PA & HT

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

ale fajnie

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Czerwinek,

twoja praca nad techniką gry i publikowanie wyników robią super wrażenie.
Postaram się :
a)nie zaśmiecić twojego wątku,
b) czasem podrzucić coś w miarę strawnego..

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michael7 »

czerwinek pisze: Aha jeszcze tak z innej beczki patrzę na SWAP dla pary AUD/CAD i wczoraj przy locie 0.10 dostałem aż 10,24 pierwszy raz widzę taki duży SWAP. Tak naprawdę nigdy nie wiem o co z tym chodzi to jest jakaś czarna magia dla mnie, zauważyłem tylko, że jak trade jest na minusie do SWAP na plus dają a jak trade na plusie to SWAP na minusie ale chyba również nie zawsze, więc naprawdę nie wiem o co z tym chodzi. Czytałem na tym forum co to jest ale nic niestety nie rozumiem, może ktoś potrafi dwoma prostymi słowami napisać "o co chosi"?
Generalnie chodzi o to, że punkty swapowe są uzależnione od stóp procentowych.
Ale dodatkowym "haczykiem" jest jeszcze nasz ukochany broker, który powinien mieć taką tabele punktów swapowych, przy której jest napisane jaka jest strata/zysk z pozycji długiej/krótkiej.
Generalnie pokaże na przykładzie paru AUD/JPY. W Australii mamy wysokie stopy procentow, natomiast w Japonii jak wiadomo te stopy są bardzo niskie. Więc teoretycznie jak zajmiesz pozycję długą, to powinieneś zarabiać na punktach swapowych, a w skrócie różnicy między stopami procentowymi. Jest to związane ze strategią carry trade, która była kiedyś mocno popularna na parze USD/JPY (W tej chwili jednak stopy procentowe w USA są niskie ;] )

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

zbyszek_w pisze:Czerwinek,

twoja praca nad techniką gry i publikowanie wyników robią super wrażenie.
Postaram się :
a)nie zaśmiecić twojego wątku,
b) czasem podrzucić coś w miarę strawnego..

Pozdrawiam
Dzięki Zbyszek.

Śmiało wrzucaj jak coś wypatrzysz z PA lub HT, na pewno nie zaśmiecisz wątku :)

Pozdrawiam
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Jeżeli chodzi o EUR/GBP to przestawiam SL 0.8545 cena jakoś nie chce iść dalej do góry więc zabezpieczam zysk.

EDIT:Złapało SL czyli całkowity zysk 105 pipsów

AUD/CAD bez zmian chociaż tam w ogóle panuje jakieś niezdecydowanie ale mimo wszystko cena małymi krokami idzie w górę.

EDIT: Coś ruszyło bsrdziej żwawo :)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Dzisiaj wchodziłem w dwa trady.

1. EUR/CAD - sam nie wiem czemu w to wchodziłem. Tak naprawdę chciałem wejść na korekcie ustawiłem ZO na 1.3475. Cena trochę odbiła do góry ale jednak na tym się skończyło. Aktualnie zamknąłem z ręki -15 pipsów. Może gdybym był przy kompie to bym zamknął z ręki wcześniej albo przestawił na BE, ale ogólnie nie udany trade, wejście nie zbyt przemyślane.

2. GBP/USD - wejście na podstawie HT na poziomie 2.618. Cena trochę ciężko miała z wychamowaniem ale jednak aktualnie jestem na plusie i już przestawiłem na BE. Wejście było przy 1.6059 TP miałem 1.6100. Widzę, że cena dzisiaj już nic chyba więcej nie zrobi i przed chwilą zamknąlem w sumie 1.6091. Czyli trade zamknięty na +32, skromnie liczę ogólnie na dłuższe trady ale w HT na wykresie H1 i 30 pipsów jest dobre.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

I krótkie podsuwanie tygodnia:

eur/jpy 70
nzd/usd 1
gbp/usd 58
eur/aud -30
eur/gbp 105
aud/cad 0
usd/cad 1
eur/cad -15
gbp/usd 32

Łącznie 222 pipsy.

Dodatkowo jestem jeszcze w AUD/CAD cały czas narazie +25 i przestawiłem na BE +3 bo jakoś wolno ostatnio porusza się ta para, więc w najgorszym wypadku wyjdę na +3.

Wynik jak na mnie całkiem niezły. Nie pamiętam kiedy tyle udało się ugrać w tydzień.Choć z wielu rzeczy jestem niezadwolony. Tak naprawdę jednym fajnym tradem da się ugrać tyle przez tydzień trzeba tylko cieprliwości. Druga sprawa to problem z TP, czasami mógłbym dłużej przetrzymywać pozycję ale z drugiej strony nie chcę za dużo stracić zarobionych pipsów. Może w nastęnym tygodniu będę trzymał coś dłużej ale mam nadzieję, że czasem będę mógł rozgryźć na tyle rynek aby lepiej ustawiać TP. choć staram się również grać w ten sposób aby ciąć straty i dlatego też parę razy na BE mnie wywaliło.
Pracować jeszcze muszę cały czas nad cieprliwością i fajnie jakbym miał więcej czasu to bym mógł lepiej analizować wykresy jednak z tym ciężko będzie.

Pozdrawiam i udanego weekendu życzę.

Awatar użytkownika
neer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: neer »

wracając do gartley'a na eur/aud...
czasami warto poczekać aż pattern dojrzeje i sam da nam znak...
np. wymowną formacją świecową

pozdrawiam

ps

harmonia to potęga
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
nie jest sztuką wiedzieć za ile, sztuką jest wiedzieć za ile i kiedy... a cena? cena jest funkcją czasu...

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Naprawdę fajny mógł być ten setup, tylko ja z reguły mam ZO i ciężko przewidzieć co się wydarzy po przebiciu danego poziomu fibo. Staram się mieć w miarę mały SL dla HT. Oczywiście jak będę przy kompie to wezmę pod uwagę Twoją sugestię. Tylko jak Ty wchodziłeś? Jak cena doszła do 1.618? Czy czekałeś co świeca pokaże? Bo ja jak gram na HT to ustawiam ZO i tyle jak cena ma zadziałać na tym poziomie to zadziała, chociaż jak widać czasem z opóźnionym zapłonem :) A SL nie chciałbym zwiększać gdyż weszło by parę SL no i niestety wtedy pojawiłby się jakiś dyskomfort. Jednak czuję, że jakbym był przy kompie to czekam na wypełnienie formacji i następnie patrzę na świecę co pokaże i można wchodzić, tak myślę, że mogłaby być to fajna sprawa i jeszcze bardziej dzięki temu mogłby być wejści. Może w przyszłości...

Pozdrawiam

Johnny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Czerwinek napisał:
Moją analizę możesz zobaczyć tutaj:
Czesć Czerwinek, wydaje mi się że znalazłeś to czego szukałeś, może i ja kiedyś znajdę...., ale na razie doskonalenie PA. Pozdrawiam i gratuluję i tak trzymaj
:clap: :clap: :clap:

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Dzięki Johnny. Ja też tak naprawdę cały czas szukam. Chociaż staram się teraz tylko PA i HT i nawet jak chcesz się skupić na tych dwóch strategiach to i tak brakuje czasu więc narazie ograniczyłem poszukiwania grala i staram się tylko skupić na tych dwóch systemach i w jakiś sposób znaleźć najlepszy sposób dla mnie na wejścia, itp. Ale myślę, że idę w dobrym kierunku i teraz tylko dużo treningu oraz cierpliwości i wierzę, że będzie dobrze...

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