Po fakcie okazało się, że "przedwczesne", bo cena poszła w górę.MaciejL pisze:Omawiane wejście było zgodnie z założeniami sysa przedwczesne.
Jakby poleciała w dół, to na historii wcale takiego wejścia by nie było ...
Po fakcie okazało się, że "przedwczesne", bo cena poszła w górę.MaciejL pisze:Omawiane wejście było zgodnie z założeniami sysa przedwczesne.
a ja dołożyłem jeszcze jedną średnią ... ale musi być 'duża'MaciejL pisze:Mam dodatkowy modus operandi w związku z PNB.
Za to pomocniczo jest świetny do pokazywania dywergencji. To dzięki niemu w tym tygodniu na kablu wchodziłem wyłącznie w krótkie.MarioDM pisze:Większość innych wskaźników w tym i oparty na średnich MACD często wpuszcza w kanał lub daje sygnały zdecydowanie zbyt późno.
Szarpanie jest wtedy i tylko wtedy, kiedy się źle wchodzi. Źle, czyli zanim sys pozwoli lub później, jak się coś prześpi, a także w chwili przełomu na większym TF.MarioDM pisze:Rozumiem, że teraz wolisz grać DT bo daje to więcej zagrań i potencjalnie większe zyski. Każdy przez pierwsze kilka lat tak robi, aż w końcu część osób dochodzi do wniosku, że częściej nie znaczy wcale lepiej.
Rozważ takie podejście : wchodzisz w oparciu o H4 w sytuacji gdy szybsza para średnich da sygnał na D1 . Oczywiście oba sygnały muszą być w tym samym kierunku. Parametry dopracuj pod siebie bo każdy widzi to inaczej.
Ja osobiście wolę zrobić jedną transakcje na tydzień i zgarnąć bez szarpania się 2 lub 3 figury.
Zadawaj sobie pytanie pomocnicze: Czy jeśli stawką byłoby 5 milionów, też bym wszedł teraz?MarioDM pisze:Wiem, że to głupie, iż człowiek ciągle wyprzedza zwycięski system bo wydaje mu się, że w ten sposób więcej zarobi. Dlatego też od lat ćwiczę dyscyplinę i od pewnego czasu chyba jest OK. Jak chcę to potrafię zarabiać, ale sza ! Aby nie zapeszyć
MaciejL pisze:Mam dodatkowy modus operandi w związku z PNB.
Po tym, jak cena odejdzie od średnich i średnie się rozjadą, możliwe są takie podstawowe scenariusze:
1. Cena idzie w bok, a średnia 13 ją dogania.
2. Cena zwraca się w kierunku 13-stki.
W obu sytuacjach dochodzi do przecięcia. Interesuje mnie wariant 2. Po przecięciu średniej przez cenę, 13 staje się wsparciem/oporem dla tak otwartej pozycji. Z moich doświadczeń wynika, że SL może tu być bardzo krótki - rzędu 2-3 pipsów poniżej 13-stki. Jeśli dzielisz TP na części, pierwszy daj na 55-tce.
Dodano po 3 minutach:
P.S.: działam w ten sposób na edku przede wszystkim.