Button skrypt (Forex arcade game)

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Kolejny maly update:

Problem:
- w visual mode przy predkosci 32 tester pedzi jak szalony a w predkosci 31 "jedzie" zdecydowanie za wolno.

zmiany:
- dodano spowalniacz i juz 32 nie pedzi jak szalony

parametr:
slower - opoznienie w milisekundach (dobor wg. wlasnych upodoban)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

keraM
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: keraM »

LowcaG

Zrobilem pare testow z ta nowa funkcja i niestety nie jest to w pelni funkjonalne. Wlasciwie to jest rozwiazanie mojego problemu, ale nie daje sie zastosowac w praktyce, bo teraz wykres nawet na 32 rysuje sie tak wolno, ze nie mozna sie doczekac kolejnej swieczki (nawet na slower=1). Uzyles tam int'a, wiec zakladam, ze sa to liczby calkowite nieujemne (tak bylo w C++ z ktorym mialem kontakt). Sam probowalem ustawic te zmienna na double'a i podmienic to tez w funkcji, ale jakoze jestem noga z programowania to chyba nic to nie dalo, bo nawet przy parametrze 0.02 rysowalo sie tak jak w przypadku slower = 1.

Poza tym nie wiem czy miales kiedys okazje widziec ten "symulator" w akcji. Pisales do mnie w mailu, ze planujesz zrobienie swojego narzedzia w trybie "graficznym". Czy mozna liczyc, ze cos sie pojawi w niedalekiej przyszlosci?

Niestety nie widzalem w sieci plikow mq4 do tego :?

Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za zainteresowanie tematem

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

keraM pisze:Wlasciwie to jest rozwiazanie mojego problemu, ale nie daje sie zastosowac w praktyce, bo teraz wykres nawet na 32 rysuje sie tak wolno, ze nie mozna sie doczekac kolejnej swieczki (nawet na slower=1).

hm... ja jak odpalam na speed 32 i slower = 1 to zapiernicza ze hej, bo w praktyce to daje opoznienie na ticku 1 tysieczna sekundy, dopiero jak dam slower = 100 to wykres przesowa sie w miare rozsadnie.
Ujemne nie maja sensu.

Chwilowo nie mam koncepcji co to moze byc. Jak to mowia z branzy informatycznej "u mnie dziala" ;)

keraM
Stały bywalec
Stały bywalec

LowcaG pisze:Chwilowo nie mam koncepcji co to moze byc. Jak to mowia z branzy informatycznej "u mnie dziala" Wink
Ja sprawdzalem na przyklad na EURUSD od 01.01.2005. Jest tam taka prawidlowosc (przynajmnie w moim feedzie), ze raz na tydzien (bo mowa caly czas o daily charts) volume jest kilka(nascie) razy wiekszy niz w pozostale dni. Kiedy to nastepuje to nie ma szans, zeby doczekac sie kolejnej swiecy na wykresie.

Ujemne nie maja sensu.
A moze wprost przeciwnie? Gdyby udalo sie "przyspieszyc" wykres to moznaby korzystac z wartosci w okolicach polowy skali aby wykres szedl "normalnym tempem" przesuwac go do ponad 20 aby naprawde szybko rysowal i ponizej 10 w celu mocnego spowolnienia. Liczby sa tylko przykladowe. Takie rozwiazanie powinno zapobiec efektowi, ze "u mnie dziala" a u Ciebie nie.

Cos czuje, ze Cie niezle tyram tym calym spowalnianiem - przyspieszaniem wykresu :think:

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Pierz Andrzej »

keraM pisze:Ujemne nie maja sensu.

A moze wprost przeciwnie? Gdyby udalo sie "przyspieszyc" wykres to moznaby korzystac z wartosci w okolicach polowy skali aby wykres szedl "normalnym tempem" przesuwac go do ponad 20 aby naprawde szybko rysowal i ponizej 10 w celu mocnego spowolnienia. Liczby sa tylko przykladowe. Takie rozwiazanie powinno zapobiec efektowi, ze "u mnie dziala" a u Ciebie nie.
ŁowcaG ma racje ujemne nie maja sensu ....
podanie wartosci ujemnych bedzie rownoznaczne z opdaniem warotsi 0 ......
czyli tak jaby wogole spowalniacza nie bylo ;) .....
a juz napewno podanie wrtosci ujemnych nie sposowoduje przyspieszenia ;)....

keraM pisze:volume jest kilka(nascie) razy wiekszy niz w pozostale dni
i to bedzie napewno przyczyna nadmiernego spowolnienia ....

pzdr Andrzej
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

keraM
Stały bywalec
Stały bywalec

Malo precyzyjnie sie wyrazilem, ale to pewnie przez to, ze prgoramowanie to nie jesto to, co potrafie robic najlepiej :mrgreen:

Postaram sie jednak przedstawic moj pomysl na zasadzie prostej formuly (cieniu zarysu projrktu formuly oczywiscie):

obecnie mamy cos takiego:

GetTickCount() < lv_stop

To powoduje, ze nawet w najszybszym trybie (32) wykres bedzie poruszla sie z zadanym spowolnieniem miedzy tkickami.

To, co ja chcialem zaproponowac to zrobienie z tego czegos w stylu:

GetTickCount() * (pomnoz) lv_stop

Nie wiem jaki znak opisuje mnozenie w mqlu, ale to wlasnie jest moj pomysl, aby zwiekszyc ilosc tkickow, bo przy odpowiednim doborze parametru suwak ustawiony juz w polowie skalo bedzie powodowal znaczy ruch wykresu (rysowania kolejnych swiec).

Mam nadzieje, ze teraz jasniej przedstawilem swoj zamysl. Nie mam jednak dostatecznej wiedzy, czy takie rozwiazanie mozna w ogole zaimplementowac.

Pozdrawiam
Marek

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

keraM pisze:GetTickCount() * (pomnoz) lv_stop
Prawde mowiac nie do konca rozumiem, ale swita mi rozwiazanie Twojego problemu.

Czyli rozumiem, grasz na 1d, i w normalnym przypadku (czyli slow=0 i predkosc = 32), wykres leci bardzo szybko. Jednak, jezeli dasz opoznienie nawet slow=1 (czyli opoznienie 1 tysiacznej sekundy na kazdym ticku) to w tym dniu jest tak duzo tickow, ze wszystko dziala za wolno. Dobrze rozumiem?

Jezeli tak, to chyba mam rozwiazanie.

Dodano po 14 minutach:

A o to rozwiazanie ;) :

nowy parametr quality ktory wspoldziala ze slow i jest jego swego rodzaju przeciwienstwem ;)

Czyli:
slow - opoznienie danego ticku
quality - jak czesto opozniamy

czyli slow musi byc rozny od 0 , w przypadku przedmowcy slow = 1;
quality > 0, wg. uznania, tzn. im wieksze quality (tym niejsza dokladnosc :P ) tym slow jest bardziej niwelowany czyli wykres bedzie posowal sie szybciej.

Dodano po 7 minutach:

swoja droga, moge dodac skrot ktory bedzie zwalnial wykres lub tez przyspieszal w czasie rzeczywistym, ze tak powiem,albo dawal np. 5 sekundowa "pauze" na zastanowienie sie ;) . Nie mam koncepcji, chyba to zostawie to do wersji graficznej.

QuinetiQ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: QuinetiQ »

Przydatne ustrojstwo. Gdyby jeszcze poprawić błędy, które widać na screenie (kupuje tam, gdzie nie doszła cena, w pozostałych trzech przypadkach zamknięcie pozycji nie w tym miejscu, gdzie była wówczas cena) byłoby super. Czy ktoś potrafi to poprawić? A może trzeba dokonać jakichś ustawień?

Pzdr :wink:

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Pierz Andrzej »

QuinetiQ pisze:kupuje tam, gdzie nie doszła cena, w pozostałych trzech przypadkach zamknięcie pozycji nie w tym miejscu, gdzie była wówczas cena
wszytko jest dobrze kupuje/sprzedaje w dobrych momentach ... :)
jest cos takiego jak spread :)

kupujac czy zamykajac sprzedaz korzysta z cen Ask a wykres cenowy jest z cen Bid

pozdrawiam
Andrzej PIerz
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

QuinetiQ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: QuinetiQ »

Też o tym pomyslałem. Tylko dlaczego raz egzekwuje transakcję na poziomie ceny, a kiedy indziej po10 pipsów wyżej/niżej? Może pobiera dane od brokera, a teraz mamy weekend, więc spread jest większy? W każdym razie można przestawić, żeby otwierało/zamykało pozycję na poziomie ceny, którą widać? Spread sobie sam doliczę.

P.S.

Dzięki za odpowiedż

ODPOWIEDZ