Co kryja w sobie srednie ;)
Jak juz koledzy napisali, nic z tego nie wynika, bo nie mialo wynikac cos szczegolnego.No dobrze ale co z tego wynika?
Po prostu pisze sobie o srednich (ja ich nie interpretuje swoja droga, tylko pisze czym sa).
No ale moze przykładzik

Mamy MA15, i proste A,B,C o dlugosci oczywiscie 15.Plus Zmiana trendu sredniej.
Prosta C pokazuje, czym jest tak na prawde zmiana trenu sredniej(nie, nie mowie o trendzie ceny, bo widze, ze ludzie sie podniecili za bardzo, ze pisze o jakis trendach), czyli aktualny close jest rowny closowi z przed 15 swieczek i teraz, aby srednia dalej rosla, kolejne close musialy by byc wieksze od tych miedzy poczatkiem C i szczytem, ale sa mniejsze w zwiazku z tym srednia zmienila kierunek.
A teraz proste A i B.(prosta A miala siegac do szczytu i byc przesunieta o jedna swieczke w prawo, ale mi sie "omsknelo" z tego co widze

I teraz pytanie, mielismy szczyt,cena zaczyna spadac, a dynamika MA15 "jakby" wzrosla. Proste A i B wlasnie pokazuja dlaczego. Jak juz sobie powiedzialem, dynamika zmiany sredniej to(zakladam ze liczymy MA dla close, jak by sie czepiacze przyczepili) (close[0]-close[15])/15 i jako, ze poczatek prostej B jest w dolku dlatego tez srednia, zanim tak zmienila kierunek tak szybko pnie sie w gore, nie maja na to wplywu ostatnie 3,4 swieczki, bo one w sumie sa w mini konsoli, ma na to wplyw swieczka 15 swieczek temu. Czy to cos daje? Kazdy wykorzystuje wiedze jak chce

Co do bronienia sie... jezeli do niego przystapie, prawdopodobnie stanie sie tak, ze bardzo zboczymy z tematu, zaczna sie osobiste wycieczki i zrobi sie smietnik...Z drugiej strony jestem swiadomy,ze i tak za 3 dni wyladuje to w nicosci, moze sie i odniose do zarzutow, jak je przeczytam (bo przyznam sie, ze nie czytalem ich dokladnie

Dodano po 6 minutach:
A czy ja sugerowalem, ze cos mialo z tego wynikac wiecej? Nie jestem zadnym guru tradingowym, po prostu szkolnie pokazuje czym jest srednia i to wlasnie chcialem napisac. Tak chcialem i tak zrobilemDamfry pisze:Nic z tego nie wynika, prócz szkolnego wyjaśnienia czym jest średnia

Pewnie, ze panuje, po prostu improwizowalem. Kto bedzie zainteresowany to ewentualnie dopyta, zeby rozjasnic niescislosci. (w ferworze walki, moglem sie gdzies pomylic).Damfry pisze:napisał chaos panuje w wypowiedziach Łowcy
Ale dlaczego? Nie mialem zamiaru niczego interpretowac. Przestawiac jakiegos systemu itp. Wystarczylo by mi jak by ktos po przeczytaniu tego powiedzial, "Banalne i oczywiste rzeczy, ale natchales mnie na pewna koncepcje"Damfry pisze:Może coś o interpretacji?
Ale ja tego nie pisalem dla Ciebie. Pisalem je dla siebie, bo lubie sobie czasem cos skrobnac. Taki ze mnie egoista.Damfry pisze: ja dokładnie wiem jak je interpretować a te wykłady mijają się z ich ideą
I jak to sie mijaja z ich idea? To Ty znasz ich idee lepiej ode mnie? hm..interesujace
ok. No to pierwszy odpowiedziany

