VEGAS

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Użyszasz systemu VEGAS

Tak
28
16%
Nie
146
84%

Liczba głosów: 174

Awatar użytkownika
TomaszB
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: TomaszB »

cr1234 pisze: PS. Na forum Efixa leżą wszystkie częsci przetłumaczone na PL przez Essperto ;) Miłej lektury.
Mógłbyś podać adres?

Awatar użytkownika
TomaszB
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: TomaszB »

tttttt pisze:Vegas jest dla mnie za bardzo skomplikowanym systemem, jednak dla danych jakie dostarczył kowal666 zrobiłem podstawowo analizę. Według mnie rozwiązanie z trzema TP jest w tym wypadku mało efektywne. Fakt że złapane ruchu po 200 pipsów robi wrażenie jednak według mojej opinii zastosowanie systemu zamykania opartego na tylko jednym TP dałoby lepsze efekty. Jak by ktoś się upierał przy systemie z trzema TP to zalecałbym przyjrzenie się dla drugiego TP, bo on „zaniża” wynik końcowy.
Vegas jest prosty jeśli ze spokojem przeczytasz pierwszą stronę wątku.
Na początku może wydawać się kosmiczny, lecz tak naprawdę wypatrujesz kilku sygnałów. A jeśli nawet nie potrafisz oceniać trendu to SL zabezpieczają Cię od większych strat. Jednakże Vegas daje takie windy pipkowe że spokojnie one starczą na pokrycie kilku strat z rzędu.

A co do trzech TP, to jest to właśnie kolejne zabezpieczenie. To prawda że więcej zarobisz dociągając jedno większe zlecenie do końca, niż 3 transakcje zamykane stopniowo.
Jednakże chodzi o Twoje bezpieczeństwo, o Twoją kasę. Czyli jeśli poziom fibo zostanie pokonany, zamykasz pierwszego TP i już masz jakiś dochód. Wtedy jeśli trend się zmieni to nie będziesz miał takiej dużej straty.
Oczywiście jest to jedna z zasad gry i nie każdemu musi ona odpowiadać.

EDIT:

Dzięki za link do Efixa!
Nie zdążyłem zapamiętać kto go podrzucił bo ktoś, nie wiedzieć czemu, ten link usunął.
Znalazłem tam wiele ciekawych informacji w czytelni a potem poleciał ja na forum.
Fakt mogłem zajrzeć na news korzystając z linków na tej stronie, jednakże najpierw szukałem forum oparte o www, a link na tej stronie do: "najaktywniejsze forum EFIX PULS" prowadzi do msn.com (wykupili ich poprzednią domenę? Wink )

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

zet pisze:Dzięki za odp.
Analizyje wykres wstecz i natrafiłem na taką o to sytuacje - patrz załącznik.
Były tu jakieś przeszkody , żeby nie wchodzić w shorta ?
To tak zwana formacja torów kolejowych, dlatego lipa.
sztuczna chwilowa cena. Ktos to robi po to by szybko zarobić, może też być ogłoszenie danych...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Yaaa man

zuczek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zuczek »

Próbuję stosować Vegas do wykresu 12H przy pomocy wskaźnika Period_Converter, który ktoś umieścił na 6 stronie tego wątku. Robię wszystko wg instrukcji (tzn. wrzucam wskaźnik na wykres 4H GBP/USD online, ustawiam PeriodMultiplier we właściwościach wskaźnika na 720 (12 H x 60 min = 720), daję plik->otwórz wykres offline->GBP/USD 12H) ale wykres offline nie aktualizuje się automatycznie, choć niby tak ma być. Co zrobić, aby to poprawić?

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

zuczek pisze:Co zrobić, aby to poprawić?
wskaznik dolacz do wykresu H4 i multipier ustaw x 3. H4 x 3 = H12
Szczegoly opisalem tutaj:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=2854
Bedzie dobrze, luz......
=================

zuczek
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzieki, już działa. A co muszę zmienić w parametrach FF Tunnel v3-1, żeby go dostosować do 12H?

