Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

Boby_Fischer pisze:Jak chcesz spróbować to jutro o 14.30 też będzie okazja...
jak zerkam na kalendarze z usa to u nich codziennie publikowane jest pelno danych. Jak polapac sie, ktore sa najwazniejsze??

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

Jeżelki wejdziesz na stronę forexfactory tam jest kalendarz i najważniejsze dane w kolumnie Impact oznaczone są na czerowno.
Nie podejmuj żadnych działań dopóki nie nadarzy się odpowiednia okazja

Awatar użytkownika
drapichrust
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: drapichrust »

Tomtom pisze:Witam,
Jestem początkujący na forex.
Proszę spojrzeć na printscreena z demo dukascopy.
Klikam na buy czyli kup, a tu... zlecenie zatrzymuje się w zakładce orders. Nieraz na sekundkę, a nieraz na parę minut. Czy to jest tak zwany slippage?
Proszę objaśnić mi od czego zależy przytrzymywanie zleceń w zakładce orders. Od płynności?
gdzie klikasz buy? bo wydaje mi sie ze skladasz zlecenie po danej cenie i wisi ono az do momentu kiedy sie nie wypelni tzn gdy cena nie zostanie osiagnieta

jesli chcesz kupic/sprzedac po cenie rynkowej to klikaj w te duze kwadraty pokazujace kwotowania
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona."
- Albert Einstein

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Dokładnie, prawdopodobnie składana jest składana oferta po danej cenie (innej niż rynkowa), co powoduje, że jest to po prostu zlecenie oczekujące. Przesunięcie okienka w prawo więcej by powiedziało :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Tomtom
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Tomtom »

Witam,
Dziękuję za wyjaśnienie zjawiska :idea:
Zlecenia robiłem klikając w Place BID a później Submit..
Całkiem przypadkiem odkryłem możliwość składania zleceń poprzez klikanie w kwadraty :)
Cóż, nieznajomość platformy po prostu. Ściągnąłem sobie manual pdf, lecz nie znalazłem tego info.
We wcześniejszych postach albo Yogi albo Raposo polecał platformę dukascopy w javie. Na tą chwilę "oglądam" sobie platformę web, ale mam wrażenie, że jest trochę nieczytelna i chaotyczna. Ale ten temat to chyba w dziale Platformy transakcyjne.
Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam z Zielonej Wyspy.
Tomasz

EDIT: Ostatnie pytanko. Okienka BID and ASK są podświetlone na szaro, nie mogę kupić/sprzedać klikając w nie -są nieaktywne, natomiast wchodzi zlecenie moją wcześniejszą metodą, czyli Place BID oraz przycisk Submit.
Trochę tego nie rozumiem.
Jeśli post tu nie pasuje, to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Na tą chwilę "oglądam" sobie platformę web, ale mam wrażenie, że jest trochę nieczytelna i chaotyczna.
Dlatego też polecam JForex ;). Najczytelniejsza i najbardziej funkcjonalna wg mnie. Platforma webowa to bardziej alternatywa dla tych, którzy nie mają lub nie mogą zainstalować Javy.
Tomtom pisze:Ostatnie pytanko. Okienka BID and ASK są podświetlone na szaro, nie mogę kupić/sprzedać klikając w nie -są nieaktywne
Hm, u mnie nic takiego nie występuje więc to prawdopodobnie jakiś bug. Załóż może nowe demo.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

bTom

Nieprzeczytany post autor: bTom »

Jakie sa realne oplaty u brookerow ? W sensie ktos mi mowil ze jesli zaczynasz z microlotami to odpusc sobie forexa bo oplaty od brookerow cie zniszcza. Z drugiej strony jak czytam to pisza ze to zaledwie $5-$10 dolarow za trade albo 1% od kwoty.

Niestety konto demo nie pozwala mi sprawdzic ile placi sie brookerowi wiec zapytam tutaj czy oprcz $5-$10 za 1 trade dochodza jakies dodatkowe oplaty ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

bTom pisze:Niestety konto demo nie pozwala mi sprawdzic ile placi sie brookerowi wiec zapytam tutaj czy oprcz $5-$10 za 1 trade dochodza jakies dodatkowe oplaty ?
Zależy o jakim brokerze mówisz. Market Makerzy mają tylko sperad, STP i ECN mają dodatkowo prowizję (ale ich wynagrodzeniem nie jest spread).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MajorGC »

bTom pisze:czy oprcz $5-$10 za 1 trade dochodza jakies dodatkowe oplaty ?
Tak, jeśli przetrzymujesz pozycje dłużej niż dzień masz naliczany tzw swap (w zależności od pozycji może byc dodatni lub ujemny).
A jak już dobrze Ci idzie to w większości przypadku masz jeszcze koszta wypłat kasy.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

MajorGC pisze: (w zależności od pozycji może byc dodatni lub ujemny)
Właśnie z tego powodu nie można swapu nazwać "opłatą".
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