Button skrypt (Forex arcade game)
Kolejny maly update:
Problem:
- w visual mode przy predkosci 32 tester pedzi jak szalony a w predkosci 31 "jedzie" zdecydowanie za wolno.
zmiany:
- dodano spowalniacz i juz 32 nie pedzi jak szalony
parametr:
slower - opoznienie w milisekundach (dobor wg. wlasnych upodoban)
Problem:
- w visual mode przy predkosci 32 tester pedzi jak szalony a w predkosci 31 "jedzie" zdecydowanie za wolno.
zmiany:
- dodano spowalniacz i juz 32 nie pedzi jak szalony
parametr:
slower - opoznienie w milisekundach (dobor wg. wlasnych upodoban)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
LowcaG
Zrobilem pare testow z ta nowa funkcja i niestety nie jest to w pelni funkjonalne. Wlasciwie to jest rozwiazanie mojego problemu, ale nie daje sie zastosowac w praktyce, bo teraz wykres nawet na 32 rysuje sie tak wolno, ze nie mozna sie doczekac kolejnej swieczki (nawet na slower=1). Uzyles tam int'a, wiec zakladam, ze sa to liczby calkowite nieujemne (tak bylo w C++ z ktorym mialem kontakt). Sam probowalem ustawic te zmienna na double'a i podmienic to tez w funkcji, ale jakoze jestem noga z programowania to chyba nic to nie dalo, bo nawet przy parametrze 0.02 rysowalo sie tak jak w przypadku slower = 1.
Poza tym nie wiem czy miales kiedys okazje widziec ten "symulator" w akcji. Pisales do mnie w mailu, ze planujesz zrobienie swojego narzedzia w trybie "graficznym". Czy mozna liczyc, ze cos sie pojawi w niedalekiej przyszlosci?
Niestety nie widzalem w sieci plikow mq4 do tego
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za zainteresowanie tematem
Zrobilem pare testow z ta nowa funkcja i niestety nie jest to w pelni funkjonalne. Wlasciwie to jest rozwiazanie mojego problemu, ale nie daje sie zastosowac w praktyce, bo teraz wykres nawet na 32 rysuje sie tak wolno, ze nie mozna sie doczekac kolejnej swieczki (nawet na slower=1). Uzyles tam int'a, wiec zakladam, ze sa to liczby calkowite nieujemne (tak bylo w C++ z ktorym mialem kontakt). Sam probowalem ustawic te zmienna na double'a i podmienic to tez w funkcji, ale jakoze jestem noga z programowania to chyba nic to nie dalo, bo nawet przy parametrze 0.02 rysowalo sie tak jak w przypadku slower = 1.
Poza tym nie wiem czy miales kiedys okazje widziec ten "symulator" w akcji. Pisales do mnie w mailu, ze planujesz zrobienie swojego narzedzia w trybie "graficznym". Czy mozna liczyc, ze cos sie pojawi w niedalekiej przyszlosci?
Niestety nie widzalem w sieci plikow mq4 do tego

Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za zainteresowanie tematem
keraM pisze:Wlasciwie to jest rozwiazanie mojego problemu, ale nie daje sie zastosowac w praktyce, bo teraz wykres nawet na 32 rysuje sie tak wolno, ze nie mozna sie doczekac kolejnej swieczki (nawet na slower=1).
hm... ja jak odpalam na speed 32 i slower = 1 to zapiernicza ze hej, bo w praktyce to daje opoznienie na ticku 1 tysieczna sekundy, dopiero jak dam slower = 100 to wykres przesowa sie w miare rozsadnie.
Ujemne nie maja sensu.
Chwilowo nie mam koncepcji co to moze byc. Jak to mowia z branzy informatycznej "u mnie dziala"

Ja sprawdzalem na przyklad na EURUSD od 01.01.2005. Jest tam taka prawidlowosc (przynajmnie w moim feedzie), ze raz na tydzien (bo mowa caly czas o daily charts) volume jest kilka(nascie) razy wiekszy niz w pozostale dni. Kiedy to nastepuje to nie ma szans, zeby doczekac sie kolejnej swiecy na wykresie.LowcaG pisze:Chwilowo nie mam koncepcji co to moze byc. Jak to mowia z branzy informatycznej "u mnie dziala" Wink
A moze wprost przeciwnie? Gdyby udalo sie "przyspieszyc" wykres to moznaby korzystac z wartosci w okolicach polowy skali aby wykres szedl "normalnym tempem" przesuwac go do ponad 20 aby naprawde szybko rysowal i ponizej 10 w celu mocnego spowolnienia. Liczby sa tylko przykladowe. Takie rozwiazanie powinno zapobiec efektowi, ze "u mnie dziala" a u Ciebie nie.Ujemne nie maja sensu.
Cos czuje, ze Cie niezle tyram tym calym spowalnianiem - przyspieszaniem wykresu