I jeszcze coś: w oryginale systemu jest (o filtrze WEEKLY):
"If the difference between the 21 EMA and the 5 EMA is > 500 pips, then the pip difference from the prior week must change by more than 10 pips, or just go lower over 2 consecutive weeks, to signal a trend change".

Nie rozumiem tego. "Pip difference" tzn. High - Low świeczki z poprzedniego tygodnia? Wiem, że jest do tego wskaźnik 4hVegasMetaTrader WeeklyIndicator, ale chciałbym zrozumieć zasadę...

Jeszcze mam uwage: uważam, że przesuwanie TP (w przeciwieństwie do SL) nie ma sensu, bo przecież gdy cena idzie np. w górę, to poziomy Fibo też idą w górę, więc target nigdy nie zostanie osiągnięty. Chyba że zakładamy, że zamknie nam się na podwyższonym SL, ale to może być niżej niż pierwotny TP.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2007, 20:24 przez zuczek, łącznie zmieniany 1 raz.

zuczek
Stały bywalec
Stały bywalec

A jeśli jest <500 pips? Np. teraz na GBP/USD jest trend WEEKLY UP, tak? Czy nie można w obecnej sytuacji zagrać SHORT-a? Trochę mnie korci...

No i zagrałem - otworzyłem o 12.00 SHORT-a jak w załączniku. Postąpiłem wg zasad strategii, czy nie?
- zmiana koloru świeczki
- zmiana koloru SMA8
- zamknięcie świecy z 8.00 poniżej linii Alpha
- przecięcie saRSI od góry z SMA21
- przecięcie linii równowagi od góry przez 4hVegasWeeklyIndicator (nie widać na rysunku)

Zobaczymy, może do jutra się sprawa wyjaśni
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Tomeq777 pisze:eoretycznie nie mozna wchodzic w S, skoro mamy Weekly Direction UP.
weekly trend sparwdz na wykresie tygodniowym, jak sma5 przeciela ema21 w dol to trend jest down.
zuczek pisze:A co muszę zmienić w parametrach FF Tunnel v3-1, żeby go dostosować do 12H?
nie wiem, nigdy nie probowalem tego robic, musisz eksperymentowac.
Bedzie dobrze, luz......
=================

zuczek
Stały bywalec
Stały bywalec

fxlamer: A czy możesz wyjaśnić, o co chodzi z tą różnicą 500 pips na WEEKLY między SMA5 a EMA21? Czy zamiast patrzeć na to, mogę się posługiwać wskazaniami 4hVegasMetaTraderWeeklyIndicator?

Patrzyłem w kod tego wskaźnika. Co prawda za bardzo nie znam MQL, ale z tego co widzę on oblicza różnicę między różnicami wartości SMA5 i EMA21 w bieżącym i poprzednim tygodniu.

Jeśli jest to liczba > 0, to "UP", jeśli < 0, to "DOWN". W takim razie, jak to się ma do przytoczonego przez mnie na poprzedniej stronie tego wątku fragmentem oryginalnej dokumentacji systemu (gdzie jest mowa właśnie o 500 pipsach)?

Czy naprawdę nie może być na GBP/USD Risk Model #1? Przyznam, że to by bardziej odpowiadało mojej psychice.

PS. Pozycja się zamknęła na TP na 1 poziomie fibo, tj. 1,9909 (niestety w całości, a nie 1/3, ale to moje niedopatrzenie).

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

zuczek pisze: A czy możesz wyjaśnić, o co chodzi z tą różnicą 500 pips na WEEKLY między SMA5 a EMA21?
takie byly zalozenia autora systemu, ogolnie vegas w tej postaci to podstawa do stworzenia wlasnego systemu do czego namawia autor wiec te wartosci mozna ustalic sobie indywidualnie.
zuczek pisze:Czy naprawdę nie może być na GBP/USD Risk Model #1? Przyznam, że to by bardziej odpowiadało mojej psychice.
moze
Bedzie dobrze, luz......
=================

ODPOWIEDZ