PA & HT

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Troszkę dziś wieczorem analizowałem wykresy i co zauważyłem.

1. EUR/USD - zastanawiam się jak mogłem taki fajny setup przegapić. Nastąpiła formacja Gartleya byłby bardzo fajny setup z bardzo wąskim SL. Druga sprawa na dziennym wystąpił engoulfing na oporze ale z drugiej strony cena zawróciła do LT i nie jest idealnie z dywergencją, więc raczej nie będę wchodził teraz w shorta, chociaż jak czas pozowli to będę obserwował wykres i jak już to bym obierał kierunek w dół.

2. AUD/USD - bardzo blisko jest poziom 224 i może tutaj wystąpić formacja kraba, jednak według mnie nie jest idealna gdyż 224 nie wypada w 1.618 XA. Dlatego ja będę wchodził w shorta ale SL muszę zwiększyć około 20 pipsów nad poziomem 2.618 BC, czyli w okolicach 1.0230. Wynika to z tego, że przy 2.618 BC jeżeli cena tam dotrze to będzie prawie idealna formacja motyla gdyż w pobliżu tego punktu następuje 1.27XA. I jeżeli wcześniej cena nie zawróci to przy tym poziomie jest duże prawdopodobieństwo na shorta.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

sonictune
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sonictune »

Hej czerwinek .
Ja tam gartleya nie widzę . Nie zgadza się zniesienie XA . D powinno być około 0.786XA , a kurs już dawno przebił 0.886XA .
IMHO na to jest dobra rada . Nazywajmy rzeczy po imieniu . Co ABCD , to nie gartley :wink:

Pozdro
Nec hercules contra plures .

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Sonictune, Czerwinek

dołączam się do dyskusji, wszystko wyjaśnia rysunek.
Nara

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

sonictune pisze:Hej czerwinek .
Ja tam gartleya nie widzę . Nie zgadza się zniesienie XA . D powinno być około 0.786XA , a kurs już dawno przebił 0.886XA .
IMHO na to jest dobra rada . Nazywajmy rzeczy po imieniu . Co ABCD , to nie gartley

Pozdro
No masz rację sonictune, tylko ciężko znaleźć takie idealna formacja (Gartley był wcześniej na 1.27 BC, wypadło 0.786 XA i cena poszła w dół ponad 50 pipsów, więc też można by było zarobić). Też mnie czasem to gryzie, że jeżeli w danym poziomie nie wypada jakieś fibo XA to wtedy nie jest za dobrze. Ale pisałem z osobą, która gra na HT i napisał, że jeżeli inne wszystko gra oprócz XA to można śmiało próbować wejść z małym SL na poziomie 1.618 BC lub jeżeli tu nie wejdzie to następnie na 2.618 BC te wejścia mimo, że nie są idealna czasem z XA*fibo to mają mimo wszystko dużą skuteczność. Być może nie powinno to się nazywać formacja Gartleya tylko trzeba by było samemu nadać nazwę, ale formacji jest 6 plus jedna Twoja :) i tak jest już ich dużo aby dokładnie przeanalizować wszystkie na kilkunastu wykresach :)

Dodatkowo w artykule, który czytałem przy uczeniu się formacji jest napisane, że powinno D= 0,786 XA jednak
"Ważne jest też określenie warunków, które unieważniają formację Gartley.

Zakończenie punktu D nie może przekroczyć punktu X
Fala BC nie może przekroczyć punktu A, może być podwójnym szczytem lub dnem z punktem A
Fala AB nie może przekroczyć punktu X
"
Czyli formacja nie został unieważniona bo zakończenie punktu D nie przekroczyło X.

zbyszek_w pisze:Sonictune, Czerwinek

dołączam się do dyskusji, wszystko wyjaśnia rysunek.
Dobry rysunke zbyszek tylko pamiętaj, że korzystając z formacji HT powinniśmy czekać na wykształtowanie się całej formacji i wchodzimy w trade w punkcie D. Więc jeżeli cena dojdzie tam gdzie wskazuje Twój rysunek do punktu D to można wchodzić w shorta lub longa.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

czerwinek pisze:
Dobry rysunek zbyszek tylko pamiętaj, że korzystając z formacji HT powinniśmy czekać na wykształtowanie się całej formacji i wchodzimy w trade w punkcie D. Więc jeżeli cena dojdzie tam gdzie wskazuje Twój rysunek do punktu D to można wchodzić w shorta lub longa.
Tu mam wątpliwości.. Uważam , że należy brać pod uwagę całą formację i rozważać wejścia w punkcie B, C , a potem D.. W zeszłym tygodniu paradoksalnie najwięcej zarobiłem wtedy, gdy zakładając budowę nietoperza na USD_CAD brałem długa pozycję w okolicy (ówczesnego) wsparcia).. Jestem za pracą nad techniką umożliwiającą wykorzystywanie 3/4 formacji harmonicznych... w oparciu o klasyczną analizę techniczną.. Nie mam tu na myśli obecnej sytuacji na euro_dolarze. Tu będę tylko obserwował.

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

Gra w punkcie B czy C to nic innego jak inwestowanie na podstawie zniesień i konfluencji zniesień Fibonacciego. Bo przecież skąd możesz wiedzieć już w punkcie B że utworzy się dana formacja? ;) Możesz tylko spekulować że to może się wydarzyć ale nie musi i to z małym prawdopodobieństwem. Ale jeśli wypracujesz dobrą strategię wejść na samych Fibo to w gruncie rzeczy Twój cel jest do spełnienia. :)
pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Zgadzam się z Damianem, dopóki formacja się nie dopełni nie możemy wiedzieć gdzie cena podąży. A tak w punkcie D jest największe prawdopodobieństwo.
Jednak każdy stara się szukać najlepszych wejść dla siebie, więc jeżeli w ciągu 2-3 miesięcy będziesz wychodził na plus przy wchodzeniu w punkcie B,C i D to nie ma sprawy, tylko pogratulować. Tylko jeżeli chodzi o mnie to ja nie mógłbym w taki sposób grać gdyż w punkcie B i C nie wiem dokładnie jeszcze jaka formacja nastąpi i ciężko byłoby dobrać SL i TP, ale to tylko moje zdanie. Kiedyś 4 razy próbowałem tak wejść 2 SL i 2 wejścia na jakimś plusie się skończyły, ale napewno to nie jest dla mnie takie granie. Ale życzę Ci Zbyszek powodzenia, testuj lub graj real a wyniki pokażą same czy warto wchodzić w tamtych punktach.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Jednak wszedłem w EUR/USD po 1.3758 (SL=1.3840, TP=1.3650)

Ustawiłem również dwa ZO:
- AUD/CAD, po 0.9980 (sell)
- AUD/USD po 1.0180 (sell)

EDIT:
AUD/CAD wyautowało na BE+3, czyli 0.9935

EDIT:

ZO z AUD/CAD anulowałem nie podobają mi się za bardzo takie zjazdy w dół.

AUD/USD cena wzięła po 1.0180 o już przestawiłem na BE+1, zobaczymy.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Cześć,

mam inny pogląd na temat sytuacji na AUD_USD.
Chętnie bym sprzedał, ale zakładam realizację ładnego motyla spadkowego na wykresie dziennym.

Z innej beczki , na GBP_USD zrealizował się nieco inny krab niż zakładałem (pomyłka o 35 pipsów. Szkoda.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

No niestety EUR/USD SL zaliczony, przemyślę te zagranie wieczorem bo teraz w robocie jestem.

Jeżeli chodzi o AUD/USD myślę, że wejście bardzo dobre za szybko na BE przestawiłem jakbym nie przestawił to było by Ok teraz. No ale teraz to już gdybanie :)

Zbyszek dobre rysunki. Szkoda tego GBP/USD jakby się siedziało przy kompie to można by było poczekać aż cena zawróci do poziomu, który wyznaczyłeś i następnie dopiero wejść w longa. Tak neer sugerował i dobre to jest podejście jeżeli masz czasu trochę.

Pozdrawiam
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

ODPOWIEDZ