- Pierz Andrzej
- Przyjaciel Forum
ŁowcaG ma racje ujemne nie maja sensu ....keraM pisze:Ujemne nie maja sensu.
A moze wprost przeciwnie? Gdyby udalo sie "przyspieszyc" wykres to moznaby korzystac z wartosci w okolicach polowy skali aby wykres szedl "normalnym tempem" przesuwac go do ponad 20 aby naprawde szybko rysowal i ponizej 10 w celu mocnego spowolnienia. Liczby sa tylko przykladowe. Takie rozwiazanie powinno zapobiec efektowi, ze "u mnie dziala" a u Ciebie nie.
podanie wartosci ujemnych bedzie rownoznaczne z opdaniem warotsi 0 ......
czyli tak jaby wogole spowalniacza nie bylo

a juz napewno podanie wrtosci ujemnych nie sposowoduje przyspieszenia

i to bedzie napewno przyczyna nadmiernego spowolnienia ....keraM pisze:volume jest kilka(nascie) razy wiekszy niz w pozostale dni
pzdr Andrzej
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE
Malo precyzyjnie sie wyrazilem, ale to pewnie przez to, ze prgoramowanie to nie jesto to, co potrafie robic najlepiej
Postaram sie jednak przedstawic moj pomysl na zasadzie prostej formuly (cieniu zarysu projrktu formuly oczywiscie):
obecnie mamy cos takiego:
GetTickCount() < lv_stop
To powoduje, ze nawet w najszybszym trybie (32) wykres bedzie poruszla sie z zadanym spowolnieniem miedzy tkickami.
To, co ja chcialem zaproponowac to zrobienie z tego czegos w stylu:
GetTickCount() * (pomnoz) lv_stop
Nie wiem jaki znak opisuje mnozenie w mqlu, ale to wlasnie jest moj pomysl, aby zwiekszyc ilosc tkickow, bo przy odpowiednim doborze parametru suwak ustawiony juz w polowie skalo bedzie powodowal znaczy ruch wykresu (rysowania kolejnych swiec).
Mam nadzieje, ze teraz jasniej przedstawilem swoj zamysl. Nie mam jednak dostatecznej wiedzy, czy takie rozwiazanie mozna w ogole zaimplementowac.
Pozdrawiam
Marek

Postaram sie jednak przedstawic moj pomysl na zasadzie prostej formuly (cieniu zarysu projrktu formuly oczywiscie):
obecnie mamy cos takiego:
GetTickCount() < lv_stop
To powoduje, ze nawet w najszybszym trybie (32) wykres bedzie poruszla sie z zadanym spowolnieniem miedzy tkickami.
To, co ja chcialem zaproponowac to zrobienie z tego czegos w stylu:
GetTickCount() * (pomnoz) lv_stop
Nie wiem jaki znak opisuje mnozenie w mqlu, ale to wlasnie jest moj pomysl, aby zwiekszyc ilosc tkickow, bo przy odpowiednim doborze parametru suwak ustawiony juz w polowie skalo bedzie powodowal znaczy ruch wykresu (rysowania kolejnych swiec).
Mam nadzieje, ze teraz jasniej przedstawilem swoj zamysl. Nie mam jednak dostatecznej wiedzy, czy takie rozwiazanie mozna w ogole zaimplementowac.
Pozdrawiam
Marek
Prawde mowiac nie do konca rozumiem, ale swita mi rozwiazanie Twojego problemu.keraM pisze:GetTickCount() * (pomnoz) lv_stop
Czyli rozumiem, grasz na 1d, i w normalnym przypadku (czyli slow=0 i predkosc = 32), wykres leci bardzo szybko. Jednak, jezeli dasz opoznienie nawet slow=1 (czyli opoznienie 1 tysiacznej sekundy na kazdym ticku) to w tym dniu jest tak duzo tickow, ze wszystko dziala za wolno. Dobrze rozumiem?
Jezeli tak, to chyba mam rozwiazanie.
Dodano po 14 minutach:
A o to rozwiazanie

nowy parametr quality ktory wspoldziala ze slow i jest jego swego rodzaju przeciwienstwem

Czyli:
slow - opoznienie danego ticku
quality - jak czesto opozniamy
czyli slow musi byc rozny od 0 , w przypadku przedmowcy slow = 1;
quality > 0, wg. uznania, tzn. im wieksze quality (tym niejsza dokladnosc

Dodano po 7 minutach:
swoja droga, moge dodac skrot ktory bedzie zwalnial wykres lub tez przyspieszal w czasie rzeczywistym, ze tak powiem,albo dawal np. 5 sekundowa "pauze" na zastanowienie sie

Przydatne ustrojstwo. Gdyby jeszcze poprawić błędy, które widać na screenie (kupuje tam, gdzie nie doszła cena, w pozostałych trzech przypadkach zamknięcie pozycji nie w tym miejscu, gdzie była wówczas cena) byłoby super. Czy ktoś potrafi to poprawić? A może trzeba dokonać jakichś ustawień?
Pzdr
Pzdr

- Pierz Andrzej
- Przyjaciel Forum
wszytko jest dobrze kupuje/sprzedaje w dobrych momentach ...QuinetiQ pisze:kupuje tam, gdzie nie doszła cena, w pozostałych trzech przypadkach zamknięcie pozycji nie w tym miejscu, gdzie była wówczas cena

jest cos takiego jak spread

kupujac czy zamykajac sprzedaz korzysta z cen Ask a wykres cenowy jest z cen Bid
pozdrawiam
Andrzej PIerz
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE
Też o tym pomyslałem. Tylko dlaczego raz egzekwuje transakcję na poziomie ceny, a kiedy indziej po10 pipsów wyżej/niżej? Może pobiera dane od brokera, a teraz mamy weekend, więc spread jest większy? W każdym razie można przestawić, żeby otwierało/zamykało pozycję na poziomie ceny, którą widać? Spread sobie sam doliczę.
P.S.
Dzięki za odpowiedż
P.S.
Dzięki za odpowiedż