Dodano po 12 minutach:
W ogole nie rozumiem o co Ci chodzi, ale nie tlumacz mi tego, jak pisalem, nie chce tu smietnika, napisales swoje oceny i ok.zicmar pisze:Po pierwsze, przyznaje racje, dokładnie walnąłeś prosto z mostu, zastanawiam się tylko w jakim celu?
Nic takiego nie napisalem, wiec swoje urojenia mozesz pisac w innym watku.zicmar pisze:Po drugie, interesująca teza, jak średnia zmienia kolor to daje właściwy sygnał o zmianie trendu , cholera , niesamowite, że ja na to nie wpadłem, przecież to jest takie proste, nawet przedszkolak wtedy zrozumie, wystarczy mu dac tylko kredki i już bedzie kosił pipsy
Jak wyzej, cos Ci sie pomieszalo. Napisalem, ze niektorzy tak graja, nie zastanawiajac sie czym jest to przeciecie, nic wiecej.zicmar pisze:Po trzecie,
Nie ma zadnych skomplikowanych wzorow. Nikt nie wymaga, zebys je rozumial. Jezeli ich nie rozumiesz, to dlaczego mialby by byc nie te, ja je rozumiem i to mi wystarczy. (chociaz jak kazdy czlowiek omylny jestem i gdzies moglem walnac gafe, ale co z tego...nic)zicmar pisze:Po czwarte,
eee...hm... nic? Dobrze sie bawilem piszac go. Co jakis czas w ramach treningu umyslu czy jak to zwac lubie sobie podyskutowac, powymyslac, jakies czasem bezsensowne teorie.zicmar pisze:Po piąte, zastanawiam sie co chciałeś udowodnic tym postem
Gadaj z Modami, nie zasmiecaj mi watku.zicmar pisze:I na koniec,
Drugi odpowiedziany...
PS.
Proszil bym mimo wszystko, zeby nie robic smietnika. Konstruktywana krytyka watku ok, ale Modzi itd. nie interesuje mnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, 23:10 przez LowcaG, łącznie zmieniany 2 razy.
Średnia jest ( jak sama nazwa mówi ) średnią ceny za za n-ty okres. IM ten okres bedzie krótszy, tym bliżej bedzie aktualnej ceny, im dłuższy, tym bardziej wygładzona i oddalona od ceny. To jaka formułką matematyczną jest wyliczana może zmienić jej specyfikę, natomiast zawsze pozostanie średnią, niczym innym.
Dla mnie istotne są zależności jakie wynikają z wzajemnego polożenia średniej i ceny i co z tych zależności wynika. A rozważania filozoficzne czym jest średnia w niczym nie pomogą
Pozdrawiam Zicmar
Dla mnie istotne są zależności jakie wynikają z wzajemnego polożenia średniej i ceny i co z tych zależności wynika. A rozważania filozoficzne czym jest średnia w niczym nie pomogą
Pozdrawiam Zicmar
Naucz się jak działają średnie a wtedy zrozumiesz zachowanie ceny
1. daje sygnał ( z przecięciem błąd podstawowy )
2. ustala kierunek ( dodałbym, że siłę, początek i koniec trendu )
3. Konsole pokazuje bezbłędnie
4. zasięg korekt w trendzie (pozwala wykorzystać korekty do osiągnięcia profitów )
5. poziomy wsparcia i oporu
6. bardzo dobrze współgra z PA, FIBO,
7. Srednie pozwalają na każdy sposób tradingu łącznie ze skalpowaniem
mało?
4. zasięg korekt w trendzie (pozwala wykorzystać korekty do osiągnięcia profitów )
mało?
Naucz się jak działają średnie a wtedy zrozumiesz zachowanie ceny
-
- Stały bywalec
też to gramzicmar pisze:1. daje sygnał ( z przecięciem błąd podstawowy )
mało?
ale uchylcie rąbka tajemnicy co z tymi widełkami
A ilu okresowe średnie używacie w swoim systemie ze zicmarem - czy to też tajemnica?Damfry pisze:<kerimb> Z tą konsolą to prawda, widać ją na średnich, zarzucę hasło "widełki" inteligentny facet z Ciebie to domyślisz się o co chodzi![]()
Kwestia interpretacji zwyczajnie

100 i 200 moim zdaniem są najpoplarniejsze ale na jednym TFie nie dają pełnego obrazu rynku