System PNB - Prościej Nie Będzie

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

MaciejL pisze:Omawiane wejście było zgodnie z założeniami sysa przedwczesne.
Po fakcie okazało się, że "przedwczesne", bo cena poszła w górę.
Jakby poleciała w dół, to na historii wcale takiego wejścia by nie było ...
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
MaciejL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MaciejL »

Mam dodatkowy modus operandi w związku z PNB.

Po tym, jak cena odejdzie od średnich i średnie się rozjadą, możliwe są takie podstawowe scenariusze:
1. Cena idzie w bok, a średnia 13 ją dogania.
2. Cena zwraca się w kierunku 13-stki.

W obu sytuacjach dochodzi do przecięcia. Interesuje mnie wariant 2. Po przecięciu średniej przez cenę, 13 staje się wsparciem/oporem dla tak otwartej pozycji. Z moich doświadczeń wynika, że SL może tu być bardzo krótki - rzędu 2-3 pipsów poniżej 13-stki. Jeśli dzielisz TP na części, pierwszy daj na 55-tce.

Dodano po 3 minutach:

P.S.: działam w ten sposób na edku przede wszystkim.

Awatar użytkownika
Skarbek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Skarbek »

MaciejL pisze:Mam dodatkowy modus operandi w związku z PNB.
a ja dołożyłem jeszcze jedną średnią ... ale musi być 'duża'

minimum MA100 a nawet więcej
chodzi o to by nie latać po innych TF tylko wchodzić zgodnie z największą MA
czyli zamiast sprawdzać jak wygląda TF 1D wchodzimy zgodnie z 100MA

wtedy można na jednym ekranie mieć 4 [albo więcej] różne okna towarów
Pozdrawiam :-) Skarbek

Awatar użytkownika
MaciejL
Stały bywalec
Stały bywalec

Próbuj, próbuj :)

Dodano po 17 minutach:

A jak ktoś chce spróbować skalpowania na M1, to:

1. otwierać długie tylko, kiedy na M5 cena jest powyżej 13.
2. otwierać krótkie tylko, kiedy cena na M5 jest poniżej 13.

Powodzenia!

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Brawo. Podoba mi się tytuł : Prościej Nie Będzie .
Zgadzam się z Tobą Macieju w pełni, że system oparty o średnie jest THE BEST. Sam korzystam od dawna z systemu opartego na średnich (różne średnie i w różnych konfiguracjach) i mogę oświadczyć, że na średnich zawiodłem się najmniej. Większość innych wskaźników w tym i oparty na średnich MACD często wpuszcza w kanał lub daje sygnały zdecydowanie zbyt późno.
Mam jednak małą uwagę do Ciebie. Rozumiem, że teraz wolisz grać DT bo daje to więcej zagrań i potencjalnie większe zyski. Każdy przez pierwsze kilka lat tak robi, aż w końcu część osób dochodzi do wniosku, że częściej nie znaczy wcale lepiej.
Rozważ takie podejście : wchodzisz w oparciu o H4 w sytuacji gdy szybsza para średnich da sygnał na D1 . Oczywiście oba sygnały muszą być w tym samym kierunku. Parametry dopracuj pod siebie bo każdy widzi to inaczej.
Ja osobiście wolę zrobić jedną transakcje na tydzień i zgarnąć bez szarpania się 2 lub 3 figury.

PS. Jakby kto pytał to moje wyniki z poprzednich lat nie są powalające, ale to nie jest wina systemu TYLKO MOJA. Wtedy gdy stosuję się do systemu jest OK. Zysk za zyskiem . Niestety ten cholerny problem z dyscypliną !!! Wiem, że to głupie, iż człowiek ciągle wyprzedza zwycięski system bo wydaje mu się, że w ten sposób więcej zarobi. Dlatego też od lat ćwiczę dyscyplinę i od pewnego czasu chyba jest OK. Jak chcę to potrafię zarabiać, ale sza ! Aby nie zapeszyć :wink:
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
MaciejL
Stały bywalec
Stały bywalec

@MarioDM
Dziękuję za komentarz.
MarioDM pisze:Większość innych wskaźników w tym i oparty na średnich MACD często wpuszcza w kanał lub daje sygnały zdecydowanie zbyt późno.
Za to pomocniczo jest świetny do pokazywania dywergencji. To dzięki niemu w tym tygodniu na kablu wchodziłem wyłącznie w krótkie.
MarioDM pisze:Rozumiem, że teraz wolisz grać DT bo daje to więcej zagrań i potencjalnie większe zyski. Każdy przez pierwsze kilka lat tak robi, aż w końcu część osób dochodzi do wniosku, że częściej nie znaczy wcale lepiej.
Rozważ takie podejście : wchodzisz w oparciu o H4 w sytuacji gdy szybsza para średnich da sygnał na D1 . Oczywiście oba sygnały muszą być w tym samym kierunku. Parametry dopracuj pod siebie bo każdy widzi to inaczej.
Ja osobiście wolę zrobić jedną transakcje na tydzień i zgarnąć bez szarpania się 2 lub 3 figury.
Szarpanie jest wtedy i tylko wtedy, kiedy się źle wchodzi. Źle, czyli zanim sys pozwoli lub później, jak się coś prześpi, a także w chwili przełomu na większym TF.
Dotyczy to każdego TF.
Odpowiada mi DT. Wchodzę (albo i nie), potem wychodzę i cześć jak czapka. Nie odpuszczę sobie kontroli nad pozycją.

MarioDM pisze:Wiem, że to głupie, iż człowiek ciągle wyprzedza zwycięski system bo wydaje mu się, że w ten sposób więcej zarobi. Dlatego też od lat ćwiczę dyscyplinę i od pewnego czasu chyba jest OK. Jak chcę to potrafię zarabiać, ale sza ! Aby nie zapeszyć :wink:
Zadawaj sobie pytanie pomocnicze: Czy jeśli stawką byłoby 5 milionów, też bym wszedł teraz?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Skarbek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Skarbek »

wydaje się że każdy z nas ma co innego na ekranie a to chyba zamyka dyskusje
chyba trzeba opublikować aktualne ustawienia PNB ale dokładnie - bo do niczego nie dojdziemy

a jeśli chodzi o wskaźniki vs średnie to kiedyś czytałem temat: TrendMagic tam ktoś świetnie wytłumaczył co to jest ... na przykładach i grafikach od TM przez CCI do MA ... więc większość wskaźników to graficznie inne przedstawienie średnich ... ale jeśli komuś to pasuje to dlaczego nie ?

na pytanie czy grać na dużych czy na małych TF - wydaje mi się że wszystko zależy od trendu czyli dobry gracz zyskuje zarówno na wzrostach jak i na spadkach jednocześnie nie tracąc zbyt dużo na konsolidacji - na PB.pl chyba jakiś zwierz ustawia portfel i porównują go z kartosikiem i innymi - wniosek: w trendzie nawet małpa coś ugra
można grać na TF=1W ale jak nie masz etatu i przez 3 miesiące nic nie ugrasz to co wtedy? dobrze jest umieć grać na każdym TF
Pozdrawiam :-) Skarbek

Awatar użytkownika
MaciejL
Stały bywalec
Stały bywalec

Wysłany: Czw 03-02-2011, 10:21
Tego template używam, wykres M5.

silent

Nieprzeczytany post autor: silent »

jestem ciekawy jak wygladalo by w tym systemie usrednianie wynikow :)
jesli ktos gra tym systemem i ma skype zapraszam na pw
podam mu wytyczne i z moja modyfikacja troszke pogra jestem ciekawy wynikow

Awatar użytkownika
marek8
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marek8 »

MaciejL pisze:Mam dodatkowy modus operandi w związku z PNB.

Po tym, jak cena odejdzie od średnich i średnie się rozjadą, możliwe są takie podstawowe scenariusze:
1. Cena idzie w bok, a średnia 13 ją dogania.
2. Cena zwraca się w kierunku 13-stki.

W obu sytuacjach dochodzi do przecięcia. Interesuje mnie wariant 2. Po przecięciu średniej przez cenę, 13 staje się wsparciem/oporem dla tak otwartej pozycji. Z moich doświadczeń wynika, że SL może tu być bardzo krótki - rzędu 2-3 pipsów poniżej 13-stki. Jeśli dzielisz TP na części, pierwszy daj na 55-tce.

Dodano po 3 minutach:

P.S.: działam w ten sposób na edku przede wszystkim.

Witam,
nie wiem czy dobrze to kumam, ale w przypadku nr 2 otwierasz pozycje przeciwną do wczesniejszej ze stopem pod/nad MA13 a TP na MA55 ? czyli grasz na korektę przeciwko sygnałowi włąsciwemu ?

ODPOWIEDZ