2 + 2 * 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

2+2*2=

8
10
12%
6
74
88%

Liczba głosów: 84

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Nie mam jeszcze odpowiedniej wiedzy na temat automatów do skalpowania ale nie zgodzę się z tym co napisałeś. Gdyby był taki system już dawno zostałby napisany jako EA i dawał ogromną przewagę na rynku. Nawet do gry manualnej oznaczałby taką przewagę. Moim zdaniem system i zasady wejść należy mieć jasno określone ale to nie one decydują o sukcesie.
Wykres ma tendencje do powtarzania schematów z historii ale ma tak samo tendencje do nowych zachowań. Czym większy interwał i potencjalna liczba pipsów do zgarnięcia tym system ma większe znaczenie niż sam trejder.
Taki przykładzik do przemyślenia: dwóch trejderów z różnymi systemami i mamy
1) systemy trzymające pozycje kilka godzin, powiedzmy do jednego dnia z potencjałem 100 pipsów
2) jak wyżej dla kilkunastu minut do godziny i 30 pipsów
3) jak wyżej dla minuty, góra 5 minut i 5 pipsów
Jeśli systemy te pokazują przeciwne kierunki i trejderzy w przeciągu minuty stawiają jednocześnie zlecenie to w którym przypadku obaj mają największe szanse na wyjście na plus ? ;)

Odnośnie systemu Niemiaszka to każdego dnia w DT ktoś o to pyta więc nawet jak znika to wcześniej czy później się pojawia ponownie. Planuje opisać swój sposób na gre a jak dobrze pamiętam korzysta z GMMA - w dziale systemów jest opisane.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

anea
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: anea »

witam

pozwolicie ze przytocze jakies porownanie obazujace scalp:

lepiej zbierac łyżeczką pipsy, niz rzucać sie odrazu na chochlę

dla mnie tez wydaje sie ze latwiej jest dziennie zrobic 20-30 pipsow, niz 100 dziennie, ta sama zalozona kwote dzienna mozna wypracowac kazda iloscia pipsow, ale znacznie prosciej jest zrobic to scalpujac bynajmniej dla mnie.

jesli chodzi o automaty maja one przewage na ludzimi, nie maja emocji.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

-5 :568:
Wejście nie na nowej górce czy dołku ale liczyłem na kontynuacje po odbiciu w dół.

-2 :568:
Myślałem o złapaniu tego ruchu w lepszym miejscu i pierwszy raz dałem drugi trejd w momencie gdy pierwszy jest na minusie. Piramidowanie strat - oj to nie tak ma być.

Gdybym nie miał pierwszej pozycji albo zamknął ją w okolicach BE to druga mogła dać 2-3 pipsy które bym zgarnął jak zwykle ale guzik na zamknij trzymałem na pierwsze przez co nie mogłem kontrolować w pełni tej drugiej.
To da mi troche do myślenia. Częstrze wejścia i próbowanie kontynuacji na razie nie wyszło najlepiej ale testować trzeba.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

O jak ładnie wykres się zachował dalej: nowa górka, brak zdecydowania i zjazd 4 pipsy.
Trzymam się głównych założeń bo jak do tej pory nie wychodziły tak źle. Testy nowych rzeczy jak będę miał więcej czasu i konkretne zyski do poświecenia w ramach nauki.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

anea pisze: lepiej zbierac łyżeczką pipsy, niz rzucać sie odrazu na chochlę
Dokładnie TAK

guccon
Pasjonat
Pasjonat

+4 :568:
Długi trejd. Cena nie chciała się zbytnio ruszyć więc ustawiłem swoje pierwsze TP i zostawiłem wykres. Zerknąłem akurat jak był pierwszy ostry zjazd w dół i widzę że prawie SL sięgnęło więc zamknąłem widząć 4 pipsy na plus. Powinienem najpierw zerknąć na rynek bo do tego poziomu wejścia może już nie wrócić (chociaż to kwestia losowa jak za chwile ważne dane) a w między czasie trejd osiągnąłby TP. Będzie jako kolejna rzecz do przemyślenia w ramach nauki. Najważniejsze że zgarnięte i moje chociaż prawdę mówiąc jakoś nie czuje dzisiaj rynku tak jak zwykle :?:

jhgf
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: jhgf »

guccon pisze:Zasady na chwilę obecną są proste: kupuje w dołkach i sprzedaje na górkach. Przy określeniu czy to już dołek czy górka posługuje się głównie wykresem, stochem, volumenem i fibo. Nie są to jednak ścisło określone zasady. Dane wejście muszę czuć i być przekonany że to już. Pomocne są przy tym wymienione narzędzia.

Mam też EMA 20, 40 i 100 na których będę starał się w przyszłości określać czy dane wejście jest zgodne z kierunkiem i można potrzymać je dłużej. Założenia w chwili obecnej w fazie obserwacji.

Moja filozofia takich wejść to założenie iż przy pewnych poziomach rynek pokazuje niezdecydowanie i możliwe jest zgarnięcie drobnego ruchu w 'walce' o dalszy kierunek. Zakładam także że w pierwszej kolejności większe zdecydowanie wykazują Ci którzy szukają odwrócenia kierunku i licze na wykorzystywanie tych momentów mimo iż mogą to być fałszywki i rynek pójdzie dalej nie osiągając jeszcze dołka czy górki. Tylko że ja już będę stał obok zapisując swoje kilka pipsów na koncie.
Możesz wrzucić screena jak wygląda u ciebie wykres z tymi stochami i volumenami.Rozumiem że grasz na m1?

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Tak, na M1 ale zerkam na wyższe aby wiedzieć co się dzieje na rynku.
Cały mój EKG w załączniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

+4 :568:
Lekki odpoczynek, podejście pod ostatnią górkę i większa reakcja rynku ale bez przebicia oporu więc idealna okazja na szybki trejd. Po chwili powinienem ponowić wejścia jak wróciło ale zabrakło spokoju. Zgarnięte i moje. Straty chyba odrobione.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Koniec trejdowania. Pora na podsumowanie pierwszego tygodnia.

Liczba wejść: 17
Na plus: 14
Na minus: 3
Stan konta: + 8.41%

Udanego weekendu i pipsów w kolejnym tygodniu 8)

ODPOWIEDZ