, że nie mam czasu często na formacje HT, wymagają one więcej czasu na analizę zwłaszcza jeżeli przegląda się większość par i 3 interwały czasowe ale za to pozwalają wchodzić w rynek z dosyć wąskim SL. Dzisiaj chwilkę miałem i przedstawiam dwie propozycje. Może jutro uda mi się wrzucić analizę sytuacji dla PA, bo mam kilka przemyśleń, więc jak jutro jeszcze spojrzę na możliwe zagrania i zobaczę, że w głowie mi się nic nie zmieniło to przedstawię te wejścia.

Poniżej dwie formacje HT:
1. EUR/GBP - formacja motyla na D1 jednak wcześniej ważny opór jeżeli go przebiję to na pewno ustawiam ZO w punkcie D a i dodatkowo być może po przebiciu oporu i reteście S/R wejdę w "krótkiego" longa do punktu D.
P.S. Tak z innej beczki to niezły tekst: krótkiego longa :)

2. EUR/CHF - formacja Gartleya na D1, jeżeli cena przebije poziom 1.3000 to również ustawiam ZO w okoliach 1.3100.

Dodatkowe wnioski są takie, że na dwóch parach wychodzi mi, że EUR w najbliższym czasie może rosnąć stąd też pomysł na to aby wejść w longa na EUR/USD tak na około 100 punktów do poziomu 1.4000. Ale to narazie spekulacje :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nie zdążyłem wczoraj nic już z analizy wrzucić, teraz też za bardzo nie mam czasu na zrzuty ekranowe z wejść ale aktualnie jestem w tradzie:
1. GBP/USD
wejście po 1.6093 (SL=1.600, TP = 1.6140) R:R tragiczny ale liczę na szybkie TP choć narazie się nie zapowiada. Dodatkowo miałem ZO na poziomie 1.6025 ale zabrakło 1 pipsa do realizacji, aktualnie już anulowane to zlecenie.

2. GBP/CHF wejście po 1.4912, SL=1.4840, TP=1.5090, zobaczymy.

Oprócz tego ma ZO na formacja HT ze zrzutów wcześniejszych

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

USD_CHF

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Ciekawa sytuacja może nastąpić, jeżeli kurs USD/CHF zejdzie w okolice 0,9200.
Wtedy byłaby szansa na formację motyla oraz podwójne dno.
Dałem zlecenie na 0,9206, stop 0,9180. Zobaczymy.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Zbyszek jeżeli chodzi o motyla na USD/CHF to analizując wykres również ustawiam ZO na poziomie 0.9210, SL trochę poniżej fibo 1.27 czyli 0.9170. Nie jest to idealny motyl gdyż trochę od siebie są 1.27 i 1.618 przez to trzeba trochę większy SL ustawić. Ale poziom wsparcia bardzo fajny więc jestem jak najbardziej za tym setupem.

Krótka analiza moich dzisiejszych zagrań. Jak zwykle w poniedziałek dałem ciała po raz kolejny.

GBP/USD zbyt szybko przestawiłem na BE cena minimalnie zabrało moje BE i poszła w kierunku TP. Z reguły traktuję BE jako niezły trade przy którym nie straciłem ale tym razem trochę mnie wkurzyło to zagranie. Po pierwsze niepotrzebnie zobaczyłem kogoś innego analizę i to spowodowało już trochę niepewności, po drugie miałem słaby R:R i nie chciałęm w razie czego dużo stracić. Jak się okazało cena spokojnie osiągnęła TP1 a i doszła nawet do TP2, tylko ja bym wychodził ze wszystkim przy TP1 czyli 1.6140.

Drugie zagranie GBP/CHF cały czas jestem w tradzie. Powodem wejści był nienajlepszy pin bar na fajnym wspraciu i minimalna dywergencja. Wszystko widać na zrzucie. W tym tradzie obojętnie co by się działo trzymam się planu. Mała modyfikacja może ewnetualnie nastąpić jeżeli cena dojdzie do 1.5025 gdyż tam cena może napotkać na poważniejsze problemy. Zastanawiałem się nad wychodzeniem z częścią zysku ale narazie tego nie będę praktykował gdyż nie gram takim lotem aby z części pozycji wychodzić, więc nie zaprzątam sobie narazie tym głowy.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

GBP/CHF zaliczony SL - 72 pipsy :( krótka analiza wieczorem

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak